Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Supportrarnas stöd till IFK: ”Ullevi förenar sig”

Supporterklubben Änglarna vill fördubbla antalet medlemmar i IFK Göteborg.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Blåvitt-mittfältaren August Erlingmark tackar fansen efter en match i fjol.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Blåvitt-anfallaren Robin Söder jublar.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
John Pettersson är ordförande för supporterklubben Änglarna.Foto: BBPODD

GÖTEBORG. Även fotbollsklubbarna drabbas hårt av coronakrisen.

Nu vill supporterklubben Änglarna hjälpa IFK Göteborg.

Målet? Att fördubbla antalet medlemmar. 

– Det är en svår tid för vår förening och vi vill hjälpa till, säger Änglarnas ordförande John Pettersson, 35. 

De allsvenska klubbarna har enats om att spela premiärerna i allsvenskan i början av juni.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Svensk klubbfotboll har den senaste tiden suttit fast i ett moment 22 kring hur man ska kunna planera för en uppskjuten seriestart på grund av coronavirusets spridning. Den 4 april var tanken att allsvenskan 2020 skulle sparka i gång säsongen, men i förra veckan förbjöd regeringen – efter en begäran från Folkhälsomyndigheten – folksamlingar på 500 personer eller fler.

Sedan dess har företrädare för klubbarna i allsvenskan och superettan diskuterat olika lösningar tillsammans med intresseorganisationen Svensk Elitfotboll (Sef). På onsdagen sammanträdde klubbarna på nytt med Sef för att enas om ett datum för allsvenskan och superettans start. På eftermiddagen gick Svensk Elitfotboll ut med att klubbarna enats om att spela premiärerna i allsvenskan i början av juni.

– Jag tycker att det är positivt att alla klubbar har enats om ett måldatum, det är ett styrkebesked. Samtidigt får man följa utvecklingen i samhället, men det här är positivt beslut. Alla organisationer strävar ju efter att hitta någon form av ramverk, allt har varit extremt oklart och det är det fortfarande till viss del. Men nu kan vi rikta in vår verksamhet på att det blir spel i juni, sa IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson till GT i går.

Under torsdagen accepterade Svenska fotbollförbundet klubbarnas förslag.

Årets allsvenska är uppskjuten.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Vill fördubbla antalet medlemmar

Men coronakrisen och den försenade säsongen påverkar naturligtvis klubbarnas ekonomier och fortfarande är det mycket som är ovisst för många.

I IFK Göteborg-led har supporterklubben Änglarna nu dragit i gång ett initiativ för att minska Blåvitts ekonomiska förlust.

– Vi har tillsammans med fler andra supporteraktörer identifierat att det är svår tid för vår förening med coronasituationen och vi vill hjälpa till. Olika förslag har studsat runt, som att swisha för en (fiktiv) biljett med mera, berättar John Pettersson, som är ny ordförande för Änglarna.

Han utvecklar:

– Men vi vill förutom ett kortsiktigt ekonomiskt tillskott också bygga en långsiktig grund att stå på. Vi vill fördubbla antalet medlemmar från 4 000 till 8 000 under 2020. För priset av en matchbiljett, en halsduk och några varmkorvar (350 kronor för vuxen) blir man medlem i den finaste av kamratföreningar. Det borde vara en självklarhet för alla blåvita. 

Varför ska man vara medlem? 

– Det är viktigt att man får en chans att göra sin röst hörd, man kan påverka klubben, det är ett kärleksbevis och du ger klubben något som är viktigt och som bevarar föreningsdemokratin. Det är ett signalvärde. 

Blåvitt-tifo på Gamla Ullevi.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Hela Ullevi förenar sig i detta”

Målet är alltså att fördubbla antalet medlemmar i IFK Göteborg och enligt Änglarnas ordförande är intresset redan stort.

– Vi har märkt att många vill vara med på det här tåget och folk pushar, delar och sprider budskapet. Vi kommer att ligga på och följa upp under hela coronauppehållet. Om vi har 8 000 medlemmar nästa år är det en fördubbling på en inkomstpost som vi supportrar verkligen kan vara med och påverka, säger han och tillägger:

– Min son Dante är tre månader gammal och det är dags för honom att bli medlem i IFK Göteborg. 

Änglarna, Kommandobryggan och Bebbens hörna är supportergrupperingarna som står bakom kampanjen. 

– Hela Ullevi förenar sig i detta, säger John Pettersson.