Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spelade fotboll nästan varje dag på semestern

Alhassan Yusuf gjorde stor succé förra året.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. För ett år sedan var Alhassan Yusuf en okänd talang från Nigeria.

När 19-åringen springer ut för IFK Göteborg mot Ålborg i säsongens första träningsmatch är han en etablerad allsvensk spelare som spås en lysande framtid.

– Jag ser fram mot att fortsätta med de bra sakerna, jag försöker bli bättre hela tiden, säger ”Hasse”.

Det är på dagen ett år sedan Alhassan Yusuf drog på sig den lårskada som gjorde att han kom efter och fick sitta på bänken i de tre första allsvenska matcherna.

Inhoppet mot norska Odd blev bara tolv minuter innan han fick hjälp av planen.

I Nigeria över jul och nyår

Då visste ingen att han några månader senare skulle döpas till ”Hasse” och bli en blåvit kelgris.

Ingen visste heller att klubben skulle spela en fotboll som det pratades om i hela Sverige.

– Både jag och laget har förberett oss bra hittills i år. Den här säsongen ska bli ännu bättre, säger han.

Yusuf har varit hemma i Nigeria över jul och nyår.

Förra året hade han tänkt åka hem och hälsa på när det var speluppehåll, men rehabträning kom emellan och han fick klara sig under helt år från att åka hem och träffa familj och vänner.

– Det var jätteroligt att komma hem och träffas och umgås med alla. Det blev också en del fotboll, jag spelade nästan varje dag med kompisarna, säger han.

Familjen kommer till sommaren

Men efter ett lag längtade han efter att återvända till Sverige.

– Det var lite fifty-fifty. Jag ville tillbaka och börja spela här igen samtidigt som jag var lycklig över att kunna vara hemma med vänner och familj, säger Alhassan Yusuf med ett stort leende.

Nästa år räknar han med att träffa familjen mer.

– Dom kommer hit till sommaren och så hoppas jag kunna åka ner någon gång under året, säger han.

Men just nu satsar han allt på att bli så bra som möjligt under den säsong som startar med träningsmatchen mot Ålborg i dag.

”Har inte bråttom”

Hemma i Nigeria följde han sitt träningsprogram och körde på gym. Sedan han kom tillbaka dagen innan Blåvitt körde i gång med försäsongsträningen har han gjort vad han kan för att bli en ännu bättre spelare.

Med tanke på förra årets succé snackas det också hela tiden om att Alhassan Yusuf när som helst kan säljas vidare till en större liga för stora pengar.

– Folk säger att jag måste ta nästa steg, men jag har inte bråttom att ta det steget. När det tillfället kommer får jag tänka på det, säger han.