Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Roland Nilsson om hoten: ”Det är helt oacceptabelt”

Pontus Wernbloom säger att det är viktigt att stötta lagkamrater som utsätts för hot.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
IFK-tränaren Roland Nilsson säger att laget har kommit samman än mer efter hoten som kom efter förlusten mot Kalmar.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Efter förlusten mot Kalmar i söndags drabbades Blåvitt av dödshot och rasistiska påhopp.

Under veckan som gått har spelare och ledare pratat igenom det som hänt och gett stöd till de som behöver det.

– Vi är ett lag, vi stöttar varandra i vått och torrt, säger Pontus Wernbloom.

IFK Göteborg förlorade med 1–2 mot Kalmar i söndags, det utlöste reaktioner som fick IFK Göteborg att via sin hemsida gå ut och fördöma de dödshot och rasistiska tillmälen som drabbat klubbens spelare.

Under de matchfria dagarna som följde pratade spelare och ledare om det hela i samband med träningarna.

– Vi har tagit upp och diskuterat saker och ting, vilket fått gruppen att gå ihop ännu mer, säger IFK Göteborgs tränare Roland Nilsson efter sista träningen inför söndagens match mot Elfsborg.

– Det är helt oacceptabelt att det vi gör när vi spelar match kan orsaka hot och trakasserier. De som har drabbats har fått stöd och gruppen känner sig stark tillsammans.

”Det finns väl överallt”

Pontus Wernbloom, som för en dryg månad sedan återvände till Blåvitt efter elva år utomlands, är också väldigt tydlig när han pratar om hoten.

– Laget är lite som en större familj, vi stöttar varandra i vått och torrt oavsett vad det är. Vi håller ihop, vet att vi måste göra det för att vi ska få resultat på planen, säger Wernbloom. 

Var du med om något liknande under dina år i Ryssland till exempel?

– Jag har inte drabbats personligen. Men det finns väl överallt skulle jag tro. Vi är ju i en bransch där det finns mycket känslor inblandade och då kan det tyvärr bli så här, svarar han.

”Försöker fiska upp honom”

Pontus Wernbloom poängterar hur viktigt det är att vara lyhörd och fånga upp saker som händer.

– När någon har det tufft försöker vi fiska upp honom. Det spelar ingen roll vad det handlar om. Ser vi att någon är ledsen eller hängig någon dag försöker vi få upp honom, säger han.

– Det gäller att försöka vara lite human. Att inte bara se fotbollsspelaren utan också honom som person. Vi behöver ha en miljö där alla kan trivas och vara sig själva.

Kan ni som lag till och med bli starkare av en sådan här händelse?

– Det tror jag absolut. Men det är inget vi tänker på så, vi kör vårt race. Och nu gäller det först att vinna mot Elfsborg, säger Pontus Wernbloom.

 

LÄS MER: Spelare i Göteborg utsatta för dödshot