Så ska spanska modellen ta Blåvitt tillbaka till toppen

Ferran Sibila i sina nya kläder.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Max Markusson.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Ferran Sibila, 30, är på plats och IFK Göteborg har tecknat ett treårsavtal med Soccer Services. 

Bolagets utvecklingsmodell har hyllats av allt från Gif Sundsvall till Cesc Fábregas. 

– Hela poängen är utveckling av spelare och spelidé, säger klubbdirektören Max Markusson. 

IFK Göteborg har inte bara rekryterat en assisterande tränare utan köpt ett helt paket av Soccer Services där Ferran Sibila är anställd. 

Bolaget, med omkring 25 medarbetare, har sitt säte i centrala Barcelona och cirka fyra personer kommer därifrån att bistå IFK Göteborg med bland annat analyser, träningsövningar och ren scoutingverksamhet. 

– De får all input av tränarna på plats men även av data och allt som vi skickar ner och får deras hjälp att granska våra spelare hur de kan utvecklas på bästa sätt i förhållande till vad man vill att de ska göra på planen, säger Max Markusson. 

Soccer Services, vars träningsmetod kallas Ekkono, har tidigare samarbetat med klubbar som franska Paris Saint-Germain och mexikanska Pachua CF och jobbat individuellt med storspelare som Cesc Fàbregas och Jordi Alba.

– Ekkono har hjälpt mig att bättre förstå fotboll och bli en professionell spelare, har Fàbregas sagt enligt bolagets hemsida. 

Meriter från FC Barcelona 

Företaget grundades av Carles Romagosa, fram till i somras teknisk direktör i PSG, och David Hernández. De har tidigare verkat i FC Barcelonas respektive Espanyols ungdomsorganisationer och verksamheten går i första hand ut på att förbättra spelarnas spelförståelse. 

IFK Göteborg beskriver sin nya samarbetspartner så här: 

”Ekkono är en tränings- och utvecklingsmetod som baseras på mer än 20 års erfarenhet genom samarbeten med spelare, klubbar och förbund i mer än 20 länder. Det huvudsakliga fokuset för metoden är att utveckla intelligenta spelare som är kapabla till att förstå spelet och fatta kvalitativa beslut på planen”.

Fran Querol jobbar med bolagets affärsutveckling och är på plats i Göteborg för att bistå Ferran Sibila och IFK Göteborg under några dagar. 

– Det handlar om att landa lite och se till att allt går bra. Det är viktigt med personliga relationer. Vårt bolag är som en stor familj, säger Fran Querol. 

Vad exakt är det ni gör? 

– Många ställer just den frågan. Man kan säga att vi har en teknisk struktur som gör att utvecklingen förhoppningsvis blir den önskade, både individuellt och som kollektiv. Vi har många års erfarenhet och har jobbat med klubbar och förbund över hela världen. Vi är fotbollskonsulter och experter på det vi gör. 

”Blir mer light än tidigare”

Är det dyrt för IFK Göteborg att anlita er? 

– Det beror ju på utfallet, men vi jobbar väldigt hårt för att hjälpa klubben att lyckas och då är det en bra ekonomisk investering. 

Fortsätter ni jobba med Sundsvall? 

– Ja, fast det blir mer ”light” än tidigare. Vi kommer inte att ha någon person på plats där, men vi ska hjälpa till med individuella program för spelarna och så vidare, säger Fran Querol. 

Gif Sundsvall har jobbat med det spanska bolaget i några år och tränaren Joel Cedergren är mycket nöjd med resultatet. Hans lag var bottentippat inför 2018 men slutade åtta och hyllades för sin publikfriande och passningsskickliga fotboll. 

”Kände mig avklädd”

Cedergren har tidigare berättat om sitt första möte med Carles Romagosa och Soccer Services. 

– Jag kände mig avklädd när jag gick därifrån. Naken. Sånt kan ju vara obehagligt, men jag visslade faktiskt på väg hem till hotellet. För det var en sån fantastiskt härlig upplevelse att få möta någon som kan skapa nya tankar hos dig som du aldrig tänkt förut, sa tränaren till Aftonbladet och fortsatte:  

– Vi har ju konstruerat ett spel som kräver smarta och skickliga spelare. Giffarna har aldrig i historien haft så bra spelare som vi har just nu. Spelare som verkligen förstår varandra och spelet.

Ferran Sibila och Joel Cedergren.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Ferran Sibila är efter två år i Sundsvall redo för en ny utmaning i en större klubb. Under måndagsförmiddagen var han för första gången med när IFK Göteborg tränade. 

– För mig handlade det mest om att lära sig hur spelarna och ledarna arbetar. Det är min första dag här och laget har tränat ihop i två veckor, så de har sina rutiner. Jag ville se hur det ser ut och ska sedan analysera, säger Ferran Sibila. 

Vad är dina intryck av IFK Göteborg?

– Det är ett riktigt, riktigt ungt lag med stor potential. Det kommer att ta tid, det är svårt att få till en förändring snabbt. Poya tog första steget i fjol – nu är det dags att ta nästa steg. Långsiktigt är jag övertygad om att vi kommer se resultat.