Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polischefens utspel efter skandalen: Slopa ståplats

Polischefen Erik Nord.Foto: HENRIK JANSSON
Cupderbyt mellan IFK Göteborg och Gais på Bravida arena fick avbrytas bara några sekunder in på andra halvlek.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK JANSSON

GÖTEBORG. Cupderbyt mellan IFK Göteborg och Gais bröts efter en läktarskandal.

Nu lanserar polischefen Erik Nord ett kontroversiellt förslag för att få bukt med ordningsstörningar kring svensk fotboll:

Slopa ståplats.

– Jag förstår att supportrar blir provocerade av det, säger han till GP.

Cupderbyt mellan IFK Göteborg och Gais på Bravida arena fick avbrytas bara några sekunder in på andra halvlek.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Göteborgsderbyt i Svenska cupen mellan IFK Göteborg och Gais på Bravida arena den 26 februari avbröts bara några sekunder in i andra halvlek sedan hundratals fyrverkerier skjutits in på planen från Blåvitt-klacken.

Arbetet med att identifiera de åskådare som sköt raketerna pågår och kommer att intensifieras i nästa vecka. Nu kräver polisen kraftfulla åtgärder för att upprätthålla ordningen på fotbollsmatcher.

– Vi är helt överens om att det som hände är oacceptabelt. Det handlar om mycket allvarliga händelser med pyroteknik av en omfattning som vi aldrig tidigare sett inom svensk fotboll. Risken för att människor skulle skadas allvarligt var uppenbar och det handlar om ett stort antal brott som har begåtts inne på arenan. Det kan polisen aldrig acceptera, sa Anders Börjesson, biträdande chef för polisområde Storgöteborg, i förra veckan.

Erik Nord är chef för polisen i Storgöteborg.Foto: HENRIK JANSSON

 

”Klart det är ett stort ingrepp”

Samtidigt lanserar Erik Nord, som är chef för polisen i Storgöteborg, nu ett kontroversiellt förslag i Göteborgs-Posten – att avskaffa ståplatsläktarna.

– Jag tycker att det hade varit spännande att på något sätt se vad som hände om vi bara hade sittplatsläktare. Om vi kan komma tillrätta med det problemet? Jag tror det. I England och Spanien har det fungerat, säger Erik Nord till GP.

Nord säger att han har förståelse för att en sådan förändring skulle röra upp känslor.

– Jag förstår att supportrar blir provocerade av det. Det är klart att det är ett stort ingrepp. När lagen börjar tappa publik och vanliga åskådare säger att ”jag går inte dit igen”, då kan det här vara att sätt att få ordning på det.

En annan metod som Erik Nord tror skulle underlätta för polisen i samband med brott på fotbollsmatcher är att införa personliga biljetter så att åskådare måste identifiera sig.

Några av de fyrverkerier som sköts in under derbyt.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

 

Halverad insats

Polischefen hade gärna sett att klubbarna blev mer aktiva när det gäller arrangörsavstängningar.

Det är Erik Nord som ytterst bestämmer över hur resurserna ska fördelas hos polisen i Göteborg. Enligt honom har det skett en förbättring i ordningsläget.

– Vi har under ett antal år i princip halverat vissa insatser i samband med högriskmatcher. Vi har ett bra samarbete med arrangören. Bråk mellan supportrar är inte så frekvent förekommande. Där ska de goda supporterkrafterna ha ett erkännande. Sedan kommer det en sådan här sak. Vi ska vara medvetna om att det kan hända igen, men behöver se utvecklingen över tid, säger han till GP.

Gais tilldelades segern (3–0) i det avbrutna cupderbyt mot IFK Göteborg.