Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Såna saker väcker frågor och tankar”

Zlatan Ibrahimovic om nya statyn i Malmö, Janne Andersson, svenska fotbollslandslaget.
IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Janne Andersson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Zlatan Ibrahimovic gav Janne Andersson frän kritik för hur förbundskaptenen har skött trupputtagningarna i landslaget.

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi – som omnämns av Zlatan i intervjun – anser att frågan är viktig för svensk fotbolls framtid.

– Det här är mer ett strukturellt problem än ett problem som ligger hos en person, säger Blåvitt-tränaren i en lång intervju.

Zlatan Ibrahimovic.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

I en exklusiv intervju med Noa Bachner gick Zlatan Ibrahimovic till hårt angrepp mot Janne Andersson. Han sa bland annat att förbundskaptenen ”förstörde allt jag har byggt upp” med sin första landslagstrupp eftersom den innehöll färre spelare med invandrarbakgrund.

– Det är otroligt långt ifrån vad jag står för både som ledare och person, svarade Janne Andersson på kritiken.

I intervjun valde Zlatan även att ta upp Poya Asbaghi, IFK Göteborgs huvudtränare.

– Det jag har gjort är att öppna dörrar. Till och med till tränare. Han i IFK Göteborg. Han hade inte ens fått sitta på bänken för 20 år sedan. Han hade fått sitta på läktaren där han hade fått köpa sin egen biljett, sa Zlatan Ibrahimovic och utvecklade:

– Det är det jag menar med landslaget. Det finns spelare som är bra som inte ens får chansen. Varför? Ärligt talat. Det lättaste man kan göra är att ge dem chansen. Det fastnar i en sekt, det här landslaget. 

Janne Andersson.
Foto: STINA STJERNKVIST / TT

”Jag tror att det finns likheter”

Poya Asbaghi har tagit del av intervjun med Zlatan.

– När han pratar om hur han har öppnat dörrar så tror jag att det är ganska självklart. Han har öppnat dörrar för många överlag, dels för svenska fotbollsspelare i Europa, men även för folk som jobbar inom fotbollen med invandrarbakgrund och även för folk med invandrarbakgrund överlag i Sverige. Det tror jag att många kan hålla med om, säger Asbaghi.

Vad tänker du om att Zlatan tar upp dig som ett exempel i intervjun?

– Jag tror att han känner igen sig. Dels känner han att han har banat väg för många med invandrarbakgrund i Sverige och som jobbar med fotboll, men jag tror också att han känner igen sig i hur jag ibland bedöms på ett annat sätt.

– Jag tror att det finns likheter där. Sen är han fotbollsspelare och mycket mer framgångsrik än vad jag är som tränare, men jag tror att det finns en gemensam nämnare där han kan känna igen sig i vad jag också har fått erfara.

Tror du att det han säger om att du inte ens hade fått sitta på bänken för 20 år sedan stämmer?

– Den är svårt att svara på. Jag vet inte. Det är klart att Zlatans inverkan på svensk fotboll har varit stor, men jag är fotbollstränare. Jag tror att han har haft en viss inverkan på alla på något sätt, på samma sätt som jag hoppas att jag också kan ha en inverkan på framtida unga fotbollstränare som kommer fram.

Poya Asbaghi möter det samlade medieuppbådet efter en träning med IFK Göteborg den 9 oktober 2018.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Hittade styrka i Zlatan

För exakt ett år sedan var Poya Asbaghi ifrågasatt. Storklubben IFK Göteborg var indragen i bottenstriden av allsvenskan och i en krönika av Aftonbladets Robert Laul fick Blåvitt-tränaren skarp kritik.

”Min bild av Poya Asbaghi så här långt i hans karriär är att han är en bluff som fotbollstränare. En snickesnackare som säger precis sådant supportrar, styrelsefolk och sponsorer vill höra”, skrev Laul bland annat.

I dag säger Poya Asbaghi att krönikörens ord tog hårt på honom – men att han kunde hitta styrka i just Zlatans resa.

– Det var svårt för mig att riktigt förstå varför jag blev så förolämpad och varför det blev så personligt. Långt innan den tuffa hösten så hade jag hört honom säga i en podcast (Blåvittpodden) att min framgång i Gefle enbart berodde på tur utan någon som helst konkret förklaring till varför.

– Jag hade aldrig hört eller läst någon liknande kommentar från en journalist tidigare. Jag var 31 år när jag anslöt den försommaren och Gefle gick från att vara sämst i superettan på våren till bäst tillsammans med Trelleborg på hösten, vilket räddade kontraktet, samtidigt som ”Sveriges tråkigaste fotbollslag” nu spelade en helt annan typ av fotboll. Varför ville han ta ifrån mig det och förklara det med ett ord – ”tur”?

Aftonbladets Robert Laul.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Poya Asbaghi fortsätter:

– När jag blev förolämpad av samma person någon månad senare tänkte jag: Att kritisera är normalt men varför förolämpar han mig på ett sätt som jag aldrig läst om en svensk fotbollstränare tidigare? Jag kommer aldrig glömma hur en av hans kollegor dagen efter visade sin sympati och bad om ursäkt och sa att hans påhopp inte var okej. De orden tröstade mig den eftermiddagen och det som tröstade mig än mer efter det var att jag inte var ensam. 

– För även om jag kände att jag var den första fotbollstränaren som fått utstå något sådant så var jag inte den första personen med fotbollsanknytning. Flera år tidigare hade samma journalist gått till personlig attack mot Zlatan och med vetskapen om hur han (Zlatan) gick vidare från det så blev jag väldigt stärkt.

Robert Laul säger att han står för sin kritik än i dag.

– Jag står för min kritik, men är ledsen att jag sårade Poya. För det har jag bett om ursäkt både till honom personligen och på hans uppmaning även gjort ursäkten offentlig. Om han ett år senare vill dra det ytterligare ett varv så ber jag honom om ursäkt igen för att jag kallade honom bluff. För mig är det inte så laddat att kritisera en tränare för en av Sveriges största klubbar för hur han agerar i sin yrkesroll, men jag har respekt för att han såg det på ett annat sätt, och därför är jag ledsen att jag sårade honom. Det var aldrig min avsikt, säger Laul.

”Janne har konsekvent byggt sitt landslag utifrån att spelarna alltid ska underkasta sig kollektivet”, säger Poya Asbaghi om förbundskaptenen.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Då faller många med invandrarbakgrund bort”

Poya Asbaghi återkommer till Zlatan.

– I det här avseendet har Zlatan krattat manegen för mig. Jag tog det inte lika personligt längre utan förstod ännu mer hur viktig min gärning är. Zlatan som spelare och jag som tränare står för något annat och ju bättre vi gör det, desto mindre kommer det i framtiden att klassas som just ”annat”, säger Blåvitt-tränaren.

I intervjun berör Zlatan ett större perspektiv med svensk fotboll. Hur ser du på det han säger om Janne Andersson?

– Jag har träffat Janne och det är en väldigt vettig människa. Jag har svårt att se att han skulle ha förutfattade meningar, men alla fotbollstränare har sina preferenser – vad man uppskattar hos spelare. Vissa kan uppskatta de fysiska, andra kan uppskatta de tekniska och smarta.

Poya Asbaghi funderar en stund innan han säger:

– Egentligen tror jag inte att Janne har problem med att ta ut någon svensk med invandrarbakgrund och det tycker jag hans senaste uttagningar har visat. Janne har konsekvent byggt sitt landslag utifrån att spelarna alltid ska underkasta sig kollektivet och med rätta för det var det som gjorde landslaget så framgångsrikt i VM. 

– Historiskt sett när man bygger sitt lag på det sättet inom svensk fotboll så faller många med invandrarbakgrund bort. Muamer Tankovic hade inget i ett sånt landslag att göra förrän han hade visat i Hammarby att han kan underkasta sig kollektivet och så fort han gjorde det så tog Janne ut honom och berömde dessutom det faktum att han har mognat.

”Är ett strukturellt problem”

Asbaghi menar att frågan bör lyftas till ett större perspektiv än en enskild förbundskaptens laguttagningar. Det finns, enligt IFK Göteborgs tränare, ett problem som svensk fotboll behöver hitta en lösning på redan längre ner i åldrarna.

– Den stora frågan svensk fotboll ska ställa sig är: Varför tog det 24 år för Muamer Tankovic att lära sig detta? Även om man lär sig saker med åldern – varför tog det 24 år för honom att göra det? Varför lärde han sig inte mer av den varan när han var 10-15 år? Där tror jag att problemet många gånger ligger i svensk ungdomsfotboll.

– När man stöter på otroligt tekniskt begåvade och skickliga spelare, som Tankovic är, så tar man sig inte alltid tiden att förstå varför spelaren ibland sticker ut. När de har en personlighet som sticker ut så tar man ett steg tillbaka i stället för att ta ett steg framåt och tillsammans försöka få varandra att förstå. Det är där jag tror det har brustit mest. Det här är mer ett strukturellt problem än ett problem som ligger hos en person.

Poya Asbaghi.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

”Det blir en kulturkrock”

Poya Asbaghi betonar Zlatans betydelse på den punkten.

– Där har Zlatan varit ett fantastiskt föredöme totalt sett för han har visat att man kan vara en lagspelare samtidigt som man har ett ego. Det är det som har gjort att han har vunnit alla sina titlar i alla de ligorna. Du gör inte 200 assist, eller vad han har gjort, om du bara tänker på dig själv. Det finns ett förhållningssätt där du kan göra både och – där du kan ha ett ego men samtidigt vara en fantastisk lagspelare, säger han.

Det är det du tycker att spelarna bör få lära sig tidigare?

– Precis så. Man får inte dämpa egot på grund av kollektivet, men man får inte heller hylla egot för mycket på bekostnad av kollektivet. Om man lär ungdomar att hitta balansen däremellan får man fram de bästa fotbollsspelarna, som inte behöver diskvalificeras på grund av att de inte sätter laget före jaget. Det är en utbildningsfråga och det har många gånger att göra med att de kommer från en annan kultur och att man inte alltid vet hur man ska hantera det. Det blir en kulturkrock och då tar man ett steg tillbaka i stället för ett steg fram. Där hoppas jag att vi överlag inom svensk fotboll lär oss mer och vi har redan lärt oss mer, mycket tack vare just Zlatan.

Har du mött mycket fördomar längs vägen?

– Självklart. Min resa till IFK Göteborg har inte varit lätt. Det var inte längesen jag sökte jobbet som distriktsförbundskapten för ett pojklag i Upplands Fotbollförbund och fick svaret att jag inte hade tillräckligt hög utbildning. En månad senare såg jag att den som fått jobbet till och med hade lägre utbildning än mig. Innan det så var jag tränare i division 3 och ansökte till en tränarkurs i Uppsala som jag inte kom in på. Mer än hälften av dem som kom in var unga spelare – i samma division!

– Det är klart att sådana saker väcker frågor och tankar – men man får bara jobba hårdare. Det hjälper inte så mycket att klaga där och då. Det man kan göra är att jobba hårt och se till att man gör det bra. I dag har jag den högsta utbildningen man kan ha i Europa och IFK Göteborg får mer beröm än de har fått på många år. Förhoppningsvis kan det öppna dörrar för andra, säger Poya Asbaghi.