Toppdomaren döms till 4,5 års fängelse

Den svenske toppdomaren.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

STOCKHOLM/GÖTEBORG. En svensk toppdomare i fotboll döms till fyra och ett halvt års fängelse för sex fall av grovt bedrägeri och ett fall av bedrägeri. Det meddelade Göteborgs tingsrätt på fredagen.

Domaren har lurat till sig i närheten av 6,8 miljoner kronor sedan 2017.

Han ska betala skadestånd till målsägandena på över 4,8 miljoner kronor.

Det var i september som den svenske toppdomaren anhölls misstänkt för grovt bedrägeri samtidigt som fyra andra personer anhölls misstänkta för penningtvättsbrott. 

Domaren har varit aktiv under 2020 och dömt på toppnivå i så väl Sverige som internationella sammanhang. Svenska fotbollförbundet stängde av honom i samband med att han anhölls, men har enligt flera vittnen och uppgifter till GT varit informerade om domarens beteenden under en längre tid. Bland annat bedrog domaren en kvinnlig domarkollega – som i sin tur larmade till Svenska fotbollförbundet redan i februari förra året.

Domaren åtalades i början på december för sex fall av grovt bedrägeri och ett fall av bedrägeri. Fyra andra personer åtalades också för grovt penningtvättsbrott och penningtvättsbrott. Enligt åtalet har domaren sammanlagt lurat till sig i närheten av 6,8 miljoner kronor. Pengarna har i huvudsak gått till spel på bettingsajter.

”Helt tappat kontrollen”

Av Kriminalvårdens utredning av domaren framgår att han haft problem med omfattande spelmissbruk, en problematik som eskalerat sedan 2017. Det senaste året har han ”helt tappat kontrollen” över sitt spelande, skriver man. Brottsligheten ska enligt utredningen ha varit ett medel för att få pengar till spelande.

Så sent som i mars stal domaren en bakmaskin från en Ica Maxi-butik till ett värde av 1200 kronor. För stölden dömdes han till villkorlig dom och dagsböter.

Under fredagen dömdes han till fyra och ett halvt års fängelse för sex fall av grovt bedrägeri och ett fall av bedrägeri. Han ska betala skadestånd till målsägandena på totalt över 4,8 miljoner kronor, vilket han har medgett att betala.

Tre ytterligare personer döms för grova penningtvättsbrott.

Eftersom toppdomaren under lång tid gjort sig skyldig till omfattande brottslighet och att det finns en uppenbar risk för fortsatt brottslig verksamhet meddelar tingsrätten att han ska vara kvar i häkte i avvaktan på att domen vinner laga kraft.

Unga kvinnor blev offer

Fyra av målsägandena är unga kvinnor som han har haft relationer med. 

I förhör med dem framkommer att han bad om att få låna pengar en kort tid efter att de träffats. Han uppgav att han hade pengar på ett konto utomlands som det tog tid att göra uttag ifrån. Ingen av målsägandena kände till att han spelade och han angav olika förklaringar till varför han behövde låna pengar.

Han har bekräftat att allt han lånade av dem gick till spel, men har samtidigt uppgett att han hade för avsikt att betala tillbaka pengarna, vilket han också gjorde till en av de målsägande.

Domaren misstänks utöver bedrägerierna för spelfusk. Ytterligare en förundersökning pågår i det ärendet, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om.

GT har sökt åklagaren Martin Elofsson och mannens advokat Allan Stutzinsky för en kommentar.