Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tobias Hysén lägger av – avslöjar framtidsplanen

Tobias Hysén meddelar nu att årets säsong blir hans sista som spelare.Foto: BILDBYRÅN
Mattias Bjärsmyr och Tobias Hysén efter SM-guldet 2007.Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
1 / 7

GÖTEBORG. Han har några matcher kvar i den blåvita tröjan – sedan är elitkarriären över. 

För GT berättar Tobias Hysén, 36, om beslutet, listar höjdpunkter och avslöjar sina framtidsplaner. 

– Grejerna som är på gång... jag gör mer nytta där, säger anfallaren. 

Tobias Hysén och Blåvitts tränare Poya Asbaghi.Foto: BILDBYRÅN

36-åringen verkar vara lättad över att kunna säga som det är, att hans tionde säsong i IFK Göteborg blir den sista.

I alla fall som spelare. 

– Sedan jag fattade beslutet, det var någon gång i våras, har jag aldrig känt att ”fan, jag kör på”. Synd att jag var tvungen att gå och hålla på det så länge bara, men man vill göra det på ett bra sätt i ett bra läge. Alla här på Kamratgården har mer eller mindre vetat om det, det kommer inte som en chock för någon, säger Tobias Hysén, som kör rehabträning i en månad till efter knäoperationen (menisken). 

Varför lägger du av? 

– När jag flyttade hem från Kina (2016) var tanken att spela två år till. Jag visste inte var jag stod någonstans om jag ska vara helt ärlig. Och om det gick bra skulle jag köra ett år till, det var tanken från början och här är vi nu. Sedan är det klart att om allt hade gått skitbra i år och om klubben hade varit på väg åt rätt och att man hade känt att ”fan, nästa år kanske blir spännande”, då hade man kanske kört en säsong till. Fysiskt och kvalitetsmässigt hade jag säkert kunnat göra lite nytta, men var sak har sin tid och det är ett bra läge nu, både för mig och för klubben. 

Känns det vemodigt? 

– Nej, det gör det inte, men jag tror inte att man förstår hur det kommer att kännas förrän man väl står där. Man kommer att sakna de större arenorna och den allsvenska premiären hemma. Sådana grejer. Nu ska vi se till att hamna på hyfsat säker mark så fort som möjligt så att jag bara kan njuta av de sista matcherna. 

Tobias Hysén i Svenska cupen 2013.Foto: BILDBYRÅN

 

Ångrar inget

Hur ser det perfekta avslutet ut? 

– Att vi vinner hemma mot Malmö i näst sista omgången. Får jag bestämma är det min sista match och sedan får det vara bra. Jag vill säga hej då på hemmaplan och har inget större behov av att åka till Örebro, om vi inte är i behov av poängen förstås. Då hade jag självklart hjälpt till. 

Är du nöjd med din karriär? 

– Ja, det tycker jag. Klart att man funderar på vad man hade kunnat göra mer och bättre, men jag känner att jag inte hade kunnat göra så mycket annorlunda. Ett val leder till något annat. Jag kan inte känna att jag ångrar något. Folk frågar om jag inte ångrar att jag inte stannade kvar i England, men nej, då hade jag kanske inte fått uppleva allt det här. Då kanske jag inte hade fått tio år i Blåvitt och det hade jag aldrig velat byta ut. 

Har det varit värt mer än pengar? 

– Ja, fram till flytten till Kina (2014) så var det prio ett att må bra, att känna att det var kul. Sedan fick jag ett bud som det inte gick att säga nej till och då valde jag med hjärnan i stället för hjärtat, för första gången egentligen. Och det blev exakt så som jag hade hoppats på. Jag åkte dit, gjorde det jag skulle och kom tillbaka och bidrog hyfsat. Framför allt på planen, men på senare tid även utanför och där kan jag bidra mer i framtiden. Att få chansen att hjälpa till att få Blåvitt på rätt köl igen är den perfekta lösningen. 

Hysén jublar efter ett av många mål i den blåvita tröjan.Foto: BILDBYRÅN

 

”Har varit en jävla resa”

Utformningen är inte helt klar och inget är påskrivet, men Tobias Hysén blir kvar på Kamratgården. I första hand som anfallstränare i juniorlagen som numera kallas Elit 1 och Elit 2. 

– Jag lämnar mina barn i skolan klockan åtta. Sedan åker jag hit. Om det inte är träning förrän klockan fyra kan jag lika gärna göra andra saker emellan. Någon dag kanske jag hämtar en provspelare på Landvetter om det behövs, nästa dag kanske det är lunch med någon sponsor. Så länge det inte går ut över planering och träning så är jag öppen för att hjälpa till där det behövs. 

Är det en heltidstjänst? 

– Det vet vi inte heller. Det får växa fram och är en ekonomisk fråga också. Men det borde vara hundra procent, säger Hysén, som tänker fortsätta lira boll på lägre nivå hemma i Kungsbacka nästa år. 

Främsta minnet som Blåvittspelare? 

– SM-guldet 2007. Jag hade ju bara varit här i två månader, men det är svårt att komma ifrån. Personligen var annars 2009 mitt bästa år när jag vann skytteligan på 18 mål (delad etta med Wanderson). Och även 2013 med cupguldet och hajpen som blev efter tre raka sjundeplatser. Sedan drog jag till Kina och det kunde jag göra med gott samvete eftersom vi var tillbaka i toppen igen. 

Han berättar att det sommaren 2011 var nära med Club Brügge men att han till slut tackade nej. 

– Det hade ju varit bättre för min personliga karriär att spela i ett topplag i Belgien och Champions League. Blåvitt var kanske inte ett sjunkande skepp, men det var inte rätt läge att lämna. Jag gjorde mitt (16 mål) men det funkade ändå inte. När det väl kom till kritan... nej, det gick inte, jag ville vara här. 

Du är hemkär. 

– Det är jag absolut och det är inget att skämmas över. Jag trivs väldigt bra i Göteborg och det har lett till många bra saker. Det har varit en jävla resa, det har det. 

Mattias Bjärsmyr och Tobias Hysén firar SM-guldet 2007.Foto: BILDBYRÅN

 

Hyllar Selakovic

På frågan om vem som är den bäste han spelat med i IFK Göteborg så rabblar han namn som Sebastian Eriksson, Stefan Selakovic, Mattias Bjärsmyr, Ragnar Sigurdsson, Sam Larsson, Pontus Farnerud, Niclas Alexandersson, Pontus Wernbloom, Gustav Svensson och Jakob Johansson. 

– Fan, vad svårt alltså. Men den som varit viktigast för mig och bäst under längst tid… då blir det Sella (Selakovic). Han var aldrig riktigt dålig och i vissa matcher var han jävligt bra. Om jag har gjort 140 mål i Blåvitt så har han minst spelat fram till 40. Han har en stor del i att det gått bra för mig. 

Vad säger familjen om att du lägger av?

– Frugan är asnöjd så klart, haha. Nej, men Maria har väl känt på sig att det börjar bli dags. Hon har alltid sagt att jag inte ska lägga av för deras skull. Men Lion (född 2011) kommer nog tycka att det är lite synd, han är ju fotbollsintresserad. Men nu kan vi ju gå på matcherna ihop. – Lucas (född 2008) är helt ointresserad så för honom kvittar det. Han är mer för gaming och Youtube. Han sitter där med sina program och gör tecknade filmer och klipper och klistrar och lägger in ljud. Där är jag helt borta. Men man får försöka hänga med och lära sig och snart ska vi åka på Dreamhack i Jönköping. 

När vinner Blåvitt SM-guld igen? 

– Omöjligt att säga, men om allt stämmer, verkligen allt, kan det bli redan nästa år. Den här säsongen har varit jobbigare än vad många trodde och jag hade hoppats att vår utveckling skulle synas mer, men vi har många unga killar som har lärt sig av detta. Det kommer ett transferfönster som blir jätteviktigt och det handlar om att identifiera rätt spelartyper. Förståelsen för vad vi vill göra finns där men prestationerna måste bli bättre, både över tid och i enskilda matcher, men det går inte att utesluta någonting: Klart att Blåvitt kan vinna SM-guld nästa år. 

Tobias Hysén

Född: 9 mars 1982 i Göteborg. 

Bor: Kungsbacka

Familj: Hustrun Maria, 36, barnen Lucas, 10, Lion, 7, och Lexton, 2. 

Klubbar: Ubbhults IF, Lundby IF, BK Häcken, Djurgården, Sunderland, IFK Göteborg, Shanghai SIPG, IFK Göteborg. 

Landskamper/mål: 34/10. 

Meriter: Svensk mästare med Djurgården (2005) och med IFK Göteborg (2007), och fyra cuptitlar (två med vardera lag). Allsvensk skyttekung 2009 på 18 mål (tillsammans med Wanderson). Var med i EM-truppen 2012. 

FÅ BÄST KOLL: Följ IFK Göteborg – direkt i Messenger