Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slipper straff efter skandalscenerna

Cupderbyt mellan IFK Göteborg och Gais på Bravida arena fick avbrytas bara några sekunder in på andra halvlek.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

GÖTEBORG. IFK Göteborg straffas inte ytterligare efter skandalscenerna i cupderbyt mot Gais.

Det meddelar Svenska fotbollförbundet i dag.

Derbyt mellan IFK Göteborg och Gais fick brytas efter en läktarskandal.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Göteborgsderbyt i Svenska cupen mellan IFK Göteborg och Gais på Bravida arena den 25 februari bröts bara några sekunder in i andra halvlek sedan hundratals fyrverkerier skjutits in på planen från Blåvitt-klacken.

– Vi fick se en halvlek med fotboll – och ett bombardemang i andra halvlek som troligtvis går till historien som ett av de större vi har sett, som matchdelegaten Niklas Bengtsson uttryckte det efteråt.

GT har tidigare berättat att pyrotekniken förvarades på arenan långt före match – de flera hundra fyrverkeripjäserna smugglades alltså inte in via publikentréerna. 

Personerna som sköt raketerna var maskerade med huvor och luvor. Enligt vad GT erfar var deras plan från början att rikta raketerna upp mot himlen och starta ett fyrverkeri inför andra halvlek, men taket på Bravida arenas ståplatssektion fick dem att tänka om. I stället avfyrades raketlådorna ut mot planen där alltså spelarna befann sig eftersom den andra halvleken redan hade hunnit börja.

https://twitter.com/HectorJunelind/status/1100110551659790336?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1100110551659790336&ref_url=https%3A%2F%2Fklara.xpr.dex.nu%2Fedit%2F6e9f9572-378e-47a6-a4e1-37f6fe90c268

LÄS MER: Glenn Hyséns ilska: ”Sy in dem, för fan!”

Ifrågasatte riksombudets kompetens

Gais tilldömdes segern med 3–0 i efterhand.

Men vid sidan av förlusten har IFK Göteborg kunnat straffas ytterligare. 

Riksombudet Henrik Engvall yrkade på att klubben skulle få spela en match inför ”delvis stängda läktare” eller betala böter på grund av bristande visitation inför matchen.

IFK Göteborg vände sig mot riksombudet och skrev i ett pressmeddelande att klubben ”kraftigt ifrågasätter riksombudets kompetens”.

Pyroteknik i Blåvitt-klacken under derbyt mot Gais den 25 februari.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Några av de fyrverkerier som sköts in under derbyt.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

LÄS MER:Jag heter Max – kom hit och ta en kaffe nu”

Slipper ytterligare straff

Nu står det klart att Blåvitt frias.

Enligt disciplinnämnden har IFK Göteborg inte alls brustit i visitationen av åskådarna. Merparten av de fyrverkerier som ledde till att matchen stoppades hade i stället smugglats in och gömts i ett låst förråd, vilket inte IFK Göteborg kan lastas för, skriver disciplinnämnden på förbundets hemsida.

GT har tidigare berättat att det förråd som användes för att förvara pyrotekniken var Lundby IF:s bollförråd, vilket fick klubbens ordförande Tomas Fredlund att se rött.

– Man blir bara förbannad, sa han när det uppdagades.

Ingen person är identifierad efter läktarskandalen – trots att polisen bedömer att uppemot 70 personer ha legat bakom incidenten.

 

LÄS MER: Förslaget: Begränsa fansens tifon

LÄS MER: ”Det är ni som är fotbollsmördare nu”

LÄS MER: Polischefens förslag: Slopa ståplats

LÄS MER: Polisens krav efter skandalen: ”Agera”

LÄS MER: Spelet bakom skandalen: ”Förbannad”