Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Talangen gör comeback – efter hjärtoperationen

Kevin Ackermann. Foto: BILDBYRÅN

BK Häcken möter Ljungskile i en träningsmatch. 

Då gör jättetalangen Kevin Ackermann, 18, comeback efter hjärtoperationen.  

– 2019 är ett skitår. Men jag har lärt känna mig själv, även människan Kevin, har han tidigare sagt till klubbens hemsida

Övergången till italienska Fiorentina efter förra säsongen var så gott som klappad och klar. Klubbarna var överens och övergången var officiellt presenterad.  

Men då var inte läkarundersökningen avklarad. Där upptäcktes ett hjärtfel och allt sprack. Kevin Ackermann genomgick ett stort antal hjärtundersökningar i flera länder men utåt sett ville ingen berätta varför det inte blev någon flytt till Serie A-klubben. 

Men i somras publicerade BK Häcken en lång intervju med jättetalangen på sin hemsida. Han berättade om den italienska läkarens besked: 

– ”Du har ett hjärtfel. Du kan inte spela fotboll på elitnivå.” Det var som att han slog mig i hjärtat. Greppade tag i hjärtat och drog ut det. De orden tog ifrån mig mitt liv. Jag är fotbollsspelaren Kevin. Jag känner inte den andra Kevin så bra, han finns inte, sa 18-åringen. 

Riskerade att dö utan operation 

Han fick andra besked av andra läkaren, men hjärtkirurgen Dr Jan Nijs i Belgien slog fast följande: ”Om du inte opererar dig innan du är 25 år, så lever du inte.”

Den 30 april öppnades Kevin Ackermanns bröstkorg av det belgiska läkarteamet och operationen gick ”kanon”. 

Sedan började den långa vägen tillbaka. I början av augusti stämplade han in på BK Häckens träningsanläggning som en spelare i laget igen. 

– Det hade varit oerhört svårt om jag inte hade haft mamma och pappa och nära vänner. Min agent har hela tiden stöttat mig med att vi kommer fixa det här. Och alla spelare i Häcken vill jag verkligen berömma, de har varit fantastiska mot mig med sitt stöd, sa mittfältaren till klubbens hemsida

”Få saker rubbar mig nu” 

På fredagseftermiddagen möter BK Häcken Ljungskile på Bravida Arena i en träningsmatch. Och då finns alltså Kevin Ackermann med i hemmalagets matchtrupp – för första gången på ett år. 

– Det är få saker som rubbar mig nu. Att sitta på bänken är en baggis.