Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens krav efter skandalen: ”Agera”

Cupderbyt mellan IFK Göteborg och Gais på Bravida arena fick avbrytas bara några sekunder in på andra halvlek.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.Foto: HENRIK JANSSON
Nu kräver polisen kraftfulla åtgärder för att upprätthålla ordningen på fotbollsmatcher i Göteborg.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: FRITZ SCHIBLI
1 / 8

GÖTEBORG. Cupderbyt mellan IFK Göteborg och Gais bröts efter en läktarskandal.

Nu kräver polisen kraftfulla åtgärder för att upprätthålla ordningen på fotbollsmatcher i Göteborg.

I dag träffades klubbledningarna och polisen för att diskutera lösningar.

– Även om det som har hänt är oerhört tråkigt sätter det fokus på att vi måste agera, säger Anders Börjesson, biträdande chef för polisområde Storgöteborg.

Cupderbyt mellan IFK Göteborg och Gais på Bravida arena fick avbrytas bara några sekunder in på andra halvlek.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Göteborgsderbyt i Svenska cupen mellan IFK Göteborg och Gais på Bravida arena förra måndagen avbröts bara några sekunder in i andra halvlek sedan hundratals fyrverkerier skjutits in på planen från Blåvitt-klacken. 

GT har tidigare berättat att pyrotekniken förvarades på arenan långt före match – de flera hundra fyrverkeripjäserna smugglades alltså inte in via publikentréerna.

– Teorin är att rakettårtorna har lagerlagts inne på arenan innan matchen och på given signal har man kunnat se att de går och hämtar ut det någonstans på arenan där de har tillträde, sa Fredrik Carlstedt, utredare vid Göteborgspolisen, till GT i förra veckan.

IFK Göteborgs säkerhetssamordnare Johan Fridén meddelade samtidigt att klubben kommer att se över sina säkerhetsrutiner. 

– Händelser som denna är svåra att förutse men det är troligt att vi kommer att utöka våra rutiner även om detta inte är en arena som vi vanligtvis spelar matcher på, sa han.

Några av de fyrverkerier som sköts in under derbyt.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

 

”Det som hände är oacceptabelt”

Under torsdagen bjöd polisen i Göteborg in klubbledningarna till möte med anledning av händelserna på Bravida arena.

Syftet med mötet?

Att få en gemensam bild av ordningsstörningarna som ledde till att matchen bröts och att diskutera åtgärder för att något liknande inte ska ske i framtiden.

– Vi är helt överens om att det som hände är oacceptabelt. Det handlar om mycket allvarliga händelser med pyroteknik av en omfattning som vi aldrig tidigare sett inom svensk fotboll. Risken för att människor skulle skadas allvarligt var uppenbar och det handlar om ett stort antal brott som har begåtts inne på arenan. Det kan polisen aldrig acceptera, säger Anders Börjesson, biträdande chef för polisområde Storgöteborg, i ett pressmeddelande.

Presskonferensen med Blåvitts klubbdirektör Max Markusson och Mats Engström dagen efter matchen.Foto: HENRIK JANSSON

 

Arrangörerna har ansvaret

Enligt polisen måste kraftfullare säkerhetsåtgärder nu till från arrangörerna.

– Mitt budskap till klubbledningarna är att de som arrangörer har ansvaret för att säkerställa ordning och säkerhet under sina matcharrangemang, säger Anders Börjesson och utvecklar:

– Från polisens sida kommer vi att bistå och underlätta arrangörernas säkerhetsarbete på alla sätt vi kan utifrån vårt uppdrag. Vårt gemensamma mål är att fotbollsbesökarna ska få en välkomnande, trygg, säker och stämningsfull upplevelse när det är fotboll i Göteborg.

Polisen kommer framöver att bjuda in de större fotbollsklubbarna i Göteborg till kontinuerliga möten för att gemensamt försöka skapa trygga och säkra arrangemang.