Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lämnar Blåvitt – klar för ny klubb: ”Så jävla glad”

Tom Amos lämnar IFK Göteborg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. Tom Amos, 23, lämnar IFK Göteborg. 

Ny klubbadress blir Jönköpings Södra. 

– Jag är sjukt jävla glad. Blåvitt sa att de kunde släppa mig och då tolkade jag det som att de inte ville ha kvar mig, säger målvakten. 

Tom Amos kom till Blåvitt från Mossens BK som liten grabb och har gått hela vägen genom akademin upp till A-laget. Men där har han inte lyckats etablera sig på allvar. Det blev bara fyra allsvenska matcher på fem A-lagssäsonger. I fjol var han utlånad till Utsikten i ettan, och nu är det alltså klart att karriären fortsätter i superettanklubben Jönköpings Södra. 

Övergången är permanent och ett treårskontrakt är signerat. 

– Tom har hela tiden haft ambitionen att bli förstemålvakt, konkurrensen som målvakt är ofta – vilket har varit fallet även för Tom – väldigt tuff. Där har Tom imponerat med sin professionella inställning och attityd. Samtidigt som han själv har utvecklats har han agerat professionellt och som en god lagkamrat, säger sportchefen Pontus Farnerud. 

Kontakt med Calisir och Barny

När GT når Tom Amos är han på restaurangjakt i Jönköping. 

– Jag är sjukt jävla glad, det känns väldigt bra.  Blåvitt sa att de kunde släppa mig och det tolkade jag som att de inte ville ha kvar mig längre. Och det var ingen idé för mig att vänta ut mitt avtal (över 2022) om jag ändå inte skulle få spela. Förra säsongen spelade jag matcher hela tiden (i Utsikten) och det vill jag fortsätta göra. Jag älskar Blåvitt hur mycket som helst, men man måste tänka lite på sig själv också. 

– Jag hade hoppats på att få spela mer i Blåvitt, men det är så här yrket är. 

Han berättar att två gamla Blåvittspelare på något sätt varit inblandade i övergången. Dels André Calisir som han haft flera flera dialoger med och som pratat gott om klubben – och även Junes Barny som var den som kontaktade honom å J Södras vägnar och som han faktiskt förhandlade med. Barney är numera både spelare och sportchef. 

– Jag har fått ett väldigt bra intryck av allt och jag visste att det var en bra förening. Det känns verkligen skitskoj och jag hoppas att jag kan hjälpa till med att ta J Södra tillbaka till allsvenskan. Det är där klubben hör hemma, säger Tom Amos. 

Kan ta in två målvakter inom kort 

Amos flytt innebär att IFK Göteborg i nuläget bara har en enda kontrakterad målvakt: islänningen Adam Benediktsson, 19, som nyligen skrev på ett treårsavtal. 

Det är ingen hemlighet att klubben söker en ny ”etta” som kan ersätta Giannis Anestis på kort sikt. Där kan ett lån av en etablerad keeper bli aktuellt. 

Enligt GT:s uppgifter kan det även bli aktuellt för Blåvitt på att ta in ytterligare en ung och utvecklingsbar målvakt som kan finnas med bakom de två andra.