Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Riskerar att sparkas – efter krismötena

Kamratgården.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
IFK Göteborgs huvudtränare Poya Asbaghi.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
IFK Göteborgs styrelse har haft flera möten på kort tid, det senaste på tisdagskvällen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson och ordförande Mats Engström.
Foto: THOMAS JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN
IFK Göteborgs huvudtränare Poya Asbaghi.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Läget blir alltmer pressat i IFK Göteborg.

Klubbens styrelse har haft flera möten på kort tid, det senaste på tisdagskvällen. 

En av frågorna som diskuterades: Poya Asbaghis framtid. 

GT erfar att Blåvitt redan har börjat se sig om efter tänkbara ersättare. 

1–1 mot Mjällby i söndags.

IFK Göteborg har vunnit två allsvenska matcher av 18 den här säsongen och inte tagit en trepoängare på de 13 senaste matcherna.

Krysset i Blekinge var ytterligare en missräkning.

Med tolv matcher kvar att spela är storklubben bara en poäng från kvalplats.

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson och ordförande Mats Engström.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Träffats flera gånger senaste veckan

Blåvitt har i år värvat flera profilstarka och meriterade hemvändare – Jakob Johansson, Mattias Bjärsmyr, Sebastian Eriksson och Pontus Wernbloom – och frågan är vilken väg IFK Göteborg nu ska välja.

Klubbens styrelse har träffats flera gånger bara den senaste veckan. 

På tisdagskvällen stod styrelseledamoten Anders Ovdahls lyxiga sportbil av märket McLaren parkerad på Kamratgården i samband med ett möte.

Styrelseledamoten Anders Ovdahl parkerade sin lyxiga sportbil av märket McLaren på Kamratgården.
Foto: MARKUS WULCAN

Det ekonomiska läget är en viktig punkt, men den mest brinnande frågan för styrelsen är, enligt GT:s uppgifter, Poya Asbaghis framtid i klubben. 

För drygt ett år sedan förlängde Blåvitt kontraktet med sin huvudtränare, men nu är hans ställning ifrågasatt både internt och externt. 

Asbaghis nya avtal sträcker sig över säsongen 2022. Att avsluta det i förtid är en kostsam historia och något som vägs in i helhetsbilden. 

– Jag var inte världens bästa tränare förra året när det gick skitbra och jag blev nominerad till årets tränare. Jag tvivlar inte på mig själv nu när vi har många matcher utan seger, sa Poya Asbaghi nyligen i en intervju med GT.

IFK Göteborgs huvudtränare Poya Asbaghi.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN

Lista över tänkbara ersättare

Att Blåvitt vann Svenska cupen och därmed ska kvala till Europa League (mot den danska storklubben FC Köpenhamn den 17 september) har sannolikt köpt den 35-årige tränaren mer tid – men frågan är hur stort tålamodet är när resultaten i allsvenskan fortsätter att utebli. 

GT erfar att IFK Göteborg redan har en lista över tänkbara ersättare till Poya Asbaghi – och att klubben är beredd att agera inom kort om alla pusselbitar faller på plats. 

GT har under en tid sökt klubbens ordförande Mats Engström för en intervju. I ett sms på onsdagseftermiddagen hälsar Blåvitt-basen:

”Sitter väldigt upptagen de närmsta dagarna, hör av mig senare i veckan.”

IFK Göteborgs ordförande Mats Engström.
Foto: HENRIK JANSSON

Här är IFK Göteborgs styrelse

Mats Engström, ordförande

Företagskonsult

Kommentar: Tidigare bankpamp, numera pensionär men har fortfarande vissa konsultuppdrag. Valdes till ordförande i IFK Göteborg på årsmötet i mars 2018.


Cecilia Andersson, vice ordförande/säkerhetsansvarig

Rektor Änglagårdsskolan

Kommentar: Har suttit i Blåvitts styrelse i många år. Arbetar som rektor på Änglagårdsskolan. Har en bakgrund som handbollsspelare och spelade bland annat upp Warta i handbollens elitserie 1993.


Anders Ovdahl, styrelseledamot

Vd på Convesta

Kommentar: Företagare inom fastighets- och byggbranschen. Har bland annat verksamhet i Göteborg och Strömstad. Gillar dyra bilar. Har tidigare jobbat mycket för Blåvitt utan att ha en officiell roll. 


Peter Brandt, sekreterare

Advokat på Wistrand

Kommentar: Blåvit sedan barnsben. Arbetar till vardags med juridik som advokat på Wistrand. Surtesonen tog plats i IFK Göteborgs styrelse 2018.


Anna Axvi, styrelseledamot

Projektledare på Live Nation

Kommentar: Var med och tog Håkan Hellström från Slottsskogsvallen till Ullevi, vilket skapade en hajp av sällan skådat slag. Har även jobbat mycket med Melodifestivalen i sin roll på Live Nation, vars verksamhet består av konsert-, turné- och evenemangsproduktion. Tog plats i Blåvitts styrelse 2017.


Richard Berkling, styrelseledamot

Vd på CPAC Systems

Kommentar: Har haft en nyckelroll i att bygga upp CPAC, ett bolag inom Volvokoncernen som specialiserat sig på avancerade elektroniska säkerhetslösningar för applikationer inom marint och off-road-transporter, från grunden. Utsågs nyligen till ny verkställande direktör för PowerCell som utvecklar och tillverkar bränslecellsstackar och -system.


Jonas Henriksson, styrelseledamot

Områdeschef på Premier

Kommentar: Tidigare spelare i IFK Göteborg och även BK Häcken. Ska stå för den den rent sportsliga kompetensen och har regelbunden kontakt med sportcheferna. 


Marie Svensson, styrelseledamot

Lärare i svenska och idrott på Prolympia Västra Göteborg

Kommentar: Har tidigare varit förbundskapten för F16-landslaget och instruktör på fotbollsakademin i Kalmar. Har en bakgrund som elitspelare och tränare och förstärkte styrelsen i våras, inte minst för uppstartandet av klubbens damlag.


Fredrik Karlsson, styrelseledamot

Affärsutvecklingschef på Serneke Sverige AB

Kommentar: Storsponsorn Sernerkes man i styrelsen. Byggjätten har också investerat i klubbens externa kapitalbolag IFK Transferintressenter AB.