Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ser inte bra ut - jag har inget med det att göra”

Hetaste snackisarna från Allsvenskan med Daniel Kristoffersson, Johan Dolck Wall och Philip Gadd
En tidigare Elfsborg-spelare åtalas för mutbrott efter att ha dragit på sig ett gult kort i en allsvensk match.
Foto: BILDBYRÅN

Spelmissbruk, stora skulder och löfte om ett lån på 300 000 kronor – i utbyte mot ett gult kort i en allsvensk match.

I centrum: en före detta Elfsborgsspelare.

Nu åtalas han misstänkt för mutbrott.

– Det ser inte bra ut, det gör det inte, men jag har ingenting med detta att göra. Jag är själv skitchockad, säger den ex-allsvenske spelaren i förhör.

I juni förra året påbörjades en utredning gällande matchfixning i en allsvensk match under vårsäsongen 2019. 

Nu har åtal väckts och en tidigare Elfsborg-spelare åtalas för mutbrott. Även en annan fotbollsspelare är åtalad för brott i andra matcher – ett fall handlar om en spelare i division 3 Södra Götaland som har tagit emot mutor från en person som lagt vadhållningsspel. 

Alla inblandade nekar till brott.

I stämningsansökan framgår att den ex-allsvenske spelaren fått ett lån på 300 000 kronor i utbyte mot att han skulle ta ett gult kort. 

Brottsrubriceringen mot honom handlar om tagande av muta samt spelfusk.

– Jag har beslutat om att väcka åtal och då anser jag att jag har bevis nog för fällande dom. Jag tror att bevisningen här räcker till det, säger åklagaren Staffan Edlund.

Vad pratar vi om för straffskalor?

– Det är svårt att säga innan en rättegång men det handlar om givande och tagande av muta, det handlar om spelfusk, och där är maxstraffet två års fängelse för de brotten. Exakt var man landar här kan jag inte säga något om.

Dragits med ett spelberoende

Av polisens utredning framgår att spelaren vid sidan av fotbollskarriären har dragits med ett spelberoende. I förhör säger han själv: 

– Det har varit mycket pengar som jag har spelat bort... det är.... det är sanning. 

Han uppger att han inte har några sparade pengar och säger att han har spelat bort alla pengar som han har tjänat.

– Ja, det kan man säga... Eh... ja, det har jag gjort, helt ärligt.

Blockerad från spelsajter

Spelaren berättar vidare att han har blivit blockerad från en rad spelsajter och därför tagit hjälp kompisar för att kunna lägga spel. Han önskar att han hade fått hjälp för att komma till bukt med sitt spelberoende.

– Det är beroende.... det är fruktansvärt och... att ingen egentligen tar tag i det och hjälper en, det är också sjukt. Det är klart jag har försökt. Det är mycket dötid som fotbollspelare och när man kommer hem... då kommer djävulen och bettingen in... tyvärr. 

– Jag vet att det har förstört mitt liv, men nu kan det ha förstört ännu mer, så enkelt är det... 

Fick ett lån på 300 000 kronor

I den aktuella matchen drog den förre Elfsborgsspelaren alltså på sig ett gult kort. Enligt åtalet fick han i gengäld ett lån på 300 000 kronor.

På frågan om han fick ett gult kort svarar han att han inte minns det. När han får se klippet säger han att det är sådant som händer i stridens hetta. 

I förhör förnekar spelaren att han har diskuterat spel på matchen.

Långivaren plus ett antal personer i samma bekantskapskrets har enligt åtalet sammanlagt satsat cirka 40 000 kronor på det gula kortet. Något som genererade omkring 200 000 kronor i vinst. 

– För mig är det en slump, för jag.... jag är inte inblandad... jag har inte gjort det. Att jag har tagit ett gult kort och muta, det.... det kan jag inte stå för, tyvärr. Det kommer jag aldrig göra heller, men att jag har ett stort spelberoende, det kanske krävs att det kommer ut.

Förhörsledaren: Personerna som har varit involverade i lånet har ju tjänat fler hundra tusen på just det gula kortet. 

Nej, det ... det är fruktansvärt, det är inte ok. Just nu är jag bara mållös. Jag är jättechockad. 

Elfsborg: ”Tar avstånd”

GT har sökt Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson för en kommentar. Han hänvisar till ett uttalande på klubbens hemsida där det står att läsa: 

”Vi tar avstånd från all form av matchfixning och välkomnar det arbete som görs för att förhindra detta. I dagsläget har vi inga ytterligare kommentarer utan nu får den rättsliga prövningen ha sin gång.”

Malmö FF vinner SM-guld 2020