Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Robin Söder hyllas efter det allsvenska genrepet

Målskytten Robin Söder är skymd bakom sina firande lagkompisar.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg kom från två svaga matcher.

Men i genrepet inför den allsvenska starten nästa helg besegrade Blåvitt Öis med 1–0.

Målet gjordes av Robin Söder.

– Det är alltid viktigt för anfallare att göra mål, speciellt när man varit bort i några månader som jag var, säger Söder.

Öis kom närmast från träningslägret i Turkiet. Eftersom spelarna var slitna när de kom hem ställdes fredagsträningen in.

IFK Göteborg kom till genrepet inför den allsvenska starten från en träningsvecka och med två svaga matcher mot Falkenberg (0–2) och Varberg (1–1) senast.

Öis startade bäst

Att det var två lag som inte var rädda om benen, trots att det bara är en vecka kvar till respektive premiär, syntes från början inför de 5672 på Ullevis läktare.

Det small i närkamperna, spelare blev liggande och gula kort delades ut i första halvlek till Blåvitts Sebastian Ohlsson och Calle Starfelt.

Öis startade bäst. Framförallt var det Gustav Ludwigsson, till höger i tremannaanfallet, som var pigg.

Han ryckte, väggpassade och hittade vägar genom det blåvit försvaret vid flera tillfällen och såg till att det blev några hörnor.

Nyförvärvet debuterade

Robin Söder hade dock den bästa chansen när han redan i den sjätte minuten kom i ett friläge och sköt alldeles utanför med vänstern.

IFK Göteborg, anfört av Junes Barny på det inre mittfältet, tog längre tid på sig att få i gång långa organiserade anfall. Men när Sebastian Ohlsson spelade fram Robin Söder, som siktade mot bortre stolpen, tvingades Fredrik Andersson i Öis-målet att göra en kvalificerad räddning.

I halvtid bytte Öis ut högerbacken Danny Ervik mot Calle Wede.

Söder tryckte in bollen

Några minuter in på andra halvlek gjorde även IFK Göteborg ett byte när mittbacken Kristopher da Graca fick en smäll. Han ersattes av klubbens senaste nyförvärv Nzuzi Toko, som gick in på mittfältet när August Erligmark gick ner i backlinjen.

I andra halvlekens 56:e minut kom matchens första mål.

Giorgi Kharaishvili, som dessförinnan haft flera pigga aktioner, tog en lång löpning på vänsterkanten och passade mot bortre stolpen där Robin Söder kom och säkert tryckte in målet.

– Giorgi och jag satt och pratade i 40 minuter på morgonen om hur vi skulle spela tillsammans. Och så blev det precis som vi hade pratat om, berättar Söder med ett leende. 

Pratade om första tanken

Samarbetet har inte fungerat lika bra tidigare?

– Nej. När jag har sprungit framåt Giorgi slagit den bakom och tvärtom. Nu pratade vi om vad hans första tanke är när han får bollen i olika lägen och så anpassar jag mig till det, säger Robin Söder. 

1–0-målet firades av det blåvita laget som om det var en fullträff i allsvenskan.

– Det var en viktig match, ett derby. Då är det roligt att vinna, säger Söder.

Öis tog efterhand över spelet och skapade stundtals tryck i det blåvita straffområdet.

Asbaghi: ”Bäst på plan”

Något mål blev det dock inte.

Efter matchen hyllade IFK Göteborgs tränare sin anfallare.

– Robin Söder gör en riktigt bra match. Han ger oss djupledslöpningar så att vi blir svårlästa. Han fick kröna sin insats med målet. Men redan före det tycker jag att han var bäst på plan, säger Poya Asbaghi.

Så startade IFK Göteborg

Giannis Anestis – Sebastian Ohlsson, Carl Starfelt, Kristopher Da Graca, Victor Wernersson – Junes Barny, Patrik Karlsson Lagemyr, August Erlingmark – Sargon Abraham, Robin Söder, Giorgi Kharaishvili.

 

Så startade Öis

Fredrik Andersson – Karl-Johan Lindblad, David Engström, Anton Lans – Danny Ervik, Simon Nilsson, Filip Almström Tähti – Gustav Ludwigson, Ailton Almeida, Victor Sköld.