Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Självklart större krav på mig i år…”

Daleho Irandust, Häckens talangfulle anfallare.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. För ett år sedan var han en sensationell allsvensk debutant.

När den här säsongen börjar börjar är Häcken-talangen Daleho Irandust, 19, en av seriens hetaste spelare.

– Jag hoppas kunna ta ett steg till, säger han inför premiären.

Daleho Irandust har en vänsterfot som kan ställa till problem för alla allsvenska försvar.

Men när förra säsongen startade blockerades platsen som tia av en just då ännu vassare vänster, som satt på rutinerade Alexander Farnerud.

Sedan skador satte stopp för Farneruds karriär är killen, som fått namnet Daleho (uttalas egentligen Dallaho) efter en bergskedja och en by i nordvästra Iran, förstavalet på den positionen.

Påminner om Farnerud och Gustafson

Känner du större press i år?

– Självklart är det större krav på mig i år. Men det ser jag bara som en bra grej, folk tror att jag är en bra fotbollsspelare, svarar han.

Irandust hittar luckor som många andra inte ser, när han smyger i djupled är han svårfångad.

Spelstilen är hans egen, men påminner mycket om Alexander Farnerud. Samt en annan före detta vänsterfotade Häcken-spelare, Simon Gustafson.

– Jag spelar kanske inte som de flesta, bekräftar han. Jag vet inte vad det kommer sig. Men det är ju Mölndals-fotboll. Simon och Samuel Gustafson, är ju likadana.

Förklara!

– Dom gick precis som jag på högstadiet på Åbyskolan med fotbollsinriktning. Tränare där var Dan Ivarsson, som hade Samuel och Simon i Fässberg. På Åbyskolan fanns många Fässbergs-killar, alla gillade att rulla boll. Där utvecklades jag en hel del, säger Daleho Irandust, som själv har Balltorp som moderklubb.

Ville göra Irandust till ytterback

När karriären gick vidare till Gais fortsatte bollrullandet, både i anfall och på mittfält.

Men när förre Gais-tränaren Benjamin Westman ville göra Daleho till ytterback i Gais U19-lag gick det inte lika bra.

– Jag var usel, säger han. Sen blev jag offensiv mittfältare igen och det gick mycket bättre.

Men dina lagkompisar tvillingarna Joel och Adam Andersson är ju mittfältare från början och nu ytterbackar på var sin kant i Häckens A-lag.

– Ja, men dom har lite mer försvarsspel i sig. Jag springer mycket hemåt också, men är inte bäst på att försvara en mot en mot yttrar, säger Daleho Irandust.

Spelar centralt eller på kanten

Häcken startade försäsongen mycket starkt, höll länge nollan och öste in mål framåt.

Det gick lite trögare under den senare delen av försäsongen.

– Det har väl varit okej. Men vi har inte lyckats så bra mot allsvenskt motstånd, en förlust och två oavgjorda på tre matcher. Men det är bara att släppa, vi går in i allsvenskan med bra självförtroende, säger han.

Daleho spelar helst mitt i planen, bakom anfallaren. Men han trivs också på kanten i Häckens offensiv.

Ska göra mer än två mål i år

Att Häcken siktar på att komma bättre än fjolårsplaceringen fyra är ingen hemlighet.

Men vad har Daleho Irandust själv för målsättning?

– Förutom att jag rent allmänt ska steppa upp har jag egna poängmål. Förra året gjorde jag två mål och passade till fem, det ska bli fler i år, säger han.

Hur har tränarbytet, från Mikael Stahre till Andreas Alm, påverkat dig?

– Båda är väldigt bra, men jobbar på lite olika sätt. Alm kan stoppa en övning på träningen och direkt säga hur jag ska göra i stället. Stahre tog det mer efteråt, svarar han.

Daleho Irandust har efter denna säsong ytterligare tre år kvar på kontraktet med Häcken. Men kan du tänka dig att stanna så länge?

– Självklart siktar jag på att komma utomlands så småningom. Men det är inget jag går och funderar på just nu. Det viktigaste nu är att jag ska göra bra ifrån mig i Häcken och bidra till en bra säsong, säger han.