Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svaret: ”Ingen här vill vara Göteborgs lag”

Häcken laddar för derby mot IFK Göteborg. Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Rasmus Lindgren. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Poya Asbaghi. Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Erik Friberg och Adam Andersson. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Enligt Poya Asbaghi, 33, är IFK Göteborg laget som representerar Göteborg.

BK Häcken tar Blåvitt-tränarens utspel med ro.

– Han målar upp det som att vi vill vara Göteborgs lag – men det vill nog ingen i Häcken. Vi vill vara Hisingens lag, säger lagkaptenen Rasmus Lindgren, 34.

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Vi är bäst i stan på att vara ett Göteborgslag. Det är ett lag som kommer att ställa upp med sina talanger och ett som sätter sina talanger på bänken. Det är Göteborgs lag mot Häcken, i princip.”

Så lät det från IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi tidigare i veckan.

BK Häcken har i många år hyllats för sin förmåga att hitta och suga upp lokala talanger och vidareutveckla dem i sin miljö. Det har gjort Hisingsklubben till en uppstickare som utmanat de allsvenska jättarna.

Men den här säsongen har det varit IFK Göteborg som fått flest rubriker för sina unga spelare. Den kärva ekonomin må ha gjort att Blåvitt inte haft något val – men talangerna har minst sagt tackat för förtroendet.

På lördag möts lagen på Bravida arena.

– På sistone känns det mer som att vi är laget som representerar Göteborg med massvis av spelare från egna led som kommer att stå där på planen, menar Poya Asbaghi.

Häckens lagkapten Rasmus Lindgren. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Vi vill vara Hisingens lag”

Rasmus Lindgren, Häckens lagkapten, har svårt att bli upprörd över Blåvitt-tränarens pik.

– Vad jag har förstått på deras tränare så är det inte ett derby för Blåvitt. Han målar upp det som att vi vill vara Göteborgs lag men det vill nog ingen i Häcken. Jag vet inte var det kommer ifrån. För oss är det ett derby, självklart, säger han och tillägger:

– Vi vill vara Hisingens lag och de Göteborgs lag. Det är två helt skilda grejer.

”Vi är inte från Göteborg, vi är från Hisingen” brukar Häckenklacken sjunga.

Men är inte Hisingen Göteborg?

– De här ute hävdar inte det. Han (Poya Asbaghi) verkar ha fått för sig att vi vill vara Göteborgs lag men det vill inte vi. Det kan de få vara, menar Rasmus Lindgren.

Lagkamraten Erik Friberg, 33, gillar att det snackas inför derbyt.

– Jag har hållit på Häcken i hela mitt liv och nu kan det plötsligt definieras på vilka sätt som vilka är bäst, det brukar man inte höra från en Blåvitt-tränare. Det har alltid varit att den som är högst upp är bäst. Sedan störst och så där… där är Blåvitt bra mycket större än oss. Men på planen… det är klart, vinner de i morgon är de bäst just nu. Sen får man se i slutet av året vilka som varit bäst under året. Att hålla på med talanger och så där… det har Häcken också varit bra på de senaste åren. Men det är väl kul att det pratas lite, säger Erik Friberg.

Erik Friberg. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Vet inte om han ska snacka...”

Han tycker däremot inte att Poya Asbaghi är rätt man att uttala sig om rivaliteten mellan klubbarna.

– Har man varit med länge i Göteborg vet man att Häcken har tagit steg jämfört med hur det var för 10-15 år sen. Jag vet inte om han (Poya Asbaghi) ska hålla på med för mycket (snack)… det är väl Sebastian Eriksson eller någon som ska prata om hur det är mellan Häcken och IFK.

– Vi växer hela tiden för varje år och blir större och större och får mer folk på matcherna. Det tar tid innan det blir fullt på Bravida varje match, men det får ta den tid det tar. Det pratas med om Häcken och det är viktigt att vi är med där uppe och även spelar cupfinal. Vi behöver framgångar, säger Erik Friberg.

IFK Göteborgs mittfältare August Erlingmark, 21, på frågan om Hisingen är Göteborg för honom:

– Svårt att säga. Jo, men det är det väl, det tycker jag. Det är bara någon bro emellan. Enligt mig är Hisingen Göteborg.