Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnans pappa avslöjar detaljerna bakom flytten

Marek Hamsik efter sin första träning med IFK Göteborg.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
Presskonferensen där Marek Hamsik presenterades som Blåvitt-spelare.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Presskonferensen där Marek Hamsik presenterades som Blåvitt-spelare.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud och Marek Hamsik.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Marek Hamsik, 33, var nära en övergång till sin gamla klubb Slovan Bratislava. 

I stället blev det en sensationell flytt till IFK Göteborg.

Nu berättar den slovakiske världsstjärnans pappa varför valet föll på den allsvenska klubben.

– Det handlade inte om pengar, säger Richard Hamsik till Sport24.sk.

Marek Hamsik under sin första träning med IFK Göteborg på onsdagen.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Marek Hamsik efter sin första träning med IFK Göteborg.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Det är årets och kanske tidernas tyngsta värvning till allsvenskan.

Marek Hamsik, slovakisk landslagsstjärna och den spelare som gjort flest matcher för Serie A-klubben Napoli någonsin, skrev i måndags på ett kontrakt med IFK Göteborg som sträcker sig till den 30 augusti.

– Det är inte varje dag, varje år eller varje decennium som en svensk klubb ges den här möjligheten. Redan i vårt första samtal kändes det klockrent. Det är ett korttidskontrakt, men vi som förening ser en långsiktighet i att utveckla och förbättra IFK Göteborg med Marek Hamsik, berättade Blåvitts sportchef Pontus Farnerud i samband med presentationen av stjärnvärvningen.

I februari 2019 betalade Dalian Yifang, numera Dalian Professional, omkring 210 miljoner svenska kronor när den kinesiska klubben köpte loss Marek Hamsik från Napoli. Lönen i Dalian blev sanslösa 90 miljoner kronor – per år. Därmed tredubblade slovaken sin lön från den han hade i Napoli. Han var en av Dalians mest framstående spelare och en av den kinesiska ligans största stjärnor under sin tid i klubben.

Ett hundratal supportrar tog emot Marek Hamsik när han landade på Landvetters flygplats sent på söndagskvällen.
Foto: HENRIK JANSSON

Stjärnstatus som överstiger Zlatans

Men nyligen valde Hamsik att bryta sitt kontrakt med den kinesiska klubben eftersom han vill spela landslagsfotboll fram till sommarens EM-slutspel, där Slovakien spelar i samma grupp som Sverige. Det hade inte varit möjligt om han hade stannat i Kina på grund av karantänsreglerna i landet.

Flera italienska och slovakiska medier rapporterade att mittfältaren hade bestämt sig för att skriva på ett kontrakt över tre månader med Slovan Bratislava, klubben där han slog igenom i början av 2000-talet. 

Men när parterna inte lyckades enas om ett kontrakt – plus att 33-åringen vill ha lugn och ro inför EM, vilket han inte får i hemlandet Slovakien där han har en stjärnstatus som vida överstiger Zlatans i Sverige – vände mittfältaren blickarna mot de ligor där transferfönstren fortfarande var öppna. 

Presskonferensen där Marek Hamsik presenterades som Blåvitt-spelare.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Därför sprack hemflytten

Allsvenskan var ett av de möjliga alternativen. 

Slovan Bratislava hade förvisso fått dispens för att värva Hamsik trots att transferfönstret i Slovakien är stängt – men flytten gick alltså i stället till IFK Göteborg.

Nu berättar världsstjärnans pappa varför det blev som det blev.

– Marek har ett stort hjärta för Slovan och har ofta sagt att han inte skulle kunna spela någon annanstans i Slovakien. Därför riktades hans blickar först mot Slovan, det var hans förstahandsval, och det andra alternativet var IFK Göteborg. Men under det personliga mötet med representanter från Slovan, som Marek deltog i, så kunde de tyvärr inte enas, säger Richard Hamsik till slovakiska Sport24.sk.

Blåvitt-supportrar välkomnar Hamsik till klubben efter att han presenterats som IFK Göteborgs senaste nyförvärv.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Handlade inte alls om pengar”

Så vad var det egentligen som hände? 

Richard Hamsik är tydlig när han säger:

– Det handlade inte alls om pengar. Det handlade främst om längden på kontraktet. Marek ville inte binda sig för länge för om han är hel och frisk vill han kunna skriva ett bra kontrakt utomlands i sommar. Men de kunde inte komma överens om det med representanterna från Slovan.

Richard Hamsik berättar att han har haft daglig kontakt med sin son och att de träffades regelbundet när Marek var hemma i Slovakien i några månader före flytten till Göteborg.

– Det gillade jag verkligen. Marek är väldigt professionell och tränade så klart individuellt med sin personliga tränare. Men han saknade att träna tillsammans med ett lag.