Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tobias Hyséns uppmaning till IFK Göteborgs ungdomar

Anfallaren Benjamin Nygren har en ljus framtid, enligt Tobias Hysén. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Tobias Hysén har gjort sin sista match på elitnivå. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

IFK Göteborg gör en bedrövlig säsong. 

Men Tobias Hysén, 36, tror på klubbens ungdomar – och betonar vikten av tålamod. 

– Benjamin Nygren kan bli hur bra som helst, säger han. 

Tobias Hysén tackade för sig mot Malmö FF på Gamla Ullevi i söndags. Han har problem med knäna och finns inte med i den betydelselösa matchen mot Örebro i dag. 

Men det gör den 17-årige anfallaren Benjamin Nygren, som mot MFF gjorde sin första allsvenska match från start. 

– Han har alla förutsättningar för att kunna ta ett riktigt steg. En ordentlig försäsong och med lite hjälp på vägen så kan han bli hur bra som helst, säger Tobias Hysén och fortsätter: 

– Det finns många som med rätt inställning och rätt tålamod kan bli jättebra. Man blir inte en A-lagsspelare på en vinter. Även Rasmus Wikström, Emil Holm och Samuel Ohlsson... det finns många i U19 och U17 som är jävligt duktiga. Sedan kan inte alla komma upp samtidigt, men du har ett lag där som påminner lite om när det hände förra gången. 

Jämför med guldlaget 2007

Tobias Hysén syftar på spelare som Mattias Bjärsmyr, Pontus Wernbloom, Gustav Svensson, Marcus Berg och även Jakob Johansson som blev svenska mästare 2007. 

– Sedan ska man vara jävligt noga med att påpeka att det inte är ofta du får upp fem gubbar som sedan blir utlandsproffs allihopa. Så blir det väldigt sällan, men det finns förutsättningar för många att kunna ta klivet om de bara förstår att de inte kommer att spela 20 A-lagsmatcher nästa år, men på sikt.

Många av dagens unga spelare har för bråttom och det är det största problemet, anser Hysén och jämför med sin egen karriär. 

– Bara för att de blir uppflyttade tror de att de ska få spela. Jag kom upp i BK Häckens A-trupp i april-maj 1999. 2001 gjorde jag min första riktiga säsong när det blev 14 matcher. Jag tränade och spelade U-matcher i två år. I dagens läge... de unga spelarna har inte tålamodet till det, men det måste man ha.