Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Siffrorna avslöjar – viktigast för sitt lag

Robin Söder. Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Muamer Tankovic. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Mohamed Buya Turay. Foto: HENRIK ISAKSSON / TT

GÖTEBORG. Ingen spelare i allsvenskan gör större skillnad för sitt lag än Robin Söder, 28. 

Anfallaren har gjort 31 procent av IFK Göteborgs mål. 

– Det blir man stolt över så klart, säger han. 

Det är bara välkända namn i toppen när det gäller spelare som gör störst skillnad för sitt lag när det kommer till målfabrikationen. 

Carlos Strandberg har prickat in elva av Örebros 38 mål (29 procent) och är tvåa på listan före BK Häckens Paulinho (11/43, 26 procent) och Djurgårdens Mohamed Buya Turay (12/47, 26 procent). Även AIK:s Tarik Elyounoussi, Malmö FF:s Markus Rosenberg och Hammarbys Muamer Tankovic är med där uppe och hugger, visar sajten Whoscored.com:s siffror

Men ingen har alltså bättre statistik än IFK Göteborgs Robin Söder. Han har gjort tolv av lagets 39 mål i allsvenskan den här säsongen (31 procent). 28-åringen är i sitt livs form och har öst in mål efter sommaruppehållet. 

”Han har varit grym”

Han tror dock att en annan spelare toppar listan. 

– Tankovic kanske? Han har många assist också (sju) och varit grym i år. Men det är kul om jag är etta, ett bra kvitto på att man har haft en bra säsong. Det känns som att jag har legat bakom en del framåt generellt sett. Framför allt från sommaren till nu. Det blir man stolt över så klart, säger Söder. 

IFK Göteborg tar emot Djurgården hemma på Gamla Ullevi i kväll. Ett möte som kan få stor betydelse i guldstriden. 

– En kul match. Det blir lite hetta. De behöver verkligen vinna och kommer att gå för det. För vår del ska vi bara fortsätta med det vi byggt upp, vara aggressiva och hitta rätt i vår press. 

Är det strunt samma var guldet hamnar? 

– Man kan ha synpunkter och åsikter och tankar kring det, men är man på en fotbollsplan vill man gärna vinna, det är så man får tänka. Jag gillar inte att förlora. 

Calisir avstängd 

Hur har landslagsuppehållet varit? 

– Det blir lite hackigt när folk är i väg på landslagsuppdrag, men vi har tränat på uppspelsfasen och på att hitta rätt lösningar. Det har varit bra för Hosam (Aiesh) och (Tobias) Sana med lite extra detaljer som vi har jobbat med under året.

IFK Göteborg får klara sig utan avstängde mittbacken André Calisir mot Djurgården. Sebastian Eriksson eller August Erlingmark är två tänkbara ersättare.

– Det blir ju ingen naturlig mittback för det har vi ingen, men August har gjort det bra och ”Sebban” också. Men det är klart att det blir ett avbräck för oss, André har varit väldigt bra. 

Skytteligan: antal mål/lagets mål och mål i procent

1. Muamer Tankovic, Hammarby 14/69/20 

2. Robin Söder, IFK Göteborg 12/39/31 

3. Mohamed Buya Turay 12/47/26 

4. Carlos Strandberg, Örebro 11/38/29 

5. Jordan Larsson, Norrköping 11/50/22 

6. Nikola Djurdjic, Hammarby 11/69/16 

7. Paulinho, BK Häcken 11/43/26 

8. Tarik Elyounoussi, AIK 11/45/24 

9. Markus Rosenberg, Malmö FF 11/49/22 

10. Christoffer Nyman, Norrköping 10/50/20