Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Premier League-flytten stoppas av regelverket

Alhassan Yusuf.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Wolverhampton följer IFK Göteborgs jättetalang Alhassan Yusuf, 19, noggrant. 

Men en flytt dit efter säsongen och spel i Premier League i vinter är inte möjligt. 

Det engelska regelverket sätter stopp.

Alhassan Yusuf i matchen mot Malmö FF.Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Den nigerianske mittfältaren följs av ett stort antal klubbar i Europa. 

Alhassan Yusuf har gjort succé i allsvenskan och kopplats ihop med bland andra Ajax, Anderlecht, Watford och Wolverhampton. 

När Blåvitt mötte Sirius i slutet av september hade Wolverhampton representanter på plats på Gamla Ullevi för att specialstudera 19-åringen, som IFK Göteborg har satt en väldigt hög prislapp på. 

– Det är jättestort för mig. Det känns väldigt bra att det blir så här när man har spelat bra. Jag känner mig redo vilket ögonblick som helst nu om det dyker upp något konkret. Då får man göra det bästa av situationen, sa Yusuf till Aftonbladet om Premier League-klubbens intresse. 

Alhassan Yusuf har gjort succé i IFK Göteborg i år.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Inte representerat A-landslaget

Men en tänkbar affär försvåras av det engelska regelverket gällande arbetstillstånd. 

För spelare med pass från ett land utanför EES, Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, krävs det att spelaren regelbundet är med i ett landslag rankat topp 60 i världen, eller att transfersumman eller lönen överstiger medianen på spelarens position. Annars beviljas inte arbetstillstånd. 

Alhassan Yusuf har än så länge inte representerat det nigerianska A-landslaget och det ska mycket till att han får chansen så länge han spelar i allsvenskan.  

Pontus Farnerud är assisterande sportchef i IFK Göteborg. 

– När det väl blir aktuellt med försäljning ska vi se till att göra det så bra som möjligt för alla parter. Sedan finns det ett regelverk att ta hänsyn till och när det gäller en Premier League-klubb är det svårt med arbetstillstånd. Då får man titta på vad som är bäst för spelaren tillsammans med köpande klubb, säger Farnerud och betonar att resonemanget är hypotetiskt.

”Jag känner mig redo vilket ögonblick som helst nu om det dyker upp något konkret.”Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

”Inget hemlighetsmakeri”

Om Wolverhampton trots regelverket vill köpa Alhassan Yusuf i vinter så kan klubben göra det och låna ut honom till en annan liga och hoppas att han på sikt kan slå sig sig in i Nigerias landslag. 

Ett alternativ skulle kunna vara att Wolverhampton köper honom och lånar ut honom till IFK Göteborg ett tag innan det är dags för nästa steg via en annan liga i Europa. 

– Det är de lösningarna som finns och det är inget hemlighetsmakeri bakom det, men jag vill poängtera att vi inte är där nu, säger Farnerud. 

Har ni fått något konkret bud? 

– Nej, det har vi inte.  

Alhassan Yusufs kontrakt med IFK Göteborg gäller fram till sommaren 2022.