Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska Wernbloom ta Blåvitt ur krisen

Pontus Wernbloom är tillbaka på Kamratgården och i IFK Göteborg.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

GÖTEBORG. Pontus Wernbloom, 34, ska ta IFK Göteborg ur krisen.

Var på planen Poya Asbaghi, 35, vill använda hemvändaren?

– Att han ska spela nia är ingen vågad gissning, säger Blåvitt-tränaren.

Inte en seger på de elva senaste matcherna i allsvenskan.

IFK Göteborg är pressat inför lördagens möte med de regerande svenska mästarna Djurgården.

Därför är värvningen av Pontus Wernbloom – som slog ner som en bomb under fredagen – minst sagt välkommen.

IFK Göteborgs huvudtränare Poya Asbaghi hymlar inte när han säger: 

– Förhoppningsvis kan den få stor betydelse. Dels är det en spelartyp som vi saknar i truppen, en väldigt bra fotbollsspelare med väldigt mycket tyngd i straffområdena och som är bra på huvudet. Sådana spelartyper kryllar det inte av i dagens Blåvitt. På det sättet kompletterar han oss väl, säger Blåvitt-tränaren och fortsätter:

– Sedan är det en karaktär också, en ledartyp som sprider mycket energi. Det har han hunnit göra redan på den korta tiden han har varit här. Men framför allt skulle jag vilja säga att han är en vinnare. Han har vunnit en hel del fotbollsmatcher genom åren – oavsett vilket lag han har varit i. Förhoppningsvis kan det smitta av sig.

Här skriver Pontus Wernbloom på för IFK Göteborg.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”En otroligt tung forwardstyp”

Pontus Wernbloom har genom karriären spelat på en rad olika positioner. I Sverige är han kanske mest känd som en hårdför mittfältare med offensiva spetsegenskaper – men utomlands har han även gjort sig ett namn som anfallare.

– Det är en flexibel spelare som kan spela nästan överallt i centrallinjen. Men hans tyngd i offensivt straffområde, hans förmåga att göra mål, hans förmåga att nicka – där kommer han komplettera oss väldigt bra eftersom vi främst har andra spelartyper.

– Han kan spela nia på ett väldigt, väldigt bra sätt. Jag tror att det går att använda honom på många olika positioner, men att han ska spela nia är ingen vågad gissning. Han kan även göra annat och vara med och skydda egen box i slutforceringar om det så krävs. Vi vet att han kan användas på olika sätt, men han har visat att han är en otroligt tung forwardstyp och det har vi tagit med i beräkningen.

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Tredje hemvändaren i år

Pontus Wernbloom blir den tredje blåvita hemvändaren på kort tid. Tidigare i år har även Jakob Johansson och Mattias Bjärsmyr valt att flytta hem till IFK Göteborg.

Vad det betyder?

– Det ger oss en hel del rutin och erfarenhet. Det finns på något sätt ett lugn i dem. De har höga krav på sin omgivning, men har samtidigt ett lugn. Just den mixen, att det inte bara blir för mycket av den ena delen, tror jag är viktigt. Det känns väldigt, väldigt bra att ha dem här och kan de också få kontinuerligt med träning och speltid så är det klart att vi kan hitta en nivå till i vårt spel.

Pontus Wernbloom är spelklar och uttagen i truppen till lördagens match mot Djurgården.

Är han redo att starta?

– Någon startplats är han inte riktigt redo för, men vi får avvakta och se, svarar Poya Asbaghi.

Här är Wulcans bästa Blåvitt-elva

Med alla spelare tillgängliga tycker GT:s krönikör Markus Wulcan att detta är den bästa startelvan IFK Göteborg kan ställa på planen.


4-4-2 (från höger):


■ Giannis  Anestis

---

■ Emil Holm

■ Mattias Bjärsmyr 

■ August Erlingmark 

■ Alexander Jallow 

---

■ Hosam Aiesh 

■ Alhassan Yusuf

■ Jakob Johansson

■ Giorgi Kharaishvili

--- 

■ Pontus Wernbloom

■ Robin Söder