Sköt Sverige till VM – nu kan han lägga av

Jakob Johansson.
Foto: HENRIK JANSSON
Johansson i landslaget i VM-kvalet mot Frankrike 2017.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Han sköt Sverige till VM 2018 och flyttade hem till IFK Göteborg i fjol.

Nu kan Jakob Johansson, 31, tvingas avsluta karriären, enligt GT:s uppgifter.

Skadeproblemen vägrar ge med sig och riskerar att sätta stopp för Blåvitts och landslagets mittfältare.

Jakob Johansson under en träning med IFK Göteborg i fjol.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Johansson i landslaget 2016.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Hemflytten till IFK Göteborg har inte blivit vad Jakob Johansson drömde om.

Trollhättesonen som sköt Sverige till VM 2018 skrev på för IFK Göteborg i mitten av maj förra året, men har inte kunnat göra sig själv rättvisa i den blåvita dressen.

– Jag kom in ganska direkt ifrån skadan (korsbandet) och det kändes väldigt skönt, men varken jag eller gruppen nådde upp till nivån vi hade hoppats på. Och det hade ju kunnat sluta ännu värre än vad det gjorde. Personligen... jag blandade bra insatser med betydligt sämre. Det är inte bara att trycka på en knapp efter en skada, även om jag inte använder det som någon form av bortförklaring, har han tidigare sagt till GT om fjolåret.

Förra säsongen noterades Johansson för 18 matcher, men i mars i år tvingades den skadeförföljde mittfältaren till en ny knäoperation som skulle hålla honom borta från spel till efter det nu pågående EM-slutspelet.

Guldbanketten 2007. Allsvenskans yngste, Jakob Johansson, 17, och seriens äldste, målvakten Bengt Andersson, 41, firade tillsammans.
Foto: TOMMY HOLL
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Inte gått som planerat

För 31-åringen, som drabbats av två korsbandsskador tidigare i karriären, var det naturligtvis ett bakslag – men förhoppningen var fortfarande att ta sig tillbaka till fotbollsplanen.

Men sedan dess har rehabiliteringen inte gått som planerat och Jakob Johansson, som fyllde 31 år under måndagen, har knappt kunnat träna något med laget i år.

Enligt GT:s uppgifter kan han nu tvingas avsluta karriären mitt under brinnande säsong och med ett år kvar på kontraktet med IFK Göteborg. 

GP uppger under tisdagen samma sak.

GT har utan framgång sökt Jakob Johansson och hans rådgivare Carl Fhager för en kommentar.

Jakob Johansson (tvåa från höger på den bakre raden) i landslaget när Sverige mötte Turkiet 2018.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN
Jakob Johansson rullades ut på bår efter att ha dragit korsbandet mot Italien 2017.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Gjorde enda målet mot Italien

2007 blev Jakob Johansson tidernas yngste SM-guldmedaljör i allsvenskan.

Han spelade i IFK Göteborg mellan 2007 och 2014, gick från att vara en hackkyckling till en supporterfavorit, innan karriären fortsatte i AEK Aten 2015-2018. Efter tiden i Grekland flyttade mittfältaren till franska Rennes, där han var med och vann franska ligacupen 2019, innan han alltså återvände till Blåvitt förra sommaren.

I landslaget har Johansson varit en viktig kugge på det centrala mittfältet. När Sverige slog Italien i den första av två playoffmatcher till VM 2018 gjorde han matchens enda mål, vilket var hans första mål i landslaget. Det målet förde Blågult till ett VM för första gången på tolv år.

I returmatchen (som slutade 0–0) på San Siro i Milano tre dagar senare rullades Jakob Johansson ut på bår med ett skadat korsband. Han hann inte bli spelklar i tid för att få vara med och spela VM i Ryssland.

JAKOB JOHANSSONS RESA

■ 2007

Kom till IFK Göteborg som 16-åring och blev den förste född på 1990-talet i allsvenskan. Fotbollsåret avslutades med att han som 17-åring (född 21 juni 1990) blev den yngste SM-guldvinnaren genom tiderna.


■ 2012

När stjärnsatsningen – i folkmun ”Real Blåvitt” – går mot fiasko får han allt större förtroende från tränaren Mikael Stahre. Efter att under flera år ha hånats av supportrarna belönas han med Ärkeängeln som årets spelare.


■ 2013

Debuterar i A-landslaget under vinterturnén i Thailand. Spelar 84 minuter i 1–1-matchen mot Nordkorea.


■ 2015

Efter att under de två föregående säsongerna ha startat i varje match han spelat med Blåvitt bytte han till grekiska AEK Aten.


■ 2016

Den ”riktiga” landslagsdebuten. Spelade hela matchen (1–2-förlust) borta mot Frankrike i VM-kvalet.


■ 2017

10 november: Började efter fyra raka VM-kvalmatcher i startelvan på bänken i den första playoff-matchen mot Italien. Hade bara varit på planen i en minut när han på sin första bollträff gjorde 1–0 – matchens enda mål.

13 november: Vred knät efter en kvart och fick köras ut på bår med trasigt korsband när Sverige säkrade spel i 2018 års VM.


■ 2018

Lämnade efter vårsäsongen Grekland och skrev på för franska Rennes.

Missade VM, men var tillbaka i landslaget i november i Nations League-matcherna mot Turkiet och Ryssland.


■ 2019

Kom in i 27:e minuten i EM-kvalet borta mot Spanien i juni – enda landskampen med speltid under året. Drog korsbandet under en träning med klubblaget Rennes i september.


■ 2020

Skrev på ett tvåårskontrakt och blev klar för en comeback i IFK Göteborg. Det blev 18 matcher under säsongen i ett Blåvitt som slutade tolva i allsvenskan.


■ 2021

Tvingades till ett nytt ingrepp i sitt knä i mars och har inte kunnat spela i årets allsvenska.

Så här lät det när Jakob Johansson återvände till IFK Göteborg för drygt ett år sedan.