Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är hänga med eller inte hänga med”

Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES/JOHAN VALKONEN JOHAN VALKONEN

GÖTEBORG. Elfsborg såg ut att gå mot en seger i toppmötet på Borås arena. 

Då slängde Häcken in den nästan två meter långa mittbacken Johan Hammar – som kunde bredsida in 1–1 utmed stolpen i 90:e minuten. 

Nu väntar en måstematch för tvåan Häcken mot serieledande Malmö FF.

– Det är lite känslan av att hänga med eller inte hänga med. En jätteviktig match, säger Johan Hammar. 

Elfsborg hade inför måndagens hemmamatch mot Häcken inte vunnit sedan den 13 augusti, och låg trea i tabellen. Motståndarlaget kom från ett desto bättre facit, med fyra segrar och en oavgjord på de fem senaste matcherna. 

Men det var Elfsborg som inledde bäst på Borås arena. Backen Johan Larsson höll sig framme och skickade in 1–0 med bredsidan utmed stolpen.  

Resten av matchen bjöd på flera vassa chanser, men målvakterna Tim Rönning och Pontus Dahlberg imponerade med flera viktiga räddningar. 

Häcken kvitterade sent mot Elfsborg

Elfsborg såg ut att gå mot en 1-0-seger och bryta den mållösa sviten på fem raka matcher. Då skickade Häcken-tränaren Andreas Alm in den nästan två meter långa mittbacken Johan Hammar i anfallet. Några minuter senare fick Hammar bollen utanför straffområdet, och bredsidade elegant in den utmed stolpen.

Matchen slutade 1–1.

– Det var där den skulle sitta. Jag tyckte väl att jag kanske skulle kommit in tidigare, men det här räckte ju, säger Johan Hammar. 

Johan Hammar har fått göra många inhopp i år. I offensiv ände av planen när Häcken legat under och i defensiv ände när Häcken haft ledningen. 

– Det är ingen rolig roll, jag vill ju försöka spela hela matcherna. Men är man inte i startelvan utan på bänken så vill man komma in. Då får man påverka på det sättet i stället. 

Tränaren Andreas Alm var däremot nöjd med sin inhoppande mittback. 

– Han får ofta komma in på slutet, i någon ände av planen, beroende på om vi leder eller ligger under. Han har ett bra avslut och dessutom är han lång, säger han och fortsätter:

– Han säger att han brukar göra ett mål per säsong men jag hoppas han kan dubbla eller tredubbla den skörden i år. 

”Den blir jätteviktig för oss”

Det oavgjorda resultatet innebär Häcken är fortsatt serietvåa på 35 poäng, Elfsborg är trea på samma poäng – och båda lagen är nu sex poäng bakom MFF. I nästa omgång väntar just Malmö FF för Häcken. 

– Den blir jätteviktig för oss. Det är lite känslan av att hänga med eller inte hänga med. En jätteviktig match, säger Hammar. 

Alm säger att du gärna får göra mer än ett mål i år?

– Ja, det är väl bra läge nu i Malmö på söndag. 

Var får du hoppa in då?

– Förhoppningsvis där bak, haha!

Andreas Alm: 

– Ska vi jaga Malmö måste vi nog vinna där på söndag. Vinner vi inte blir det svårt att jaga ifatt dem.