Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Udda knepet bakom Robin Söders succé

Se det senaste avsnittet av Stidio GT.
Robin Söder. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Poya Asbaghi. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

2009 skadade han knät allvarligt och utlandskarriären blev inte – åtminstone inte ännu – den förväntade. 

Tio år senare spelar Robin Söder, 28, sin bästa fotboll i livet – mycket tack vare defensiven. 

– Det tog längre tid att förstå min roll än vad jag trodde, säger anfallaren. 

I november i fjol tog Robin Söder ett snack med tränaren Poya Asbaghi och hade ett önskemål inför försäsongen. 28-åringen ville förbättra sitt försvarsspel och det rejält. 

– Då blev jag sjukt imponerad. Att en spelare i den åldern som varit utomlands själv kommer och säger en sådan sak och har den mentaliteten. När det kommer från honom själv blir nivån på utvecklingen högre än om det är ett måste från min sida. Och hans utveckling i försvarsspelet är enorm. I dag är Robin en av våra smartaste försvarsspelare, säger Poya Asbaghi. 

Exakt vad har han förbättrat? 

– När man ska pressa, när man inte ska pressa och hur han ska skära av vissa motståndare. Där har han en otroligt hög smartness, faktiskt. 

Söder och Asbaghi på lägret i Portugal i vintras. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Och framåt har det också rullat på skapligt. Efter sommaruppehållet har den förre supertalangen fullkomligt öst in mål i Lasse Vibes frånvaro. Totalt elva mål på 16 starter och tre inhopp i år, hans hittills bästa notering i karriären. 

– Han har ju alltid varit bra på att länka, men det är imponerande att han kliver fram i ett läge när Lasse Vibe var skadad och all press var på honom. Det är inte så lätt när man tillhör en storklubb som Blåvitt och alla förväntar sig det. Han har i princip gjort mål i varenda match sedan dess. Mentalt är jag sjukt imponerad av honom, säger Poya Asbaghi. 

Bosatt i Trollhättan 

Trodde du på den utvecklingen när ni hämtade hem honom från Belgien förra sommaren? 

– Att han skulle spotta in mål... jag hoppades ju på det, men jag är lite överraskad att han har gjort det på det här sättet. 

Trebarnsfarsan, ursprungligen från Magra i Alingsås kommun men uppvuxen på Orust i Bohuslän, bor numera i Trollhättan där sambon Frida Bennhage kommer ifrån. Det innebär närmare två timmars pendling om dagen till och från Kamratgården. 

– Det är bra väg och sällan några överraskningar trafikmässigt. Man kan tänka en del under tiden och fokusera på familjen när man kommer hem. Det funkar bra, säger Robin Söder. 

Bottentippade IFK Göteborg har överträffat alla förväntningar i år och är med och utmanar topplagen. 

– Någon typ av idé att det kunde bli så här fanns ju när jag flyttade hem. Jag visste ju om klubbens situation, men Poya kändes så spännande som tränare. Det har gått över förväntan och vi ligger före i prognosen. Alla har verkligen accepterat sina roller och förstått spelsystemet. Hela gruppen har bidragit. 

”Kände mig ganska vilsen”

Söder var inte nöjd med sina första matcher i den blåvita tröjan efter hemkomsten förra sommaren. 

– Mitt presspel var inte i närheten av vad jag eller Poya ville. Jag kände mig ganska vilsen i det defensiva spelet och det gick ut över offensiven också. Man vill sätta defensiven först, ett klassiskt uttryck men så är det, för det ger mig mer frihet i offensiven. Jag har fått bra hjälp av Poya och utvecklats mycket. Funkar presspelet får jag mer självförtroende och det blir inte samma mellanlägen och tveksamheter. Och det kan leda till fler målchanser. 

– Sedan förstod jag inte riktigt min roll heller. Det tog längre tid än vad jag trodde. 

Det blev bara två mål under våren, men IFK Göteborg som lag gick urstarkt. 

– Det var lite halvstruligt för egen del och jag var någon form av länkspelare, men mål fick vi från så många ändå så jag kände ingen panik. Jag har fått spela mycket och kommit i ordentlig form efter alla skador. Det har tagit tid, men trägen vinner. 

Anfallaren ser både starkare och snabbare ut än på länge. 

– Snabbare vet jag inte, men jag har rätt bra tajming och då ser man kanske snabbare ut än vad man är. Men visst, fysiskt sett är jag i bra form och spelidén är tydligen. Kan medspelarna bara sätta bollen rätt löser jag det mesta även om jag inte är den längsta spelaren. 

Gjorde mål i CL-kvalet

Länge sågs Robin Söder som ett underbarn. Han gjorde mål i Champions League-kvalet som 17-åring och kopplades ihop med de allra största klubbarna i Europa. Men under U21-EM i Sverige 2009 var olyckan framme och korsbandet gick av. 

Söder i maj 2009. Foto: NILS JAKOBSSON / © BILDBYRÅN

Sedan kom följdskador och utvecklingen avstannade. Det blev några år i danska Esbjerg följt av en säsong i belgiska Lokeren innan IFK Göteborg lockade igen. 

– Man är inte samma spelare som innan skadorna, men man har fått anpassa sig och göra det bästa av vad man har. I perioder har man varit hämmad, men det är inget jag känner av nu. Jag är glad att jag kan spela bra nu och njuter av det. 

– Det blev kanske inte det man drömde om, men jag har ändå fått spela utomlands. Med tanke på förutsättningarna är jag nöjd även om jag önskar att vissa saker blivit annorlunda. Jag borde ha lagt mer fokus på de mentala bitarna. För mig tog det ganska lång tid att få ordning på det. 

Söder drog av korsbandet mot England i U21-EM 2009. Foto: NILS PETTER NILSSON

Han berättar att han haft stor nytta av en mental coach. 

– Blåvitt hjälpte till med det och det har varit jättebra. Blåvitt vill ju att man ska lyckas och jag vill lyfta fram att vi har alla förutsättningar för att göra det. Det är något man inte har upplevt i andra klubbar. Supporten kring spelarna är otroligt bra.

Får du fortfarande hjälp med det mentala? 

– Nej, men många bitar man jobbade med har man tagit till sig. Man blir äldre och fokuserar på det man kan påverka. 

Hyllar de unga killarna 

Målsättningen är fortfarande att spela i någon av de stora ligorna. 

– Jag har absolut inte stängt några dörrar, men ska jag flytta på hela familjekarusellen får det vara något riktigt bra. 

IFK Göteborg har en spännande höst att se fram emot. Kontraktet är säkrat sedan länge och i stället slåss laget om en Europaplats. 

– Vi har bara roliga matcher kvar. Allt från och med nu är en bonus och alla unga killar får massa bra erfarenhet av det här. Vi vill vara topp tre hela vägen in. 

Vad säger du om alla talanger som kommer upp från de egna leden? 

– De har kommit långt och känns färdiga, de är tekniskt duktiga och införstådda med vad som krävs. Sedan tar det tid att komma in i vårt spelsystem, men de flesta är duktiga och ambitiösa. Och att satsa på egna spelare är helt rätt väg att gå.