Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordaffären: Lämnar Sverige för 50 miljoner

“Ekonomiskt betyder detta extremt mycket”.
Benjamin Nygren lämnar IFK Göteborg.Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Benjamin Nygren, 17, är klar för de belgiska mästarna.

IFK Göteborgs jättelöfte har skrivit på för Genk.

Han blir Blåvitts i särklass dyraste försäljning genom tiderna.

– Först och främst vill klubben tacka och önska Benjamin stort lycka till, säger IFK:s sportchef Kennet Andersson.

Benjamin Nygren blir Blåvitts dyraste försäljning genom tiderna.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Benjamin Nygren blir Blåvitts dyraste försäljning genom tiderna.Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

GT har tidigare berättat att IFK Göteborg och belgiska Genk varit överens om en övergångssumma på omkring fem miljoner euro, vilket motsvarar drygt 53 miljoner svenska kronor med nuvarande valutakurs, för den 17-årige talangen Benjamin Nygren. Enligt vad GT erfar är summan uppdelad så att Blåvitt får fyra miljoner euro direkt medan en miljon är prestationsbaserad.

Därmed blir Benjamin Nygren med god marginal IFK Göteborgs dyraste försäljning någonsin.

GT kunde i veckan berätta att bara detaljer återstod i Blåvitt-talangens personliga avtal och att Genk satt en deadline för honom att bestämma sig: fredag den här veckan. 

I dagarna gav Nygren tumme upp till flytten och det enda som därefter återstått har varit läkarundersökning, pappersarbete och den officiella presentationen av klubben.

Benjamin Nygren har gjort fyra mål och fyra assist i allsvenskan i år.Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Benjamin Nygren har gjort fyra mål och fyra assist i allsvenskan i år.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Fyra mål och fyra assist

17-åringen fanns inte med när IFK Göteborg tränade under onsdagen och senare på kvällen flög han till Bryssel för vidare transport till Genk, enligt GT:s uppgifter. Där har läkarundersökning genomförts och under torsdagen presenterades Nygren som Genk-spelare.

Benjamin Nygren har därmed gjort sin sista match i Blåvitt-tröjan för den här gången. Hans facit under våren? Fyra mål och lika många assist på tolv matcher. 

Övergången bekräftas också av IFK Göteborg.

– Först och främst vill klubben tacka och önska Benjamin stort lycka till med sin framtida karriär. Jag vet att han varit noga med att känna in så att han ska behålla farten i sin utveckling. KRC Genk har givit ett väldigt bra intryck även på mig och jag ser fram emot att besöka klubben och hålla kontakten med alla berörda, säger sportchef Kennet Andersson till klubbens hemsida. 

Han fortsätter:

– Sportsligt har han betytt mycket för oss under våren, både offensivt, defensivt och karaktärsmässigt. Men nu öppnar sig möjligheten för andra i truppen att fylla den plats som Benjamin lämnar.

Vann belgiska ligan

I Belgien har Nygren, som är en av Genks dyraste värvningar genom tiderna, redan jämförts med Sveriges kanske starkaste varumärke internationellt:

”Akta dig, Ikea. Det finns konkurrens som den viktigaste svenska exportprodukten i Belgien. Benjamin Nygren, 17, kan beundras i Genk från nästa vecka”, skrev tidningen Het Laatste Nieuws i veckan.

I Genk finns bland annat Joseph Aidoo, Neto Borges och Jere Uronen som alla har ett förflutet i allsvenskan. De vann ligan förra säsongen, två poäng före rivalen Club Brügge.

Klubben tränas kommande säsong av Felice Mazzu.

Benjamin Nygren kvitterar för Blåvitt.