Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tobias Sana: ”Har fått lägga mitt ego åt sidan”

Tobias Sana berättar om övergången.
Tobias Sana. Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tobias Sana kämpar med att anpassa sig i det nya Blåvitt. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Tobias Sana firar ett mål tillsammans med Emil Holm mot IK Astrio i svenska cupen. Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Tobias Sana kämpar med att komma in i Blåvitts nya system.

Ett helt annat system jämfört med när han lämnade klubben för sju år sedan.

– Jag har fått lämna mitt ego åt sidan, säger Tobias Sana.

Historien kring Tobias Sana är känd. Kom till Blåvitt som ung och utvecklades till en stjärnspelare som lämnade för proffslivet utomlands och för klubben Ajax.

Han kom sedan tillbaka till allsvenskan och till Malmö FF där han i ett möte mot Blåvitt kastade en hörnflagga mot den blåvita klacken.

Sju år sedan han lämnade Blåvitt för Ajax är han tillbaka och kämpar med att hitta rätt i Poya Asbaghis och Ferran Sibilas nya system.

– Jag kan säga en sak: jag är inte lika ung längre, det märker jag verkligen, säger Tobias Sana.

”Jag var mer ego”

Tre matcher har det blivit, 80 minuter mot Falkenberg och 90 minuter mot Helsingborg i allsvenskan – och så inhopp i den 56:e minuten med Astrio i svenska cupen.

Hur har tiden sen du kom tillbaka till Blåvitt varit?

– Fantastiskt. Det är bara så jag kan beskriva tiden. Det känns skönt att få vara nära familjen igen och att få träna på Kamratgården, där jag säker gjort tusentals träningar. Jag är van vid Blåvitt men samtidigt är det något nytt, men jag kommer anpassa mig snabbt.

Mycket har hänt de sju åren. Ett nytt system har implementerats där mycket fokus läggs på det defensiva jobbet i Blåvitt med presspelet och att återvinna boll högt upp.

– Förut var jag mer ego och ville göra poäng och visa upp mig. Nu har jag insett vad som är viktigast och det är att vinna fotbollsmatcher. Jag vinner hellre än showar på fotbollsplanen, säger Sana.

Ställs mot kompisen i Kalmar FF

– Jag kommer försöka anpassa mig, men jag kan säga på rak arm att jag aldrig kommer bli den bästa bollvinnande spelaren i allsvenskan. Men egentligen passar spelet mig. Jag är kvick och jag gillar att pressa framåt men också att pressa rätt. Men det är små detaljer som jag aldrig har varit med om förut. Poya och Ferran har något väldigt intressant på gång, säger Sana.

På måndag ställs Blåvitt mot Kalmar FF – och Sana ställs mot sin kompis Alexander Jakobsen som anslutit till Kalmar på lån från IFK Norrköping.

– Det är en otroligt bra fotbollsspelare och en spelare som egentligen ska spela varje dag från start i allsvenskan. Skönt att han blir utlånad så att han får spela och visa upp sig, säger Sana som gärna ser att Jakobsen har en mindre bra match på måndag.

– Han får inte spela bra och jag vill att vi ska hålla nollan. Så drömscenariot är att han gör en bra match, har något skott i stolpen och att vi vinner matchen, säger Sana.