Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boråspolitiker bjudna på Elfsborgs bortamatcher

Stadshuset i Borås-Foto: EMIL DALQVIST
Borås stads sponsring av Elfsborg gör att de får ha reklam på tröjorna. På kragen står det Borås. Spelaren på bilden Rasmus Alm har inget med artikeln att göra.Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Kommunalråden i Borås har under många år blivit bjudna att åka på bortmatcher med Elfsborg, det har gällt både inom landet men också i Europa, uppger P4 Sjuhärad och Kaliber som granskat den kommunala sponsringen till fotbollslaget.

– För att det inte ska uppfattas som att vi har låtit låta oss bjudas hade det varit bättre om staden stått för kostnaden naturligtvis, säger oppositionsrådet Annette Carlson (M), till SR.

Borås kommun har under många år varit sponsor åt fotbollslaget Elfsborg. De som fattar besluten är kommunstyrelsen, som de senaste åren bestämt att sponsringen ska vara på en runt en halv miljon kronor. 

För de pengarna får kommunen marknadsföra sig – på matchtröjorna och på reklamskyltar på hemmaarenan i Borås, uppger P4 Sjuhärad och Kaliber har granskat den Borås stads sponsring till Elfsborg.

Det har också funnits en annan, informell, överenskommelse om att två kommunala representanter en gång per år blir bjudna på lagets sponsorresa till en bortamatch i Allsvenskan. 

”Representera staden” 

Då ingår hotell och middag.

I lagets egen beskrivning av upplägget står det att det är ett ”förstklassigt hotell” och en ”exklusiv måltid”.

När Elfsborg spelat Europaspel så har bjudresorna också gått ut i Europa, uppger P4 och Kaliber. 

Annette Carlson (M), som är oppositionsråd i Borås, har åkt med på flera resor. 

– Jag har sett det som att jag har åkt i mitt uppdrag och att det har vart att representera staden, säger hon till SR. 

Under åren har det främst gällt kommunalråd som fått åka med på resorna. 

Experten: Kan vara mutbrott 

Olle Lundin, expert på mutor och korruption och professor i förvaltningsrätt, tycker att politikerna kan påverkas av resorna. 

– Man kan ju misstänka att de blir påverkade av de här bjudresorna och det finns till och med också en möjlighet att det här skulle kunna bedömas vara mutbrott, säger han till SR. 

Annette Carlson (M), säger till Sveriges Radio att det hade varit bättre om kommunen betalat.

– För att det inte ska uppfattas som att vi har låtit låta oss bjudas hade det varit bättre om staden stått för kostnaden naturligtvis, säger hon till SR.