Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sensationella affären klar: Flyttar till Serie A

Sebastian Eriksson lämnar IFK Göteborg.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Sebastian Eriksson (till höger) i samspråk med Malmö FF:s Rasmus Bengtsson.Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Den sensationella affären är klar:

Nyckelspelaren Sebastian Eriksson, 30, lämnar IFK Göteborg och allsvenskan för spel i Serie A med Genoa.

Övergången offentliggjordes under torsdagen.

– Det gick inte att säga nej. Jag hoppas kunna få några fina sista år på karriären här nere, säger han till GT. 

Kontraktet är på sex månader med option på ytterligare ett år. 

Det var i måndags som GT kunde berätta om den överraskande flytten.

Sebastian Eriksson, som inte var helt ordinarie i Blåvitts startelva 2019 men som ändå bidrog med mycket både på och utanför planen, hade lämnat Sverige och var på väg till en europeisk toppliga.

Senare under dagen kunde GP berätta att det rörde sig om Serie A och tabelljumbon Genoa, vars nuvarande sportchef Francesco Marroccu tidigare haft den svenske 30-åringen som spelare under sin tid i Cagliari.

När IFK Göteborg tränade i Prioritet Serneke Arena under måndagen saknades Sebastian Eriksson och efter passet ville Blåvitts tränare Poya Asbaghi inte uttala sig om sin nyckelspelares eventuella utlandsflytt.

– Jag har inga kommentarer. Det är inte mitt bord, sa Asbaghi.

– Inga kommentarer, sa även Blåvitts assisterande sportchef Pontus Farnerud.

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi och Sebastian Eriksson.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Presenterad av Genoa

IFK Göteborg hade, enligt GT:s uppgifter, gett Eriksson ledigt för att lösa de sista detaljerna samt genomgå den obligatoriska läkarundersökningen. Italienska medier publicerade under måndagseftermiddagen bilder på svensken och hans agent Stefan Selakovic när de besökte klubbens anläggning.

Sedan dess har det varit tyst och rapporterna från Italien har varit få.

Men under torsdagen offentliggjordes den sensationella övergången och Sebastian Eriksson presenterades som Genoa-spelare. Dessutom genomförde svensken sin första träning med laget.

– Detta kom väldigt överraskande. Jag har alltid känt att jag på något sätt har velat komma tillbaka till Italien, och när chansen kom var det ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till. Samtidigt känns det alltid jobbigt att lämna Blåvitt. Alla vet vad klubben betyder för mig. Nu får jag följa IFK Göteborg som supporter, och jag tror verkligen på laget i år, säger han till Blåvitts hemsida. 

För GT utvecklar Åsebrosonen: 

– Genoa lade ett bud i helgen och jag bestämde mig för att åka ner. Det har varit några hektiska dagar på många sätt och också mycket tankar så klart. 

När debuterar du? 

– Nu till helgen hoppas jag. Vi möter Fiorentina borta på lördag. 

Vad har de sagt om din roll? 

– Jag ska spela på innermittfältet, där jag trivs som bäst. 

Hur reagerade du när du fick höra om intresset?

– Klart jag blev förvånad. Jag har kämpat hårt i många år och alltid drömt om att få återvända till Italien. Men med åren har det känts mer som en dröm och att det aldrig någonsin skulle bli verklighet. Därför är jag oerhört glad att få uppleva detta igen. 

”Gör ont att lämna Blåvitt”

Den snart 31-årige dalslänningen fortsätter: 

– Ett erbjudande jag helt enkelt inte kunde säga nej till. Jag känner till landet, kulturen och fotbollen och hoppas kunna få några sista fina år på karriären här nere. 

Han betonar dock att det är aningen vemodigt att flytta. 

– Det gör ont att lämna Blåvitt just nu. Jag hade en fin säsong förra året och har nog aldrig haft så roligt ute på planen. Så det kommer att kännas tomt att inte vara kvar i min kära förening. 

Enligt GP får IFK Göteborg 250 000 kronor i övergångssumma, uppgifter som bekräftas av GT:s källor. Sannolikt handlar det om en utköpsklausul som Genoa aktiverade. 

Sportchefen Kennet Andersson om Erikssons flytt: 

– Vi är glada för Sebastians skull, att han får den här chansen att göra ett till varv utomlands. Han hade en fin säsong för oss under förra året och i Italien vet ju många vem han är. 

Sebastian Eriksson fortsätter karriären i Serie A.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Skrev treårskontrakt med Blåvitt

Sebastian Eriksson har utöver Cagliari även spelat för grekiska Panetolikos.

Förra vintern lämnade han den sistnämnda klubben efter stora skadeproblem och flyttade hem till IFK Göteborg för att börja om. 

Mittfältaren skrev på ett treårskontrakt, gjorde 15 starter i allsvenskan på olika positioner och var en viktig kugge när bottentippade Blåvitt överraskade de flesta och slutade sjua i fjol.

Nu fortsätter alltså karriären i Serie A.

https://twitter.com/GenoaCFC/status/1220375347046338561?s=20