Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stängs av – efter sexuellt ofredande

Kolbeinn Sigthorsson.
Foto: FREDRIK JONASSON / STELLA PICTURES
Gudni Bergsson (till vänster) har avgått från posten som ordförande för det isländska fotbollsförbundet.
Foto: HANNIBAL HANSCHKE / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Sigthorsson i det isländska landslaget efter segern mot England i fotbolls-EM 2016.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Det isländska fotbollslandslaget skakas just nu av en stor skandal – en spelare har stoppats och en har hoppat av inför det kommande VM-kvalet. 

En kvinna har framträtt i tv och berättat att en spelare utsatt henne för sexuellt ofredande, och samtidigt har förbundets ordförande nu lämnat sin post.

I centrum för anklagelserna: IFK Göteborgs anfallsstjärna Kolbeinn Sigthorsson, 31.

– Vi vill tydligt markera att vi tar avstånd från hans agerande och alla liknande beteenden, säger IFK:s klubbdirektör Håkan Mild.

I dagarna framträdde en kvinna i den isländska motsvarigheten till SVT, RÚV, och berättade att hon och ytterligare en kvinna utsatts för sexuellt ofredande av en isländsk landslagsspelare. Ofredandet ska enligt kvinnan ha ägt rum hösten 2017 och hon väljer nu att berätta om händelsen eftersom hon anser att det isländska fotbollsförbundet har försökt tysta ner den. 

På Island har en debatt om fotbollen ur ett metoo-perspektiv blossat upp och från förbundshåll har man sagt att man inte har haft problem som i många andra länder. Ordföranden för landets fotbollsförbund, Gudni Bergsson, sa nyligen i en intervju att de aldrig fått in några rapporter om misstänkta sexualbrott som ska ha begåtts av landslagsspelare – vilket fick kvinnan att reagera. Det var därför hon framträdde, för att berätta sin historia.

Spelaren som pekas ut är Kolbeinn Sigthorsson, anfallare i det isländska landslaget och den allsvenska klubben IFK Göteborg. 31-åringen har en tung meritlista och har bland annat spelat i klubbar som Ajax, Galatasaray, Nantes och AIK. Han inledde sin landslagskarriär med Island 2010 och gjorde bland annat ett mål i skrällsegern mot England i EM 2016.

För närvarande är han en av IFK Göteborgs absolut viktigaste spelare i allsvenskan.

Sigthorsson (nummer 9) till vänster, med isländska landslaget i EM 2016.
Foto: THIBAULT CAMUS / AP TT NYHETSBYRÅN

”Jag hade synliga skador”

Kvinnan säger att hon blivit fysiskt attackerad av spelaren på en nattklubb i centrala Reykjavik. 

– Han tog mig i skrevet och lite senare höll han i min nacke i några sekunder. Jag hade synliga skador i två-tre veckor efteråt. Dagen efter det hände fick jag ett läkarintyg på skadorna, säger kvinnan i intervjun med tv-kanalen RÚV. 

Hon berättar att hon polisanmälde Sigthorsson, men att hon drog tillbaka sin anmälan efter att de gjort upp ekonomiskt och hon skrivit på ett sekretessavtal som skulle hindra henne från att prata om det inträffade. Nu bryter hon mot den uppgörelsen eftersom hon anser att det mörkas av det isländska fotbollsförbundet.

Kvinnan säger att hon haft ett möte med spelaren där han bett om ursäkt och att han även betalat skadestånd till henne. Hon hävdar att spelaren inte ifrågasatt hennes historia utan erkänt det hon berättat.

Efter IFK Göteborgs match mot BK Häcken under söndagen lämnade Kolbeinn Sigthorsson Göteborg direkt för att ansluta till det isländska landslaget och spela VM-kval mot Rumänien på torsdag och Nordmakedonien på söndag.

Sigthorsson i Blåvitt-tröjan.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Stryks ur landslagstruppen

Men när anklagelserna mot spelaren nu blivit omskrivna i landet har Islands fotbollsförbund fattat beslut om att stoppa Sigthorsson från kommande landslagssamling, men något skäl anges inte.

Mannlíf, en isländsk tidning, har namngett Sigthorsson medan den största fotbollstidningen i landet, fotbolti.net, skriver om allt som har hänt och berättar om avstängningen, men skriver inte rakt ut att han är den som ska ha antastat kvinnan. 

Samtidigt har det isländska fotbollsförbundets ordförande Gudni Bergsson i dag avgått efter de senaste dagarnas turbulens och styrelsen har gått ut med en offentlig ursäkt till kvinnan.

IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

IFK Göteborg: ”Tar avstånd”

IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild sa vid 14-tiden på måndagen att han inte visste vad som hänt och att han inte hade fått tag i spelaren.

– Jag har inga kommenterar till det ännu, jag har inte fått tag i honom men hoppas få det under dagen. Jag har svårt att uttala mig för jag vet inte exakt vad som har hänt.

I ett uttalande på klubbens hemsida under måndagskvällen, där spelaren inte namnges, säger Mild:

– IFK Göteborg tar detta på största allvar även om ärendet i juridisk mening är avslutat. Vi har en påbörjad dialog med spelaren om detta för att utreda vilken väg vi kan ta framåt. Vi vill tydligt markera att vi tar avstånd från hans agerande och alla liknande beteenden.

IFK Göteborg konstaterar att det stämmer att spelaren polisanmäldes för fyra år sedan: ”Polisutredningen ledde inte till något åtal, men parterna kom överens i en förlikning.”

Ómar Smàrason är kommunikationschef på det isländska fotbollsförbundet. Han är fåordig om den omskrivna händelsen.

– Det är förbundets styrelse som bestämt att Kolbeinn inte är tillgänglig för landslaget. Det är svårt för mig att kommentera något eftersom jag inte talar för styrelsen, säger han. 

Sigthorssons kontrakt med IFK Göteborg löper ut efter säsongen.

Enligt RÚV ska en annan isländsk landslagsspelare plötsligt ha lämnat återbud till samlingen. Även det ska vara kopplat till diskussionen kring våld och sexuella övergrepp, uppger tv-kanalen.

Kolbeinn Sigthorsson och hans agent har utan framgång sökts för en kommentar.

Var 20:e kvinna utsätts för sexualbrott.