Marcus Sandbergs kontrakt går ut efter säsongen. Foto: BILDBYRÅNMarcus Sandbergs kontrakt går ut efter säsongen. Foto: BILDBYRÅN
Marcus Sandbergs kontrakt går ut efter säsongen.  Foto: BILDBYRÅN
Sandberg är mer eller mindre fostrad i IFK Göteborg. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅNSandberg är mer eller mindre fostrad i IFK Göteborg. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Sandberg är mer eller mindre fostrad i IFK Göteborg.  Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Blåvitts sportchef Mats Gren. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅNBlåvitts sportchef Mats Gren. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Blåvitts sportchef Mats Gren. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅNFoto: BILDBYRÅN
 Foto: BILDBYRÅN

Stänger dörren – för IFK Göteborg

Publicerad

Marcus Sandberg, 27, sitter på ett utgående kontrakt och letar ny klubb. 

Samtidigt behöver IFK Göteborg ersätta Pontus Dahlberg, 19. 

– Men jag vill inte tillbaka, säger Sandberg till GT.

Marcus Sandberg.Foto: BILDBYRÅN

Rönnängskillen Marcus Sandberg kom till IFK Göteborg 2006 och hann göra drygt 40 allsvenska matcher. 

Efter 2015 och en säsong på bänken gick flyttlasset till den norska klubben Vålerengen. 

– Livet här är ganska skapligt faktiskt, vi har trivts bra från första början. Det är nära hem och så också, säger han.

Fotbollsmässigt gick det bra inledningsvis, men sedan kom det in en ny tränare som förespråkade ett helt annat spelsätt. 

– Jag kände att jag hade gjort det jättebra, men sedan var målvakten tvungen att vara väldigt bra med fötterna och hela tiden delaktig i spelet. Man ska alltid försöka spela ut bollen med fötterna oavsett läge. Förra våren gick det lite sämre och de tog in en ny målvakt (Adam Larsen Kwarasey). 

– Som det är nu är det lite tråkigt här eftersom jag inte spelar. Och det är extra trist med tanke på att jag nog aldrig har varit bättre än vad jag är just nu. 

Sandberg vintern 2015. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Kontraktet går ut efter säsongen – men Sandberg är tydlig med att han vill byta klubb så fort som möjligt. 

– Jag försöker komma bort, men de har velat ha mycket pengar. Jag hoppas att det dyker upp något bra i sommar. Vi är öppna för det mesta, men jag måste få spela. 

– Det var jävligt bra för mig att komma bort från Blåvitt. Det är lätt att man bara gnuggar på och jag behövde ett miljöombyte. Jag har utvecklats mycket i Norge, synd att det har blivit så här bara. Men sådan är fotbollen och det får man acceptera. 

”Har snackat med Lennartsson”

Vet du om det finns intresse? 

– Ja, det har varit nära med några klubbar. Jag hoppas att det inte blir något problem. 

Har du kontakt med Blåvitt? 

– Nej, det har jag inte. Jag snackade lite med Jörgen Lennartsson tidigare när han ville kolla upp några spelare. Efter det har det inte varit något. 

I sommar flyttar Pontus Dahlberg till Watford. Frågan är om Blåvitt satsar på andrekeepern Erik Dahlin eller tar in en ny nummer ett utifrån. 

Enligt GT:s uppgifter utreder klubbens sportsliga ledning möjligheterna att värva en ny etta.

Supertalangen Pontus Dahlberg lämnar i sommar Blåvitt för Watford.Foto: THOMAS JOHANSSON / TT

Marcus Sandberg är i alla fall snabb med att skriva av sig själv som en tänkbar kandidat. 

– Det är inget jag skulle vilja heller. Jag har lämnat det där, men man får väl se om en del år hur det känns då. 

Varför vill du inte tillbaka? 

– Av samma anledning som jag lämnade. Jag hade varit där hela min karriär och nu har jag bara varit borta i 2,5 år. Jag vill utvecklas som person och göra något annat. 

Sandberg är lagkompis med Sam Johnson, som i vintras valde Vålerengen framför just IFK Göteborg. 

– Det går bra för honom. Han ligger tvåa i skytteligan (sex mål på åtta matcher). Han sågs ju som en frälsare när han kom och var väldigt upphaussad, men jag har faktiskt blivit imponerad. Han jobbar hårt och är på rätt plats och pillar in bollar. 

”Lite psykfall får man vara”

Det finns fler Blåvittkopplingar. Sam Adekugbe, i fjol i Göteborg, är ordinarie vänsterback. 

– Han är också bra. Han har fyllt Rasmus Lindkvists (AIK) skor ganska bra och han passar in i laget. 

Om det är något Kjetil Waehler gillar här i livet så är det glidtacklingar. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Och så Kjetil Waehler, som trots en stark säsong 2014 tvingades lämna IFK Göteborg. Därefter skrev han på för Vålerengen. Nu spelar mittbacken i Sogndal i näst högsta ligan. 42 år ung. 

– Jag gillar honom som fan, han är en sjuk människa. Den äldste spelaren någonsin i Norge och säkert den mest vältränade i laget. Så länge kroppen håller kör han på, inget stoppar den gubben. Men lite psykfall får man nog vara, haha. Jävligt imponerande att han klarar av det. Jag räknar inte med att hålla på så länge, säger Marcus Sandberg. 

Fredrik Risp är Sandbergs agent och säger så här om målvaktens framtid:

– Jag räknar med att Marcus flyttar i sommar. Det finns en del klubbar som visat intresse, främst i Skandinavien. Sverige är inte helt otänkbart. 

 

LÄS MER: Här är spelarna som kan lämna Blåvitt i sommar

Relaterade ämnen
Markus Wulcan
Markus Wulcan
Hector Junelind
Hector Junelind

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag