Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tobias Sanas egna ord: ”Det här är sanningen”

Tobias Sana är tillbaka i IFK Göteborg.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Tobias Sana, 30, är tillbaka i IFK Göteborg.

Nu berättar han ”hela sanningen” om sitt kontroversiella förflutna med klubben.

– Alla som känner mig vet att jag inte är ond, säger han i en tv-intervju på Blåvitts hemsida.

Under måndagen gjorde Tobias Sana comeback i Blåvitt-tröjan mot Falkenberg.

Det var sju år sedan han spelade i IFK Göteborg senast – men nu är han tillbaka.

När mittfältaren klev in på Gamla Ullevis gräsmatta efter att Rasmus Wikström tvingats utgå skadad välkomnades han med applåder av sin nygamla hemmapublik.

– Jag ryser när jag tänker på det. Det är så underbart att vara tillbaka, sa han till GT efter matchen.

Andra var tongångarna när Tobias Sana var på besök på Gamla Ullevi som Malmö FF-spelare den 27 april 2016. När Sana värmde upp vid sidlinjen kastades ett knallskott nära honom och Sana greppade tag i en hörnflagga som han sedan kastade mot den blåvita klacken. 

Händelsen skapade stor ilska bland IFK-supportrarna och på en presskonferens dagen efter gick Tobias Sana ut och bad om ursäkt.

– Den exploderade och jag blev chockad och arg. Jag agerar väldigt dumt och jag ber om ursäkt till alla som ser upp till mig, sa han då.

IFK Göteborgs värvning av Tobias Sana är därför inte okontroversiell.

– Vi diskuterar ju det givetvis internt och vi är oerhört noggranna med vilka spelare vi tar in och vilken bakgrund de har. Tobias har haft en historia här som vi känner till och sen är det klart att någonstans måste man också gå vidare från det som hänt. Det är klart att killen som kastade knallskottet fick sin beskärda del och kanske förstod att det inte var så bra gjort. Det Tobias gjort är inget som vi heller ska lyfta fram som positivt – han har också lärt sig från det, sa IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson i samband med att Sana presenterades.

Tobias Sana i skandalmatchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF 2016.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Jag vet att det var fel”

I en tv-intervju på IFK Göteborgs hemsida ger Tobias Sana nu sin version av den uppmärksammade incidenten på Gamla Ullevi.

– Jag är 30 år gammal nu och har en fyraårig dotter... Det jag gjorde i den matchen är inget jag är stolt över. Jag agerade i rädsla, men jag har bett om ursäkt. Om jag hade kunnat få något ogjort så hade jag fått den där ”bomben” och gått iväg – men jag agerade i rädsla. Jag vet att det var fel men jag vill helst lägga det bakom mig, säger Sana och fortsätter:

– Jag vet vad jag har gjort, jag vet konsekvenserna av det och jag vet att människor kommer att ha känslor. Men jag vill säga att jag är en god människa. Det vet alla som känner mig – jag är inte ond. Jag ville inte göra någon ont, det var en försvarsmekanism. Nu vill jag att det ska handla om fotboll, att jag ska leverera på planen och vara en ambassadör för orten där jag kommer ifrån och även för alla andra människor.

Tobias Sana har skrivit på för 3,5 år med IFK Göteborg.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Fick aldrig chansen att komma hem”

Att Tobias Sana gick till Malmö FF 2015 förklarar han med att han aldrig fick något erbjudande av IFK Göteborg den gången.

– Jag fick aldrig chansen att komma hem (till IFK Göteborg). Mats Gren (Blåvitts dåvarande sportchef) skulle komma med något, men han gjorde aldrig det. Han sa att han hade tackat nej till mig, det kunde alla läsa i media. Inget ont om honom, men han valde att inte erbjuda mig något – medan Malmö gjorde det, säger Sana till Blåvitts hemsida och utvecklar:

– De (MFF) skickade ner tränare till mig, jag hade inte spelat fotboll på ett år, hade varit skadad och mådde inte bra. Jag hade en tjej som var gravid, jag måste tänka på henne och allt runtomkring. Jag ville få igång livet och vara lycklig igen. De byggde upp en bild för mig och det var klart att jag ville hoppa på det. Min dåvarande tjej ville hem till Sverige och då kände jag att det var en perfekt chans för mig att ta. Det här är sanningen. Det var inte så att jag tackade nej. När Blåvitt hörde av sig nu och jag träffade Poya (Asbaghi, Blåvitts tränare) – då fanns det inte en chans att jag inte skulle ta den chansen.

Tobias Sanas kontrakt med IFK Göteborg sträcker sig över tre och ett halvt år.

 

LÄS MER: Tobias Sanas egna ord om skandalen

LÄS MER: Skandalen kunde ha stoppats 

LÄS MER: Domaren: ”Jag hade tårar i ögonen” 

LÄS MER: 29-åring får fängelse efter skandalen

Tobias Sana

Ålder: 30 år.

Position: Mittfältare.

Klubbar: Marieholm, Västra Frölunda, Qviding, IFK Göteborg, Ajax, Malmö FF, Århus.

Aktuell: Har skrivit på för 3,5 år med IFK Göteborg.