Spelet bakom beslutet – sprickan i IFK Göteborg

IFK Göteborgs ordförande Mats Engström och klubbdirektör Max Markusson på torsdagens presskonferens.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
Poya Asbaghi har fått sparken av IFK Göteborg.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN
IFK Göteborgs ordförande Mats Engström.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
IFK Göteborgs sportchef Kennet Andersson.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Patrik Karlsson Lagemyr och hans IFK Göteborg har 13 raka matcher utan seger i allsvenskan.
Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Kennet Andersson, 52, stöttade inte beslutet att sparka Poya Asbaghi, 35 – och inom kort lämnar sportchefen Blåvitt, enligt GT:s uppgifter.

Beslutet att göra sig av med huvudtränaren har rört upp känslor internt. I spelartruppen hade Asbaghi starkt stöd.

Samtidigt blir sparkningen en dyr historia för IFK Göteborg. Enligt vad GT erfar kommer det att kosta klubben mångmiljonbelopp.

Poya Asbaghi har fått sparken av IFK Göteborg.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Redan under onsdagen kunde GT berätta att IFK Göteborgs styrelse den senaste tiden haft flera intensiva samtal om huvudtränaren Poya Asbaghis framtid och att klubbens ledning börjat se sig om efter en tänkbar ersättare.

På en presskonferens på Kamratgården på torsdagsmorgonen meddelade Blåvitt sitt beslut:

Poya Asbaghi får sparken.

– Beslutet att entlediga Poya är ett beslut vi har fattat med tungt hjärta, men vår uppfattning är att det är det bästa för IFK Göteborg här och nu, säger klubbens ordförande Mats Engström.

Blåvitt-basen erkände samtidigt:

– Detta är ett misslyckande, inte bara för en person utan för oss alla. Jag vill personligen tacka Poya för hans extrema professionalism och underbara personlighet.

IFK Göteborgs ordförande Mats Engström och klubbdirektör Max Markusson intervjuas efter torsdagens presskonferens.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
IFK Göteborgs ordförande Mats Engström och klubbdirektör Max Markusson på torsdagens presskonferens.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

Hade stöd i spelartruppen

För drygt ett år sedan förlängde Blåvitt kontraktet med sin huvudtränare, det nya avtalet sträckte sig över säsongen 2022, men den senaste tiden har hans ställning varit ifrågasatt både internt och externt.

IFK Göteborg har vunnit två allsvenska matcher av 18 den här säsongen och inte tagit en trepoängare på de 13 senaste matcherna. Med tolv matcher kvar att spela är Blåvitt bara en poäng från kvalplats.

Samtidigt fanns det flera i klubben som stod bakom Asbaghi. I spelartruppen har tränaren haft ett starkt stöd trots Blåvitts resultatmässiga kräftgång i allsvenskan, enligt vad GT erfar.

IFK Göteborgs lagkapten Robin Söder.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

– Det är en arbetskamrat som jag har delat vardag med i två års tid, så på ett personligt plan så känns det ju trist. Vi har delat syn på fotboll och min personliga utveckling. Jag tror att alla känner att det inte enbart är Poya som har skuld i det här utan alla känner nog att man hade kunnat göra mer, både vi som spelare, ledare och anställda på Kamratgården. Vi hade hoppats att vi kunnat göra det bättre tillsammans. Det är klart att det är trist men nu måste vi som grupp och förening sluta samman, säger Blåvitts lagkapten Robin Söder.

Asbaghi fick beskedet att han fått sparken av Blåvitts sportchef Kennet Andersson på torsdagsmorgonen. Men det var inte sportchefen som ville sparka tränaren.

Enligt GT:s uppgifter var det IFK Göteborgs styrelse som fattade beslutet att sparka huvudtränaren. En bild som delas av Poya Asbaghi själv.

– Det är ett styrelsebeslut, säger han.

Poya Asbaghi har fått sparken av IFK Göteborg.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Hade möte med Max och Kennet

Asbaghi berättar för GT att han hade ett möte med sportchefen Kennet Andersson och klubbdirektören Max Markusson för bara några dagar sedan där de gjorde klart för honom att de trodde på honom och la upp en plan för hur de skulle fortsätta arbetet framåt. 

Därför kom torsdagens besked oväntat för den 35-årige tränaren.

– Beskedet var oväntat i och med att jag bara för ett par dagar sedan hade ett möte med både Max Markusson och Kennet Andersson som båda uttryckte att de ville att jag skulle fortsätta och att vi tillsammans skulle hitta vägar i vårt arbete. Sedan har det väl hänt saker sedan dess och styrelsen har haft sitt att säga, säger Poya Asbaghi.

Styrelsen har alltså kört över Kennet Andersson, Pontus Farnerud (assisterande sportchef) och Max Markusson?

– Det är inget jag kan uttala mig om. Det enda jag vet är att det är ett styrelsebeslut och i slutändan är det styrelsen som fattar de slutgiltiga besluten i en klubb. Det är bara att acceptera.

Pontus Farnerud, assisterande sportchef, och Kennet Andersson, sportchef, efter att Blåvitt säkrat guldet i Svenska cupen i somras.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Kennet Andersson lämnar Blåvitt

Enligt uppgifter till GT vände sig Kennet Andersson mot beslutet att sparka Poya Asbaghi. Sportchefen kommer att lämna Blåvitt inom kort, enligt vad GT erfar.

”Inga kommentarer om det. Diskussioner har förts varje dag på sistone och det kommer att fortsätta göra så några dagar, misstänker jag”, hälsar han i ett sms.

Kennet Andersson fanns inte på plats på torsdagens presskonferens.

Varför var inte sportchefen på presskonferensen, Max Markusson?

– De är lediga precis som truppen. De hade en planerad ledighet.

Det är ändå en rätt stor fråga …

– Ja, absolut, men i covid-tider är det inte ovanligt att man har dialog på länk.

Vi har uppgifter om att Kennet slutar – har du någon kommentar till det?

– Nej, ingen alls.

Är det inget du har hört eller inget du vet?

– Det är inget jag kommenterar överhuvudtaget. Nu fokuserar vi på den här grejen. Det är tillräckligt.

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

Ferran Sibilas framtid osäker

Enligt GT:s uppgifter är det osäkert huruvida Poya Asbaghis högra hand, 32-årige Ferran Sibilia – som arbetar som fotbollskonsult för Soccer Services som har sin bas i Barcelona – blir kvar som assisterande tränare i Blåvitt.

Sibila befinner sig just nu i Spanien under uppehållet.

– Ferran är anställd av Soccer Services som vi har ett avtal med. Han fick beskedet i morse och med tanke på den personliga relation Ferran och Poya har så måste vi ge honom åtminstone några timmar innan vi pratar vidare. Men precis som Poya är han professionell, han jobbar i fotbollsvärlden, vet hur branschen fungerar och hur förutsättningarna är, säger Max Markusson och tillägger:

– Så, låt oss återkomma med det. Ingen är livegen. Vår förhoppning är att Ferran stannar kvar, så mycket kan jag säga.

Poya Asbaghi och Ferran Sibila firar Blåvitts cuptitel i somras.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Poya Asbaghi och Ferran Sibila.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

”Är något vi har bedömt att vi kan ta”

Att avsluta Poya Asbaghis kontrakt i förtid är en kostsam historia för IFK Göteborg och något som har vägts in i helhetsbilden. Tränaren har en årslön på cirka 1,5 miljoner kronor och har rätt till betalt kontraktstiden ut

Blåvitts klubbdirektör Max Markusson är tydlig när han säger:

– Det tuffaste vi står inför är risken att falla ner i superettan, så i det här läget är det (beslutet att entlediga Poya Asbaghi) något vi har bedömt att vi kan ta inom ramen vi har.

Klarar ni det med den budget ni har eller behöver ni extern hjälp?

– Det kommer inte att ges någon hjälp utifrån, utan vi jobbar fortfarande mot ett plus/minus noll-resultat. Bara det är en tuff utmaning. Om vi klarar det tycker jag att vi har gjort ett fantastiskt jobb utifrån det perspektivet.

IFK Göteborgs spelartrupp återsamlas på söndag. 

Vem som leder laget återstår att se, men enligt uppgifter till GT är ett alternativ att Alf Westerberg, 59, kliver in tillfälligt tills den nye tränaren är på plats på Kamratgården

Nästa torsdag tar IFK Göteborg emot Hammarby på Gamla Ullevi.

Här är personerna i IFK Göteborgs styrelse

■ Mats Engström, ordförande

Företagskonsult

Kommentar: Tidigare höjdare i bankvärlden, numera pensionär men har fortfarande vissa konsultuppdrag. Valdes till ordförande i IFK Göteborg på årsmötet i mars 2018.


■ Cecilia Andersson, vice ordförande/säkerhetsansvarig

Rektor Änglagårdsskolan

Kommentar: Har suttit i Blåvitts styrelse i många år. Arbetar som rektor på Änglagårdsskolan. Har en bakgrund som handbollsspelare och spelade bland annat upp Warta i handbollens elitserie 1993.


■ Anders Ovdahl, styrelseledamot

Vd på Convesta

Kommentar: Företagare inom fastighets- och byggbranschen. Har bland annat verksamhet i Göteborg och Strömstad. Gillar dyra bilar. Har tidigare jobbat mycket för Blåvitt utan att ha en officiell roll. 


■ Peter Brandt, sekreterare

Advokat på Wistrand

Kommentar: Blåvit sedan barnsben. Arbetar till vardags med juridik som advokat på Wistrand. Surtesonen tog plats i IFK Göteborgs styrelse 2018.


■ Anna Axvi, styrelseledamot

Projektledare på Live Nation

Kommentar: Var med och tog Håkan Hellström från Slottsskogsvallen till Ullevi, vilket skapade en hajp av sällan skådat slag. Har även jobbat mycket med Melodifestivalen i sin roll på Live Nation, vars verksamhet består av konsert-, turné- och evenemangsproduktion. Tog plats i Blåvitts styrelse 2017.


■ Richard Berkling, styrelseledamot

Vd på CPAC Systems

Kommentar: Har haft en nyckelroll i att bygga upp CPAC, ett bolag inom Volvokoncernen som specialiserat sig på avancerade elektroniska säkerhetslösningar för applikationer inom marint och off-road-transporter, från grunden. Utsågs nyligen till ny verkställande direktör för PowerCell som utvecklar och tillverkar bränslecellsstackar och -system.


■ Jonas Henriksson, styrelseledamot

Områdeschef på Premier

Kommentar: Tidigare spelare i IFK Göteborg och även BK Häcken. Ska stå för den den rent sportsliga kompetensen och har regelbunden kontakt med sportcheferna. 


■ Marie Svensson, styrelseledamot

Lärare i svenska och idrott på Prolympia Västra Göteborg

Kommentar: Har tidigare varit förbundskapten för F16-landslaget och instruktör på fotbollsakademin i Kalmar. Har en bakgrund som elitspelare och tränare och förstärkte styrelsen i våras, inte minst för uppstartandet av klubbens damlag.


■ Fredrik Karlsson, styrelseledamot

Affärsutvecklingschef på Serneke Sverige AB

Kommentar: Storsponsorn Sernerkes man i styrelsen. Byggjätten har också investerat i klubbens externa kapitalbolag IFK Transferintressenter AB. 

TV: ”Poya blev chockad”

TV: ”Tog beslutet igår kväll”