Storsponsorn hoppar av: ”Känns i hjärtat”

Prioritet Finans vd Nils Wiberg: ”Jag har alltid velat Blåvitts väl när jag har uttryckt mig.”
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson: ”Det har pågått en diskussion och beslutet fattades i samförstånd.”
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
IFK Göteborg hade ett tungt 2018.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

50 miljoner kronor – på åtta år.

Så mycket har Prioritet Finans pumpat in i IFK Göteborg, enligt GT:s uppgifter.

Men nu tar Blåvitts stjärnsponsor ett kliv ner.

– Det känns i hjärtat, säger Nils Wiberg, vd för Prioritet Finans.

– Det var ingen arg skilsmässa, inga stekpannor som flög i luften, säger Blåvitts klubbdirektör Max Markusson.

Prioritet Finans kommer inte längre att vara stjärnsponsor för IFK Göteborg.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Sedan 2011 har Nils Wiberg och hans finansbolag Prioritet Finans varit huvudsponsor för IFK Göteborg.

Men nu är det över.

Avtalet mellan Prioritet Finans och IFK Göteborg som löper ut vid årsskiftet kommer inte att förlängas under ytterligare en treårsperiod, meddelar parterna under torsdagen. Enligt Wiberg diskuteras i stället ”andra möjligheter att vara med och stödja föreningen i framtiden”.

– Det som sker är rätt kanske, men en sak ska man ha klart för sig: Jag hade aldrig lämnat som stjärnsponsor om jag inte hade vetat att en eller två nya sponsorer ersätter mina pengar. Det blir alltså inget ekonomiskt tapp för Blåvitt. Det vill jag vara väldigt tydlig med, säger Nisse Wiberg till GT.

Varför kliver du av?

– Bra fråga. Hur ska jag svara på det? Detta med tröjan (bästa sponsorplatsen på matchtröjan)... jag ser det som ett uppehåll, men vi kommer att fortsätta vara sponsor på något sätt. Sedan vill jag inte gå in på det mer specifikt, men jag tror att uppehållet är lämpligt för framtiden.

Prioritet Finans vd Nils Wiberg.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Blåvitt ska vara ett storlag”

Blåvitts stjärnsponsor har flera gånger vädrat sina åsikter om IFK Göteborg. När klubben tidigare i år startade en form av riskkapitalbolag var Wiberg stark kritisk och kallade det för ”tiggeri”. Klubbens ordförande Mats Engström slog tillbaka och menade att ”inget hokuspokus” låg bakom lösningen med nybildade bolaget IFK GBG Transferintressenter AB.

– Det har varit skriverier, jag har haft synpunkter på lite av varje. I stället för att tjata och prata om det är det lämpligt med ett uppehåll. Men jag har alltid velat Blåvitts väl när jag har uttryckt mig. Blåvitt ska vara ett storlag, säger Nils Wiberg nu.

Enligt GT:s uppgifter har Nils Wiberg pumpat in närmare 50 miljoner i IFK Göteborg över åtta år. Det första avtalet gav klubben nästan åtta miljoner per år. Det andra var värt lite mindre i grunden, runt sex miljoner, men hade också en prestationsbaserad del som hade gett utfall om Blåvitt hade haft större framgångar sportsligt.

Wiberg har genom sitt bolag också hjälpt till med byggandet av Prioritet Serneke Arena där akademin och Änglagårdsskolan huserar, samt nya Kamratgården. Han har även ställt upp med pengar vid vissa värvningar och köpt in diverse sportslig utrustning.

Ola Serneke, vd för Serneke, och Nils Wiberg, vd för Prioritet Finans, utanför Prioritet Serneke Arena 2015.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Fattades i samförstånd”

Prioritet Finans vd är noga med att poängtera att han tycker att klubben börjar få rätsida på saker och ting.

– Jag tror på Max (Markusson, IFK Göteborgs klubbdirektör) och Erica (Berghagen, marknads- och kommunikationschef). De har en tanke med allt och har övergripande mål. Det känns som något helt nytt. De har en strategi och har tänkt till för att göra Blåvitt till ett storlag igen, även om det kan ta några år. Jag fick ett väldigt gott intryck av dem, kanske speciellt Erica, säger han.

Enligt Max Markusson var det ingen dramatik som föranledde beslutet att avsluta stjärnsponsorsamarbetet.

– Det var ingen arg skilsmässa, inga stekpannor som flög i luften. Det har pågått en diskussion och beslutet fattades i samförstånd, säger Blåvitts klubbdirektör.

Enligt GT:s uppgifter talar nu allt för att byggjätten Serneke tar över som ny stjärnsponsor för IFK Göteborg.