Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”En del njuter när det går dåligt för Blåvitt”

Calle Starfelt och kompisarna i det blåvita förvaret stoppade effektivt Marcus Antonsson och de andra Malmö-spelarna. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

0–0 mot serieledaren Malmö senast.

Nu väntar fyran Hammarby och trean Häcken i de två kommande allsvenska matcherna.

IFK Göteborg, tvåan, går mot sommaruppehållet som allsvenskans stora skräll.

– I vissa stora matcher förra året var det många som ibland ryggade tillbaka och spelet låste sig. Nu vill alla verkligen ha bollen, säger mittbacken Calle Starfelt som en förklaring till årets framgångar.

Det är bara tre matcher kvar av vårsäsongen.

Under det täta matchandet den senaste tiden har mycket handlat om återhämtning.

Efter urladdningen mot Malmö i torsdags hade de blåvita spelarna rehabträning på fredagen och var helt lediga på lördagen.

– Vi fick in en ledig dag, det hade vi inte förra veckan. Då var det bara två dagar mellan matcherna, nu tre, säger Calle Starfelt.

Fyra veckor utan allsvenskan

Efter Hammarby och Häcken avslutas den första delen av säsongen 1 juni med ett besök av Örebro SK på Gamla Ullevi.

Sedan väntar fyra veckor utan allsvensk fotboll för IFK Göteborg.

Blåvitts spelare och supportrar minns hur det gick förra säsongen. 

Efter en okej första tredjedel av säsongen med bland annat segrar mot Häcken (hemma) och Malmö FF (borta) kom sommaruppehållet – och därefter den stora svackan som ledde till att den allsvenska platsen var hotad.

Fem bärande spelare försvann

– Jag och hela laget fick en ordentlig dipp som fortsatte in i hösten. För min egen del är det svårt att sätta fingret på vad det var, men det blev en osäkerhet på många plan. Självförtroendet försvann, säger han.

– Dessutom tappade vi fem bärande spelare under sommaren.

Mix Diskerud, Gustav Engvall, Sebastian Eriksson och Pontus Dahlberg försvann under VM-uppehållet. 

Elias Omarsson flyttade till Holland i början av augusti.

– Vi hade en tunn trupp, sen hände det ju mycket annat också, säger Starfelt.

Tryggare i år 

Vad talar för att ni inte ska få en liknande dipp i år?

– När det började hacka förra året blev vi ibland nästan rädda för att ha bollen, spelet låste sig. Vi har pratat en del om det i år för att bli av med det beteendet. I år känner vi oss tryggare, svarar han.

En del i förändringen är Ferran Sibilas intåg som assisterande tränare. Bakom sig har han Ekkono Soccer Services, konsultföretaget som IFK Göteborg har ett treårigt avtal med.

Hur märks det vid träningar och matcher?

– Vi som spelare märker inte något av företaget, inte än i alla fall. Men Ferran är en duktig tränare som klickar jättebra med Poya Asbaghi, det märks att de ser fotboll på samma sätt, säger Calle Starfelt.

Det vände vid målet mot Elfsborg

– Han har kommit in med nya övningar, ofta på små ytor. Det handlar mycket om att öva upp spelförståelsen, alla spelare ska i alla lägen förstå vad som behöver göras.

Det tog några månader att se effekterna. 

Många av oss på läktaren såg en tung försäsong, som fortsatte med förlust mot AFC och sedan blev Blåvitt näst intill utspelat av Elfsborg – fram till 1–0-målet. Sedan har det mestadels sett bra ut...

– Jag håller med om att det på något sätt vände mot Elfsborg, kanske var det en mental spärr som släppte. Från den matchen tog vi med oss den positiva känslan, säger Calle Starfelt.

Fick ta sprutor för att spela

– Det är inte så att jag eller någon annan har blivit hundra gånger bättre. Men vi har bra relationer på planen, det blir enklare att ta rätt beslut på planen.

Den känslan har tagit Blåvitt till 17 poäng (lika många som Häcken, Hammarby och AIK) och en andraplats i tabellen.

Calle Starfelt har själv haft en kanonstart på säsongen.

I höstas kämpade han med smärtor i höfterna. Käkade smärtstillande och tog till och med två sprutor för att kunna fullfölja säsongen.

Efter operation och rehabträning är 23-åringen (fyller 24 när Blåvitt möter Örebro i våravslutningen 1 juni) i sin kanske bästa period under karriären.

Rosenberg kom inte förbi

Senast var det Malmös rutinerade stjärna Markus Rosenberg som inte kom inte kom förbi Starfelt och de andra i försvaret.

– Det där gjorde vi tillsammans. Men jag tycker att jag tar steg hela tiden. Jag känner mig fysiskt stark, men den största utvecklingen är med boll. Jag känner mig bättre och bättre med boll hela tiden, säger han.

Blåvitt nämns nu med respekt i de flesta sammanhang efter att på många håll ha tippats som bottenlag.

”Minsta grej blev uppförstorad”

Har ni känt det som att det är ni mot resten av världen?

– Lite så har det kanske varit i perioder. Vi har sett hur en del verkligen njuter när det går dåligt för Blåvitt. Och det blev extremt mycket förra året, minsta grej blev uppförstorad. Klart att det påverkade oss i laget att svetsas samman, säger han.

– Men vi har inte uppnått något ännu. Det är en extremt tät serie med många lag inom några få poäng.

Hammarby har också gått bra på sistone och är det tredje topplaget från Stockholm som Blåvitt möter.

Bästa matchen var mot AIK

– Det ska bli väldigt roligt att möta dem också. Vi har redan mött flera riktigt bra lag och vet vad som krävs för att vi ska vinna. Vi måste fortsätta arbeta så hårt som vi har gjort. Vi måste fortsätta vinna dueller och kriga till sista stund i varje match, säger mittbacken.

Ni har vunnit fem matcher och bara förlorat mot Djurgården och AFC. Vilken är den bästa matchen hittills?

– Hemmamatcherna mot Helsingborg och AIK har rakt igenom varit extremt starka. Mot AIK gjorde vi tre mål och de skapade inte en målchans, den håller jag högst, säger Calle Starfelt.