Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så lyckades Blåvitt hitta jättetalangen

Alhassan Yusuf.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Chefsscouten Olle Sultan.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
18-åringen har imponerat stort den senaste tiden, inte minst mot Helsingborg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Det är inte bara Benjamin Nygren, 17, alla snackar om. 

IFK Göteborgs supportrar har även fått ”Hasse-feber”. 

– Hans utveckling hos oss är rätt fantastisk, säger klubbens chefsscout Olle Sultan om Alhassan Yusuf, 18.  

Alhassan Yusuf under en träning med Blåvitt.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

IFK Göteborgs chefsscout blev tipsad om en intressant träningsmatch inför Gothia Cup sommaren 2017. 

Den nigerianska fotbollsakademin Tiki Taka mötte Hovås/Billdal och Olle Sultan tog på sig scoutingglasögonen och åkte dit.

– Sedan följde jag dem hela vägen i Gothia och jag drog med mig Mats (Gren, dåvarande sportchefen) till finalen. Alhassan var fenomenalt bra, helt enorm, och då blev det ett stort intresse från vår sida, säger han. 

IFK Göteborg bjöd följande vinter in den då 17-årige mittfältaren till Kamratgården. Han tränade med A-laget och spelade matcher med Elit 1-laget och gjorde bra i från sig. 

Sommaren 2018, när Alhassan Yusuf fyllde 18 år, meddelade IFK Göteborg att nigerianen hade skrivit på ett 2+2-årskontrakt efter att ha varit på plats i några månader och spelat ett par träningsmatcher. 

– Det var inte alls en komplicerad affär på något sätt. Det var hur lätt som helst, säger Olle Sultan. 

Dåvarande sportchefen Mats Gren och Olle Sultan.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Det blev bara ett kort inhopp i allsvenskan under hösten, men alla som följde U21-laget såg en spelare som hela tiden stack ut lite extra. 

Alhassan Yusuf, som har fått smeknamnet ”Hasse”, är en kvick och mycket bollskicklig spelare som rör sig över stora ytor. 

Han är mogen i sitt spel och ibland är det svårt att veta vilken position han har då han ger intrycket av att vara överallt. 

I skuggan av Vibe och Nygren

Under vintern har han tagit ytterligare kliv och utmanar numera om en tröja i startelvan. 

Hemma mot Helsingborg (3-1) fick han chansen som vänsterforward i avstängde Giorgi Kharaishvilis frånvaro – och tog den. 

Även om Lasse Vibe och underbarnet Benjamin Nygren fick de största rubrikerna var 18-åringen kanske planens bästa spelare. 

– I första halvlek var han fenomenal. Han slog knappt bort en passning och spelade så säkert. I andra tog han större risker och tröttnade i slutet, men hur han rör sig... det är otroligt roligt att se, säger Olle Sultan. 

”Allt är ju väldigt annorlunda jämfört med Afrika. Verkligen allt”, säger Alhassan Yusuf som har fått smeknamnet ”Hasse” i IFK Göteborg.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Vad tycker du om hans utveckling? 

– Den är rätt fantastisk. Jag har trott på honom väldigt mycket hela tiden. Han har fått lära sig på vägen att bli mindre naiv. Touchen är väldigt fin och han är alltid så orienterad och har sådan kontroll på bollen. Presspelet är bra och han är aggressiv. När han på sikt får lite mer kraft kommer han att bli en bra bollvinnare också. Dessutom är han en jättebra kille som flyter in fint i gruppen. 

Olle Sultan tror att Alhassan Yusuf med tiden blir en renodlad central mittfältare. 

– En bollvinnare och spelgeni i ett. Det är lite att lära, det är det, men han kan verkligen bli jättebra. 

Yusuf: Allt är väldigt annorlunda

Huvudpersonen själv går oftast runt med ett stort leende på Kamratgården. 

Det var ensamt i början när han hade lämnat sin stora familj i Nigeria, men nu är allt mer ”komfortabelt” som han själv säger. 

– Allt är ju väldigt annorlunda jämfört med Afrika. Verkligen allt, men jag trivs riktigt bra och utvecklas som både spelare och människa. Och jag har hittat nya vänner, som Amin (Affane) och ”Koffe” (Kristopher Da Graca). Jag gillar spelarna, tränarna och övriga ledare. Allt funkar bra. Och i sommar kanske min familj kommer hit och hälsar på. Vi är tolv stycken i familjen plus morbröder och farbröder, haha. Vi bor i ett riktigt stort hus där nere, säger Alhassan Yusuf på engelska. 

Mittfältaren sprang mest av alla i mötet med Helsingborg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Ett par ord på svenska har han snappat upp. 

– Jag går ingen språkkurs ännu, men jag försöker lära mig från spelarna. 

”Hasse” har snabbt blivit populär hos IFK Göteborgs supportrar och får stor uppmärksamhet. 

– Jag har fått mycket beröm och det känns väldigt bra. Många skriver till mig och det är alltid kul med komplimanger. Men jag är fortfarande ung och har mycket att lära. Jag ser upp till många äldre i laget, förutom de jag nämnde även Junes (Barny), för att nämna några. 

Vilken position vill du helst spela på, centralt eller på kanten? 

– Jag föredrar båda, haha. Jag spelar där tränarna vill. 

Tränade med BK Häcken och Hammarby

Vad har du för framtidsdrömmar? 

– Först och främst att göra en riktigt bra säsong med IFK och spela bra fotboll. På sikt vill jag hamna i en stor liga om det är möjligt. 

Vad har du för minnen från Gothia Cup? 

– Både bra och dåliga. Vi förlorade ju finalen, men det gick väldigt bra för mig. Man lär sig mycket av en sådan resa, både på och utanför planen. 

Helsingborgs Johan Persson i duell med Alhassan Yusuf.
Foto: ADAM IHSE / TT

Det var inte bara IFK Göteborg som var intresserade. Alhassan Yusuf provtränade med både BK Häcken och Hammarby innan han skrev på för Blåvitt. 

– Det var riktigt bra men jag föredrar IFK. Det känns bäst helt enkelt och jag tror att jag har goda möjligheter att utvecklas här. 

Till sist, vad tycker du om ditt smeknamn? 

– Jag måste acceptera det även om jag inte gillar det. Jag kan inte ändra på det nu. Även hemma i Nigeria kallar de mig numera för ”Hasse”, för det har de läst i tidningen, haha. Men det är okej, det är inga problem. 

IFK Göteborg möter AIK på Ullevi klockan 19 på måndagskvällen.