Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storklubbarna vädjar: ”Riskerar utslagning”

Tomma läktare på Gamla Ullevi när IFK Göteborg spelade allsvensk premiär mot Elfsborg i helgen.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Tomma läktare i Scandinavium när Frölunda avslutade SHL-säsongen mot Djurgården den 12 mars.Foto: ADAM IHSE / TT
Tomma läktare på Gamla Ullevi när IFK Göteborg spelade allsvensk premiär mot Elfsborg i helgen.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

GÖTEBORG. Coronakrisen slår hårt mot idrottsklubbarna i Göteborg.

Nu vädjar stadens två största klubbar, IFK Göteborg och Frölunda, om ekonomisk hjälp från kommunen så länge pandemin stoppar publik på arenorna. 

”Vi riskerar utslagning av många ovärderliga verksamheter”, skriver Blåvitts ordförande Mats Engström och Frölundas ordförande Mats Grauers i ett brev till kommunstyrelsen, enligt GP.

Ishockeysäsongen fick avslutas i förtid och Frölunda spelade grundseriens sista omgång i Scandinavium inför tomma läktare – innan slutspelet helt och hållet ställdes in.

Fotbollssäsongen fick skjutas upp i två månader och när den nu har dragit i gång är det inför tomma läktare. När publiken kan återvända till arenorna kan statsepidemiolog Anders Tegnell inte svara på.

För idrottsklubbarna innebär det naturligtvis en ekonomisk smäll som heter duga.

Därför vädjar Göteborgs två största elitklubbar, IFK Göteborg och Frölunda, nu till kommunen om stöttning. Klubbarna vill att kommunen inte tar ut någon hyra för arenorna så länge de är stängda för publik.

Tomma läktare på Gamla Ullevi när IFK Göteborg spelade allsvensk premiär mot Elfsborg i helgen.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Tomma läktare i Scandinavium när Frölunda avslutade SHL-säsongen mot Djurgården den 12 mars.Foto: ADAM IHSE / TT

”Stor belastning för föreningarna”

I ett brev, som är undertecknat IFK Göteborgs ordförande Mats Engström och Frölundas dito Mats Grauers, till kommunstyrelsen skriver de, enligt GP:

”Idrotten står, som hela samhället, inför mycket stora utmaningar den närmaste tiden. Elitidrotten finansieras huvudsakligen av tre stora intäktskällor – mediaavtal, partner- och publik-intäkter. Genomförs seriespel så bedöms mediaavtalen kunna fullföljas och därmed kommer dessa intäkter elitidrotten till del. Partnerintäkterna kommer att påverkas i stor utsträckning då näringslivet generellt påverkas negativt av omvärldens svårigheter.”

”Kvar är publikintäkterna som just nu är reducerade till noll kronor per match. Att då erlägga hyror blir en stor belastning för föreningarna och bidrar till att vi riskerar utslagning av många ovärderliga verksamheter – i princip alla elitidrottsföreningar bedriver också ungdomsverksamhet”.

Frölundas ordförande Mats Grauers.Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs ordförande Mats Engström.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Kan inte mer än föreslå det”

Frölundas ordförande Mats Grauers säger till tidningen:

– Varken vi eller Blåvitt eller någon elitförening har möjlighet att betala hyran när det inte finns några publikintäkter.

Han förklarar varför de skickade brevet till Göteborgs kommunstyrelse och inte till det kommunala evenemangs- och arenabolaget Got event:

– Om vi pratar med Got event så har inte de mandat att ge hyresfritt på arenorna. Då skrev jag och Mats Engström till kommunstyrelsen – och ber den ge ett uppdrag åt Got event. Vi kan ju inte mer än föreslå det – men hoppas att de reagerar på det! Säger staden till Got event att ”så här ska ni göra”, då finns det möjligheter.