Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska IFK Göteborg slå AIK på bortaplan

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Enoch Kofi Adu. Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Hosam Aiesh, 24, och Nzuzi Toko, 28, testas sent på matchdagen. 

Samtidigt har Poya Asbaghi en rad taktiska funderingar inför stormötet med AIK. 

– Tittar man på Adus värden är de ganska häpnadsväckande, säger Blåvitts tränare. 

Hosam Aiesh har haft det struligt den senaste tiden. Han blev sjuk och missade mötet med Hammarby, mot Sirius hade han stora problem med huvudvärk men spelade ändå. 

Efter matchen blev han sjuk igen. 

– Febern gick ner lagom till matchen senast och han hade inga andra symptom, han var fräsch nog för att spela, annars hade vi inte gamblat. Efter matchen kände han sig febrig igen, men i går var han lite bättre. Det går upp och ner, men vi får vara säkra om vi ska spela honom, säger Poya Asbaghi. 

Aiesh testas sent

Den vasse högeryttern tränade inte under tisdagen men åker med till Stockholm. 

– Jag kan bara hoppas att han kan spela, men jag är inte säker. Vi testar honom sent.

Detsamma gäller högerbacken Nzuzi Toko som missade mötet med Sirius på grund av en svullnad i foten. 

– En svullnad som hela tiden går ner. Vi hoppas att han kan vara med, fortsätter IFK Göteborgs tränare. 

Blåvitts hoppas kunna hålla drömmen om spel i Europa nästa säsong vid liv. Samtidigt jagar AIK klubbens andra raka SM-guld. 

– En jätterolig match för oss, alla tror väl att AIK ska vinna och haka på i guldracet och att vi inte ska ha mycket att säga till om på Friends, men vi har tränat på bra och känner oss stärkta av vår vinst senast. Vi åker dit för att vinna.

 ”Balansen är nyckeln”

AIK är väldigt starkt bakåt och bra på att stänga igen området centralt framför backlinjen. 

– AIK är bäst i allsvenskan på att skydda den ytan. Om man tittar på en sån som (Enoch Kofi) Adu, han är defensiv mittfältare och jag tror att om man får tag i AIK:s värden efter matcherna så är han den som springer minst. Vilket är ganska häpnadsväckande. Våra defensiva mittfältare är de som springer mest i matcherna. Vi pressar högt, det gör inte AIK, säger Poya Asbaghi och fortsätter: 

– De skyddar Adu på ett väldigt bra sätt och han kan bara sitta där och stänga ytan. För oss handlar det om att vara smarta i när vi ska attackera den ytan och när vi inte ska göra det. Skyndar vi för snabbt i vissa lägen kommer AIK få kontra. 

Blåvitts coach poängterar vikten av att verkligen gå framåt när väl AIK:s förstapress är bortspelad, för det händer inte speciellt ofta. 

– Just balansen att veta när vi ska vara tålmodiga och när vi verkligen ska gå för genombrottet, att ha den smartheten i vårt lag är nyckeln för oss att göra en bra match.