Så finansierar Blåvitt sina profilvärvningar

IFK Göteborgs sportchef Kennet Andersson.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Jakob Johansson i Blåvitt-tröjan på Gamla Ullevi.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Alexander Farnerud i Blåvitt-tröjan på Gamla Ullevi.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Många höjde på ögonbrynen när ekonomiskt ansatta IFK Göteborg landade två meriterade nyförvärv den här veckan.

Förklaringen?

Nytt kapital i investeringsbolaget.

Det såg till att IFK Göteborg kunde finansiera landslagsspelaren Jakob Johansson, 29, och den förre landslagsspelaren Alexander Farnerud, 36.

Tidigare i veckan gick IFK Göteborg ut med nyheten att klubbens externa kapitalbolag genomfört en nyemission. Därmed tillfördes kapitaltillskott från både befintliga och nya investerare.

Bakgrunden är följande:

Under 2018, när IFK Göteborg hade stora ekonomiska problem, sjösatte klubben investeringsbolaget IFK GBG Transferintressenter AB.

Privatpersoner och företag – med fastighetsjätten Serneke i spetsen – investerade miljontals kronor som möjliggjorde för Blåvitt att förstärka spelartruppen.

Sedan dess har spelare som Robin Söder, Giannis Anestis, Giorgi Kharaishvili, Nzuzi Toko och Lasse Vibe spetsat laget – och GT berättade i vintras att investerarna får tillbaka en stor del av sitt kapital.

Upplägget bygger på att investerarna får omkring 40 procent av nettosumman vid Blåvitts spelarförsäljningar – tills de har fått tillbaka sina investerade pengar. Noterbart är att avtalet med investerarna är begränsat i tid.

IFK Göteborg sålde under fjolåret spelare för stora summor: Benjamin Nygren gick till belgiska Genk, Carl Starfelt till ryska Rubin Kazan, Vajebah Sakor till grekiska OFI Kreta och Sebastian Ohlsson skrev på för tyska St Pauli.

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson och ordförande Mats Engström.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Jublade efter nyemissionen

Efter veckans besked om nyemissionen jublade ordförande Mats Engström:

– Det är oerhört glädjande att merparten av transferintressenterna som varit med på hela resan väljer att fortsätta och vara med på en ny satsning inför framtida spelarförstärkningar. Vi är tacksamma över både de som har varit med och tagit oss dit vi är nu och de nya som tillkommer och stärker oss ännu mer.

Blåvitt-basen fortsatte:

– Den kanske största fördelen med upplägget är att den ekonomiska risken för oss som klubb är minimal. Detta har visat sig vara en väldigt gynnsam modell både för oss och investerarna, och det känns bra att presentera en fortsatt satsning som våra medlemmar också kan känna sig helt trygga med.

Det dröjde inte länge innan IFK Göteborg presenterade landslagsspelaren Jakob Johansson och den före detta landslagsspelaren Alexander Farnerud inom loppet av två dagar.

Sakerna har ett direkt samband.

Jakob Johansson är hemma i IFK Göteborg igen.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Alexander Farnerud under torsdagens träning med IFK Göteborg på Kamratgården.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Pengarna är till för just det här”

IFK GBG Transferintressenter AB täcker nämligen både lön och sign-on-bonus. 

För att IFK Göteborg, som dragits med ekonomiska bekymmer i flera år, skulle klara av att landa de båda profilvärvningarna krävdes tillskottet från det externa kapitalbolaget. Det bekräftar sportchef Kennet Andersson på frågan hur klubben har finansierat nyförvärven:

– Transferintressenterna, till hundra procent. Det blir en kommunikation man får ha utåt och även inåt – vad är det som gäller nu? Vi är ganska noggranna med vad vi gör med våra pengar och det är vi med transferintressenternas pengar också, säger han till klubbens hemsida och fortsätter:

– Men man ska veta att de pengarna är till för just sådant som vi har gått igenom den här veckan.

IFK Göteborg redovisade en vinst på 11,7 miljoner kronor – trots ett driftunderskott på 24,2 miljoner – för räkenskapsåret 2019. 

Plusresultatet var det bästa för klubben sedan 2009.

IFK GÖTEBORGS EKONOMI 2019 (2018 INOM PARENTES)

Nettoomsättning: 138,5 mkr (127,7)

Vinst vid försäljning av spelare: 39,9 mkr (37,7)

Driftsunderskott: 24,2 mkr (33,5)

Resultat efter skatt: 11,7 mkr (1,3)

Eget kapital 2019-12-31: 22,6 mkr (9,9)

IFK GÖTEBORGS EKONOMISKA RESULTAT

2019: +11,7 mkr

2018: +1,3 mkr

2017: -12,5 mkr

2016: +5,8 mkr

2015: +2,5 mkr

2014: -10,4 mkr

2013: -3,5 mkr

2012: -4,0 mkr

2011: -4,0 mkr

2010: +0,5 mkr

2009: +13,9 mkr