Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ravelli om Blåvitts val: ”Inte den här tiki-takan”

Roland Nilsson tar över IFK GöteborgFoto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
Thomas Ravelli.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Håkan MildFoto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Roland Nilsson, 56, är ny tränare i IFK Göteborg.

Nu borde han införa ett rakare spel i Blåvitt. Det menar i alla fall Nilssons lagkamrat från VM 94, tillika klubbikonen, Thomas Ravelli, 61.

– Jag hoppas innerligt nu att ”Rolle” kommer in med ett tänk och går tillbaka till det sätt som Blåvitt har spelat sin fotboll på tidigare, säger han. 

Efter 13 raka matcher utan seger i allsvenskan fick Poya Asbaghi förra veckan sparken från IFK Göteborg.

Nu har IFK Göteborg presenterat mannen som är tänkt att vända klubbens negativa trend. 

Valet föll på U21-landslagets förbundskapten, VM-hjälten från 1994, Roland Nilsson. 

Att laget har det tufft är något som kan vara till ”Rolles” fördel, menar lagkamraten från bronslaget 94 Thomas Ravelli.

– Han kommer in i laget i en situation där det enda som kan hända är att det kan gå bättre. Det är en bra situation att komma in i en klubb. Det kan inte gå sämre, framför allt inte om vi kollar på den senaste matchen där man fick stryk med 4–0 hemma (mot Hammarby i torsdags kväll), säger han. 

Behöver hitta tillbaka till det Blåvitt står för

Ravelli tror att IFK Göteborg under Roland Nilsson kan hitta tillbaka till det han menar varit klubbens framgångsrecept tidigare. 

– Jag hoppas innerligt nu att ”Rolle” kommer in med ett tänk och går tillbaka till det sätt som Blåvitt har spelat sin fotboll på tidigare. Snabbt ska det gå och sedan har du en målchans, så har Blåvitt spelat. På vår tid var det lite mer rakt, framåt och snabbt och inte den här tiki-takan som har varit nu. Det kanske sitter i väggarna i klubben. Att det är svårt att förändra ett spelsystem när man alltid har spelat på ett sätt.

En annan Blåvittprofil som var med och tog brons den där sommaren 1994 var Håkan Mild. Han tror däremot inte att det kommer bli någon större förändring i spelsätt den närmsta tiden. 

– Jag tror inte han kommer göra några radikala förändringar, men justeringar som gör att man får ut mer av den nuvarande truppen än vad man fått tidigare, säger han. 

Behövs ett lugn 

De båda profilerna tror också att Nilssons historia i klubben är till hans fördel.

 – Det tror jag absolut kan bli bra i det här läget. Du får in en erfaren tränare som också har spelat i IFK och känner till klubben väl och klubben känner till Ronald väldigt väl också. Just i den här situationen när man ligger där man ligger tror jag det kan vara bra, menar Mild.

– Rolle har stor erfarenhet och kan klubben för han har spelat där även ifall det var en herrans massa år sedan, säger Ravelli.

Vad kan han bidra med i IFK Göteborgs återstående elva matcher i allsvenskan?

 – Som jag kommer ihåg som spelare var han väldigt lugn och man kunde lita på honom. Han har ett lugn som smittar av sig på spelare som känner sig stressade. Sedan tror jag att han kommer att försöka spela ihop ett lag för det har varit ett problem att man byter och hoppar mellan olika spelare. Det kan vara positivt att spela ihop ett lag där spelarna känner sig säkra och vet var man har varandra. 

Han får medhåll av Håkan Mild. 

– Han kommer in och bidrar med erfarenhet framför allt. Han kommer också bidra med att styra upp spelet på så sätt som passar individerna.