Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Taktiken som säkrade kontraktet: ”Filmscenario”

Se höjdpunkter från matchen.
Falkenberg firar efter det avgörande målet. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kadir Hodzic och Eskilstuna åker ur allsvenskan. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tränaren Hans Eklun.d Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

FALKENBERG. Gå för säkrat kontrakt eller skydda kvalplatsen? 

Det var den stora frågan för Falkenbergs tränare Hasse Eklund i de skälvande slutminuterna. 

– Det var en svår balansgång, säger Hasse Eklund. 

Det stod länge 0–0 på Falcon Alkoholfri Arena samtidigt som Sirius körde över Kalmar med klara 3–0. Ett läge som innebar att Falkenberg vid 1–0-seger skulle säkra det allsvenska kontraktet, samtidigt som man vid 0–1-förlust skulle åka rätt ner i superettan. 

Det hela ledde till ett svårt avvägande för Falkenbergstränaren Hasse Eklund – som valde att köra ”better safe than sorry”. 

Säkrade kontraktet

En taktik som kom att bli vinnande – sedan Falkenbergs Nsima Peter skickat in avgörande 1–0-målet i 92:a minuten och säkrat det allsvenska kontraktet. 

– Vi trodde att matchen skulle utveckla sig precis så som det blev. Vi trodde kanske att AFC skulle forcera lite snabbare och lite tidigare och att vi skulle få våra chanser, men ett sådant här perfekt filmscenario hade vi inte ens kunnat drömma om innan matchen, säger Hasse Eklund. 

Hur bra koll hade ni på Sirius-Kalmar och hur resonerade ni kring att gå för 1–0-målet?

– Vi vill alltid vinna våra matcher, men samtidigt ville vi inte köra på framåt för tidigt. Det var en balansgång där och det kanske låter lite högfärdigt, men jag kände att vi hade haft en bra chans i ett kval också. 

– Sedan när matchen väl började bölja fram och tillbaka fick vi ganska många lägen att gå för det. 

”Falkenbergsandan”

Segern innebär som sagt att Falkenberg slipper kval och får spela allsvenskt även 2020. Något som knappt någon hade räknat med inför säsongen. 

– Vi har varit uträknade sedan januari. Vi har åkt på våra smällar, men en styrka Falkenberg har är att vi alltid håller ihop. Vi har inte låtit någon komma och slå in några kilar. Jag är stolt över oss alla. 

Hur var de sista minuterna från sidlinjen?

– Det är en kraft vi har inom oss, vi plockar fram Falkenbergsandan. Men det är väldigt mycket nerver så klart.