Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han var förstavalet i Blåvitts tränarjakt

IFK Norrköpings tränare Jens Gustafsson.Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
U21-landslagets förbundskapten Roland Nilsson är nära IFK Göteborg.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Alf Westerberg och Ferran Sibila leder IFK Göteborg mot Hammarby.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs ordförande Mats Engström och klubbdirektör Max Markusson på den presskonferens där de förkunnade att Poya Asbaghi får sparken av klubben.Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborgs tränarjakt är snart över – och den har varit svängig. 

Enligt GT:s uppgifter var Jens Gustafsson, 41, klubbens tydliga förstaval och Norrköpingstränaren var muntligen överens om ett kontrakt – men i sista stund fick Blåvitt kalla fötter.

Det har tidigare rått oenighet kring tränarfrågan i IFK Göteborg.

Men nu väntas i stället Roland Nilsson, 56, presenteras inom kort. 

IFK Göteborgs ordförande Mats Engström och klubbdirektör Max Markusson på den presskonferens där de förkunnade att Poya Asbaghi får sparken av klubben.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs ordförande Mats Engström och klubbdirektör Max Markusson på den presskonferens där de förkunnade att Poya Asbaghi får sparken av klubben.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Det har gått en vecka sedan Poya Asbaghi, 35, fick sparken av IFK Göteborg efter 13 allsvenska matcher utan seger.

Blåvitt står alltjämt utan huvudtränare och i torsdagens match mot Hammarby är det Alf Westerberg, 59, och Ferran Sibila, 32, som leder laget.

Under onsdagen kunde GT avslöja att Blåvitt har en huvudkandidat i jakten på ny huvudtränare: U21-landslagets förbundskapten Roland Nilsson.

Parterna ska redan ha haft en första kontakt och har ytterligare ett möte inbokat. Om de kommer överens blir den förre hjälten från VM 1994 Poya Asbaghis ersättare.

U21-landslagets förbundskapten Roland Nilsson är nära IFK Göteborg.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Muntligen överens om ett avtal

För två dagar sedan kunde Fotbolldirekt berätta att IFK Göteborg ville plocka rivalen IFK Norrköpings tränare Jens Gustafsson.

– Det kan jag inte kommentera. Det tror jag att du förstår, sa Blåvitts sportchef Pontus Farnerud till sajten.

Jens Gustafsson har varit i Norrköping i fyra år, men nu har laget förlorat fem av de sex senaste matcherna och tränaren är ifrågasatt samtidigt som han enligt GT:s uppgifter inte drar jämnt med delar av klubbledningen. 

Enligt vad GT erfar var förhandlingarna mellan Blåvitt och Jens Gustafsson långt gångna. 41-åringen från Kågeröd, knappt tre mil österut från Helsingborg, har hela tiden varit huvudspåret, det var han redan när Blåvitt bestämde sig för att sparka Poya Asbaghi, och parterna var i stora drag muntligen överens om ett kontrakt, som till och med var utskrivet och färdigt för signering även om det fanns små detaljer som skulle justeras. 

IFK Norrköpings tränare Jens Gustafsson.Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Blåvitt ställde in mötet

Huvudpersonen själv var, enligt uppgifter till GT, sugen på en flytt till Göteborg och trodde att han skulle kunna komma ur sitt avtal med IFK Norrköping. 

Jens Gustafsson ses i fotbollsbranschen som en tänkbar förbundskapten i framtiden och har även kopplats ihop med storklubbar som Malmö FF och norska Rosenborg. I somras ville AIK ha honom som ersättare till Rikard Norling, men IFK Norrköping satte stopp. 

Men parallellt arbetade IFK Göteborg med andraalternativet Roland Nilsson, och till slut, när alla aspekter hade vägts in, svängde det över till U21-förbundskaptenens fördel. 

Och nu är förhandlingarna med IFK Norrköpings tränare avslutade. När Blåvitt skulle ha ett nytt möte med Jens Gustafsson ställde klubben in det.

Enligt GT:s uppgifter har det tidigare rått oenighet kring tränarfrågan i IFK Göteborg och Aftonbladet rapporterar om en ”stor spricka i klubbledningen”.

IFK Göteborgs ordförande Mats Engström och klubbdirektör Max Markusson på den presskonferens där de förkunnade att Poya Asbaghi får sparken av klubben.Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

Tillbakavisas av Blåvitt-basen

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson tillbakavisar de uppgifterna.

– Vi är helt överens om vem vi vill ha som tränare i IFK Göteborg, men visst, i ett tidigt skede fanns det så klart olika åsikter vilket är fullt normalt när man ska göra en så pass viktig rekrytering. Det vore konstigt annars. Men nu när vi har tagit in referenser, vägt in ekonomi och alla andra bitar så är vi väldigt överens. Någon spricka finns defintivt inte, säger han. 

Blåvitt-basen vill inte kommentera om Roland Nilsson är nära att ta över, men bekräftar att flera olika namn har varit uppe till skarp prövning.

– Självklart har vi tittat på ett antal kandidater och sedan gjort en utvärdering. En fullt normal process, säger Markusson. 

IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Sportchefen håller i trådarna

Klubbens ambition var att ha en ny tränare på plats till torsdagens match mot Hammarby, men diskussionerna har dragit ut på tiden.

– Det är detaljer som återstår. Vi vill presentera honom snarast möjligt, säger klubbdirektören. 

Roland Nilsson har fått väldigt positiva omdömen när IFK Göteborg gjort research. Han ses som en erfaren och stark ledare som kan ta klubben tillbaka till den absoluta toppen. 

Om inget oförutsett inträffar talar allt för att Blåvitt presenterar Roland Nilsson inom kort. 

Sportchefen Pontus Farnerud håller i trådarna i tränarjakten. Han hälsar att han inte har några kommentarer, men i Dplay inför avspark mot Hammarby säger han följande om den påstådda sprickan: 

– Det är lite tröttsamt om jag ska vara ärlig. Att man har diskussioner och inte är överens betyder inte att det finns någon konflikt i klubben. Det är nog bara helt naturligt. Jag tror att det skulle vara värre om vi skulle vara helt överens om allting, det skulle vara oroande. Att vi har diskussioner betyder bara att klubben jobbar väldigt hårt för att hitta rätt nu och kommande år.

Dplay: När kan ni ha en ny tränare på plats?

– På söndag har vi ny match och förhoppningen är att när arbetet för den matchen påbörjas så finns det kanske en ny tränare på plats.

GT har sökt Jens Gustafsson och IFK Göteborgs ordförande Mats Engström för en kommentar.