Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Svennis” om Blåvitt: ”Det gör lite halvont”

Foto: JEANETTE DAHLSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Foto: TOMMY PEDERSEN / TT / TT NYHETSBYRÅN

IFK Göteborg går tungt i allsvenskan och har fyra raka förluster i seriespelet. 

Under söndagen ställs Blåvitt mot Örebro SK i ett ”krismöte” i botten av tabellen. 

En bottenstrid där de gör upp med bland annat Degerfors IF. 

– Man vill ju inte se Blåvitt i den delen av tabellen men tyvärr är det så, säger Sven-Göran Eriksson, som har ett förflutet i såväl IFK Göteborg som Degerfors. 

Degerfors och IFK Göteborg är båda inblandade i kampen om att undvika ett negativt kval och hålla sig kvar i allsvenskan. 

Två klubbar som finns i hjärtat på den ikoniske tränaren Sven–Göran Eriksson. 

– Det är ju de två klubbar jag håller på i elitnivå i Sverige så det gör ju lite halvont här och där, säger han.

”Det är jag ganska övertygad om”

IFK Göteborg var efter ett par tuffa år tippade stå starkt och vara med i toppen av tabellen - så har det inte blivit. I somras sparkade klubben tränaren Roland Nilsson och ersatte honom med Mikael Stahre och trots att flera meriterade spelare vänt hem till klubben har succén har uteblivit. 

– Är man lite blåvit i själen så vill man ju inte se Blåvitt i den delen av tabellen, men tyvärr är det så och har varit det i ett par år nu, säger ”Svennis”.

Någon vidare analys av vad som bör göras eller inte vill han däremot inte göra.

– Ska man ha synpunkter som är värda någonting ska man nog leva, träna och vara på matcher och följa laget. Annars är det bara åsikter som vem som helst kan ha. Men fakta är ju att det inte går bra helt enkelt och jag tror säkert att alla inblandade nere i Göteborg på ett eller annat sätt söker efter vad som ska göras, det är jag ganska övertygad om. 

Eriksson känner däremot igen det som Göteborg står inför. 

– Det går ju trögt för dem och de har inte turen med sig heller, det är ju ofta så att tar det emot så tar de emot på alla håll. Det är bara att hoppas på att det ska vända och att det blir lite poäng. Så att det inte blir maximalt illa och det vore det ju att åka ur, men det tror jag inte att de kommer att göra. Inte Degerfors heller, jag tror att de klarar sig i slutändan bägge två.

”Nästintill en bragd”

För nykomlingen Degerfors ser däremot vardagen annorlunda ut och som nykomling är det inte lika förvånande att klubben slåss för sin överlevnad i allsvenskan.  

– Det är ju en stor skillnad mellan Degerfors och Göteborg, det är ju att Göteborg är en enorm överraskning och de gör det inte bra för tillfället, säger Eriksson och ger sin bild av Degerfors. 

– Oavsett vad som händer, så är det bra va. Men det är klart att för dem är det väl en katastrof att åka ur ekonomiskt och det är svårt att ta sig tillbaka och så vidare men de gör ju ett jättejobb i den lilla orten. Och skulle de hänga kvar så är det nästintill bragd. 

Han imponeras av hur Degerfors tacklat återkomsten i den högsta serien. 

– Degerfors spelar bra fotboll, de hade otur mot Varberg när de fick en utvisad men de senaste matcherna mot Djurgården, AIK och Varberg har de spelat bra fotboll.