Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två raka förluster för IFK Göteborg

Ismaila Coulibaly gjorde ett drömmål tidigt i matchen.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Poya Asbaghi har en hel del att fundera på efter Sarpsborgsmatchen. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Mikael Stahre har fotfarande inte förlorat en match mot IFK Göteborg. 

Hans Sarpsborg slog Blåvitt med 1–0 – lagets andra raka förlust i träningsmatcherna. 

– Våra sämsta 25 minuter på hela försäsongen, säger Poya Asbaghi.

Poya Asbaghis IFK valde att sätta både Hosam Aiesh och Victor Wernersson på bänken, vilket kunde fått konsekvenser redan i inledningen av matchen. 

Alexander Jallow fick ingen bra start – ytterbacken tappade både markeringen och blev överspelad av ett aggressivt Sarpsborgsanfall – Mikael Stahres mannar visade prov på ett välorganiserat presspel.

Det skulle också få utdelning. 

En bruten IFK-passning efter försök att spela sig ur sagda press, bollen uppsnappad av Ismaila Coulibaly som med sin vänsterfot skickade upp den i krysset. Otagbart för Ioannis Anestis och bryderier för IFK-försvaret efter sju minuters spel.

Resten av första halvlek präglades av mer kamp än skönspel – IFK växte in i matchen, etablerade ett tydligare spel men skapade egentligen inte någon större målchans. En frispark signerad Giorgi Karaishvili orsakade Aslak Falch vissa problem, men Sarpsborg gick till halvtidsvila i ledning. 

Mikael Stahre var väldigt nöjd med sitt lags insats.

– Vi har total kontroll på matchen i första halvlek. Blåvitt är bättre i andra, men ser man till målchanser så tycker jag att vi vinner förhållandevis rättvist. 

Segern var Stahres sjunde raka mot IFK Göteborg – han har fortfarande inte förlorat mot laget sedan han lämnade i november 2014. 

– När vi är bra så har motståndarna ett långsamt och naivt passningsspel. Börjar de passa i eget straffområde samtidigt som vi går ut aggressivt i hög press… De spelar precis på det sättet som vi ville, säger Mikael Stahre. 

Högre tempo i andra 

Andra akten inleddes betydligt bättre av Blåvitt när man höjde tempot och inte såg till att Sarpsborg fick tid att hålla i bollen. Emil Holm och Victor Wernersson byttes in till förmån för André Calisir och Alexander Jallow, men hemmalaget gjorde det svårt för Blåvitt genom att spela kompakt och krympa potentiella ytor på kanterna. 

Giorgi Karaishvili ordnade dock sånär en kvittering helt på egen hand i den 72:a minuten när han slet sig loss och på liten yta sköt bollen i stolpen. David Mitov Nilsson, som i dagarna lämnade Gif Sundsvall för Sarpsborg, var dock med på noterna. 

Sargon Abraham var nära att kvittera i den 72:a minuten, men avslutet tog klockrent i stolpen.

Med cirka tio minuter kvar byttes Adil Titi in tilsammans med junioren Lucas Kåhed – den sistnämnde visade prov på snabbhet och ungdomlig entusiasm under tiden han befann sig på planen.

Ismaila Coulibalys mål blev således matchens enda – IFK Göteborg förlorar därmed för andra matchen i rad (förlust mot Ålborg med 2–3 i Prioritet Serneke Arena i första matchen).

Poya Asbaghi: 

– Första 25 är vår absolut sämsta period på hela försäsongen. De pressar oss högt, vi blir alldeles för bolltittande och flyttar inte över för att hjälpa bollhållaren. Vi behöver jobba med precis allt i fortsättningen. 

Vad är det i deras press som stressar upp er?
– I första halvlek står vi inte rätt i positionerna – när de försöker med samma sak i andra halvlek står vi rätt och de kommer inte åt oss på samma sätt. 

Hosam Aiesh hade känningar

En som inte kom till spel överhuvudtaget var IFK:s Hosam Aiesh. Enligt Poya Asbaghi handlar det om en känning i låret som yttermittfältaren ådrog sig under fredagens träning, varpå man valde att inte ta några risker för att potentiellt förvärra skadan. 

Prognosen angående skadan och hur omfattande den är kan Poya Asbaghi inte svara på i nuläget.