Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så lyckades Blåvitt värva skyttekungen

Lasse Vibe återvänder till IFK Göteborg.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Externt kapital låg bakom prestigevärvningen av Lasse Vibe, 32.

Ett tillskott från Blåvitts kapitalbolag IFK Gbg Transferintressenter AB möjliggjorde övergången.

– Det är underbart att ha honom på plats, utbrister IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.

Att IFK Göteborg dras med ekonomiska problem är ingen hemlighet.

Därför var det säkert några som höjde på ögonbrynen när klubben nu värvar hem sin förre skyttekung Lasse Vibe från Kina.

Spelar Blåvitt ett högt spel?

Det som möjliggjorde övergången var dels att Vibe blev löst från sitt kontrakt med kinesiska Changchun Yatai – han var alltså en fri spelare och ingen övergångssumma krävdes mellan klubbarna – och dels att Blåvitt fick in externt kapital.

GT har tidigare berättat om hur IFK Göteborg finansierat värvningar med sitt externa investeringsbolag IFK Gbg Transferintressenter AB – där fastighetsjätten Ola Serneke, som numera också är huvudsponsor till Blåvitt, är den största investeraren. 

Upplägget bygger på att investerarna får omkring 40 procent av nettosumman vid Blåvitts spelarförsäljningar – tills de har fått tillbaka sina investerade pengar. Noterbart är att avtalet med investerarna är begränsat i tid.

Lasse Vibe intervjuas av GT i samband med presskonferensen på Kamratgården.Foto: THOMAS JOHANSSON / TT

LÄS MER: Profilvärvningen nära – han är nye ”Mr X”

Bekräftar: fått in externt kapital

Enligt GT:s uppgiftslämnare fick IFK Gbg Transferintressenter till en början in drygt nio miljoner kronor – Serneke bidrog med knappt fem miljoner – men i december kunde GT berätta att Blåvitt initierat en nyemission, vilket innebär att bolaget ger ut nya aktier, för att inbringa mer pengar till värvningar. Enligt GT:s uppgifter skulle en sådan nyemission ge cirka fem miljoner kronor.

Dessa pengar har bidragit till att finansiera både värvningen av den kongolesiske mittfältaren Nzuzi Toko, 28, och nu även Lasse Vibe, 32.

– Vi hade en liten summa avsatt i vår egen budget och sedan har vi fått in externt kapital också via vårt bolag, bekräftar Blåvitts klubbdirektör Max Markusson för GT.

 

LÄS MER: ”Fantastisk spelare och bra jävla kille”

”Har varit jävligt ärliga”

Enligt vad GT erfar hade IFK Göteborg inte kunnat genomföra värvningarna utan externt kapital.

Markusson lös av glädje när Lasse Vibe under onsdagen till slut stod vid podiet på Kamratgården i Blåvitt-tröja.

– Det har varit fram och tillbaka, absolut. Det viktigaste är att vi har varit jävligt ärliga och tydliga med varandra. Första gången vi pratade sa jag att om det finns en liten möjlighet – ge oss en chans i så fall, berättar Blåvitts klubbdirektör och fortsätter:

– Sedan har jag varit tydlig med var vi står och vilka möjligheter vi har. Det har varit en bra dialog hela tiden, men ingenting är ju klart förrän det är klart.

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson skakar hand med Lasse Vibe.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

LÄS MER: Skyttekungen klar för Blåvitt

”Det var lite stökigt”

Klubbdirektören erkänner att turerna inte har varit smärtfria.

– Alla de här processerna är rätt jobbiga, mycket kan hända hela vägen. Som Lasse själv sa: Det var ingen självklarhet att han skulle komma till Blåvitt. Han hade andra klubbar som var seriöst intresserade av honom. Det var lite stökigt, fast inte mellan oss utan det var andra faktorer som man själv inte kan påverka.

– Det är så klart underbart att ha honom på plats. Han tillför väldigt mycket, både personligt, som spelare och erfarenhetsmässigt. Det är komponenter som vi behöver, säger Max Markusson.

Lasse Vibes kontrakt med Blåvitt sträcker sig över 1+1 år.

 

LÄS MER: Lasse Vibes första ord om Blåvitt

LÄS MER: Wulcan: Ska Vibe spela vänsterback?

LÄS MER: Glenn Hyséns glädjetjut: ”Suveränt”