Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Teorierna bakom Elfsborgs kollaps

Jimmy Thelin.
Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN
Rödklädda Elfsborg deppar efter Mjällbys 2–0-mål i helgen.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

För en vecka sedan var Elfsborg guldkandidater. 

Nu är de nästan avkapade. 

– Jag tror att guldet blir väldigt tufft, att de ska ta sig förbi tre så starka lag... det blir för övermäktigt, säger Discovery Plus expert Anders Andersson.

Härnäst väntar ångestmöte med IFK Göteborg. 

Den 20 maj reser Elfsborg till Malmö och förlorar knappt, med 1-2, mot de regerande svenska mästarna. Förlusten är deras andra raka och fjärde för säsongen efter bara åtta omgångar. 

Därefter blir de en nästintill ostoppbar kraft. På de tio efterföljande ligamatcherna vinner de åtta och förlorar inte en enda. Efter 18 omgångar snittade Jimmy Thelins manskap två poäng per match och var bara en poäng bakom toppduon Djurgården och AIK. 

I omgång 19 väntade tabelljumbon Östersund – och det var då allt gick åt skogen. 

Elfsborgs mardrömsvecka – har kollapsat totalt

Uppe på Jämtkraft arena hade Blair Turgott uppvisning och hans hattrick innebar att Elfsborg förlorade i ligan för första gången sedan Malmömatchen. 

Sen åkte de på en blytung 0-1-förlust hemma mot MFF efter ett självmål från Johan Larsson innan den boråsiska mardrömsveckan avslutades med 0-4 mot Mjällby toppat med ett rött kort på målvakten Tim Rönning. 

Elfsborg är plötsligt femma, åtta poäng bakom serieledande Djurgården. Guldet ser förlorat ut för dem. 

– Det är ett för stort gap, det blir för övermäktigt. Men de måste ju jaga europaplatsen.

Så, vad var det som hände? Discovery Plusexperten Anders Andersson har två teorier. 

– Alla lag har minst en ”downperiod” varje år. Elfsborg har den perioden nu. Jag vill säga att jag inte är så överraskad över förlusten mot Mjällby, för de är bra, men det är lätt att titta på Europaspelet nu, säger Andersson.

Anderssons teorier om tuffa perioden

Mitt i sin allsvenska framfart har Elfsborg kämpat i kvalspelet till Europa Conference League, ett äventyr som slutade en 3-6-förlust i dubbelmötet mot nederländska Feyenoord. 

– De har inte har roterat så mycket i Europaspelet och det är möjligt att de ger lite mentalt och fysiskt utslag nu, säger Andersson. 

Dessutom tror Andersson att tappet av Robert Gojani till danska Silkeborg kan ha varit kostsamt.

– Han var klok, smart och väldigt viktig för dem. En spelare gör kanske inte all skillnad, men i alla fall. Det har nog gjort lite skillnad, han försvann ju precis innan den här perioden. 

Härnäst för Elfsborg – ”El Västico”

Härnäst väntar ett plötsligt ångestladdat möte mot IFK Göteborg på fredag, ett Blåvitt som har fyra förluster på sina fem senaste matcher. 

Andersson har själv varit i de här ångestladdade situationerna och råder Elfsborg att tänka på något annat just nu. 

– Att ändra spelidén ska de inte göra nu, de har en klar idé om vad de vill göra och den funkar. Det handlar mer om att få den mentala biten på plats. Jag tror att man ska släppa allting nu, det är rätt skönt om man som spelare får göra något annat än att träna en dag. 

Andersson vill betona att han är imponerad av Elfsborg i år, trots kräftgången den senaste veckan. 

– Elfsborg vet hur man ska jobba, hur man ska göra. De gör ett bra jobb. De ska inte ändra så mycket, all kredd till (klubbdirektör) Stefan Andreasson och de andra att de stod fast vid Thelin när det gick sämre för något år sedan och inte sparkade honom. De presterar väldigt bra och gör ett riktigt bra jobb. 

SportExpressen har sökt Jimmy Thelin för en kommentar utan framgång.