Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spelarna fick nog – tränade i hemlighet

Vissa nyheter stannar på redaktionen, av olika anledningar.

Men när fotbollen är uppskjuten väljer SportExpressen nu att bjuda på några berättelser som förtjänar att komma ut i allmänhetens ljus.

Det här är del 2 i ”Allsvenskan: Oskrivet”.

Vinden har vänt i Borås.

Elfsborg slutade åtta i allsvenskan förra året och för bara några veckor sen kom beskedet att tränaren Jimmy Thelin belönas med ett nytt kontrakt som sträcker sig fram till och med 2022.

Men säsongen 2018 var det jobbigare för Elfsborg och Thelin. Mycket jobbigare.

42-åringen var ny på tränarbänken och inledde med att bara ta en seger på de första nio matcherna. Publiken skruvade på sig i sätena på Borås Arena. Och i spelargruppen började det gnissla, på vissa håll. Flera av de äldre spelarna i laget började gå bakom Thelins rygg för att köra egna träningspass – utan hans vetskap.

De tjuvtränade, helt enkelt.

Anledningen? Det speciella träningsupplägg som Jimmy Thelin infört i Elfsborg.

Jimmy Thelin.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Många har säkert hört att Thelin är inspirerad av den portugisiske fotbollstänkaren Vitor Frade och en viktig del i hans arbete är ”taktisk periodisering”. Enkelt förklarat innebär det att allting ett lag gör ska gå att härleda till spelsättet. Och i praktiken innebär det att man tillbringar mer tid ute på träningsplanen och mindre tid inne i gymmet.

Jimmy Thelin själv berättar i en intervju med Borås Tidning:

– Det är ett holistiskt grundtänk, men även om Frade säger att taktiken är viktigast är han jättenoga med den fysiska och den mentala kapaciteten. Hur länge behöver hjärnan vila? Hur länge behöver kroppen vila? Hur mycket kan man träna?

Spelarna i Elfsborg som fick 90 minuter i match efter match tyckte att Thelins upplägg fungerade bra, även om resultaten inte kom på planen. Men spelarna som inte fick lika mycket speltid var inte lika nöjda. En av dem förklarade: ”Jag känner mig otränad. Det här funkar inte!”

Till slut var det en grupp rutinerade spelare som fick nog. De ansåg att de kände sina egna kroppar bäst och visste hur mycket de behövde träna för att kunna prestera på planen.

Och det var därför de började köra extra, utan Jimmy Thelins vetskap.

Men vad vi hör har tjuvträningen nu upphört i Borås.