Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skrev åttaårskontrakt (!) med Barcelona – sedan sprack allt

Här är några av dagens största sport- och nöjesnyheter.
Johnny Ekström.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
1 / 8

Våren 1986 var Johnny Ekström en av Europas hetaste fotbollsspelare. 

Anfallaren var på väg att lämna IFK Göteborg och skrev på ett åttaårsavtal med FC Barcelona – men det finstilta gjorde att affären sprack i sista stund. 

– Det är sådant som händer. Kontraktet ligger fortfarande kvar hemma i byrålådan, säger han. 

Johnny Ekström 1986.Foto: BILDBYRÅN

Blåvitt dominerade i Europacupen 1986 och längst fram sprang den blixtrande snabbe 21-åringen från Kallebäck i Göteborg. Johnny Ekström, som redan hade hunnit göra avtryck i landslaget, spelade fram till alla målen när laget slog FC Barcelona med 3–0 på hemmaplan i semifinalen (åkte sedan ut på straffar i returen). 

Den katalanska storklubben hade scoutat ”Johnny Bråttom” väl och en dag när han var på sommarsemester i Kristiansand i Norge ringde telefonen. 

– Det var Gunnar Larsson (dåvarande ordföranden) som sa att Barcelona var i Göteborg och att allt var klart mellan klubbarna. Jag fick åka ett chartrat plan hem... eller chartrat och chartrat, jag flög hem i alla fall, säger Ekström. 

Glenn Strömberg och Johnny Ekström 1987.Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST/ IBL
Foto: BILDBYRÅN

”Blåvitt var också riktigt stora då”

På ett hotell nära centralstationen i Göteborg träffades han, agenten Börje Lantz, Gunnar Larsson och en höjdare från FC Barcelona för att slutföra affären. 

– Om han hade titeln vicepresident eller sportdirektör kommer jag inte ihåg, men det var i alla fall den store mannen och jag skrev på ett åttaårskontrakt. Det kändes väldigt konstigt med ett sådant långt avtal när man bara var 21, men jag var ju väldigt sugen då. 

Varför just åtta år? Var det för lite med sju och för mycket med nio? 

– Haha, jag vet faktiskt inte, men Barcelona hade så långa kontrakt då. 

Var det bra betalt? 

– Ja, det var det. Det var utformat så att ju längre man var där desto mer betalt fick man. Lönen ökade varje år. Och så var det ju lägenhet och bil och fem hemresor per säsong eller vad det var. Kontraktet ligger fortfarande hemma i byrålådan. Det var jättestort att skriva på för FC Barcelona. Samtidigt ska man komma ihåg att vi i Blåvitt också var riktigt stora då. 

Johnny Ekström, Gunder Bengtsson, Stig Fredriksson, Tommy Holmgren, Tord Holmgren och Michael Andersson inför straffläggningen mot FC Barcelona i semifinalen i Europacupen 1986.Foto: BILDBYRÅN

Var spänd

Torbjörn Nilsson serverade dig några fina passningar där framme. 

– Ja, han spelade fram till några mål och det gjorde Jerry Carlsson och bröderna Holmgren (Tord och Tommy) också. Jag fick bollar hela tiden och då var jag pigg och snabb. 

Hur firade du kontraktet med Barcelona? 

– Det var inget speciellt faktiskt. Jag var mer spänd och såg fram emot att få köra i gång. Jag ville dit direkt, men avtalet skulle inte börja gälla förrän sex-sju-åtta veckor senare så jag var med på träningslägret i Norrland med Blåvitt. 

Hade du hunnit åka ner till Spanien för att titta på boende och förbereda flytten? 

– Nänä, det var ju bara att åka ner när det väl var dags så får man ju det då. Och Barcelona vet man ju hur det är. 

Johnny Ekström på stranden i Cannes på franska rivieran.Foto: BILDBYRÅN

Beskedet: ”De har köpt Gary Lineker”

I avtalet, som enligt Johnny Ekström var på ”åtta till tio sidor”, fanns en liten klausul. 

På den tiden fick klubbarna bara ha två utlänningar i truppen och kontraktet skulle börja gälla om Barcelona inte hade värvat någon annan utlänning fram till det aktuella startdatumet. 

– Sista dagen kom Gunnar Larsson och sa ”De har köpt Gary Lineker”. 

Vad tänkte du då? 

– Fan. 

Märkligt hur det kan bli. 

– Märkligt är det kanske inte, det är sådant som händer. Men jag hade ju laddat i sex-sju-åtta veckor och var väldigt sugen.  

Vad gjorde du sedan? 

– Jag fortsatte som vanligt. Det dök upp intresse över hela Europa och sedan blev det Empoli i Italien. Alla ville ju till Serie A då, det var helt klart nummer ett. Maradona och Platini var där och det var störst intresse och bäst betalt. 

Ekström i Empoli-tröjan i december 1986.Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Höll sig kvar i Serie A

Nykomlingen Empoli, med den svenske forwarden, lyckades sedan hålla sig kvar i högsta ligan. 

– Det var som att vi hade vunnit ligan och för mig funkade det faktiskt bra. 

Gary Lineker vann skytteligan i VM i Mexiko sommaren 1986 och det var då Barcelona valde honom framför Johnny Ekström, men det var VM-guldvinnaren Diego Maradona som var världens bästa fotbollspelare och namnet på allas läppar. 

– Det kändes ju nästan overkligt att möta honom. Platini och de var andra var ju också ruskigt bra, men Maradona var något annat. Han var var helt outstanding. Det var ju kul och så att möta den typen av spelare, men det var inget man tänkte på under själva matchen. Man fokuserade på sig själv, men nu så här i efterhand... ju längre tiden går ju roligare känns det att ha fått vara med om det, säger Johnny Ekström, som hann med ett gäng klubbar under sin karriär. 

Han representerade sedan även Bayern München, Cannes, Blåvitt igen, Reggiana, Real Betis, Dynamo Dresden och Eintracht Frankfurt. 

1997 rundade han av hemma i Blåvitt. 

I dag jobbar 55-åringen som fastighetsskötare i Göteborg. 

Johnny Ekström jobbar i dag som fastighetsskötare.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN