Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han blir Blåvitts första nyförvärv

IFK Göteborgs nyförvärv Carl Johannson tillsammans med sportchef Pontus Farnerud under tisdagens kontraktsskrivning.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Här är spelaren som blir IFK Göteborgs första nyförvärv inför nästa säsong: GT kan avslöja att Falkenbergs Carl Johansson, 26, i dag är på plats på Kamratgården för att slutföra övergången till Blåvitt.

– Det känns som en rolig utmaning att få komma hit, säger han efter att ha presenteras som IFK-spelare.

IFK Göteborg slutade tolva i allsvenskan i år.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

IFK Göteborg slutade tolva i allsvenskan i år och bygger nu om inför nästa säsong.

GT kunde under måndagen berätta att två av namnen högt upp på klubbens önskelista är David Moberg Karlsson, 26, och Nicklas Bärkroth, 28 – två spelare som skulle förstärka offensiven.

Men nu landar Blåvitt en defensiv värvning. 

Under tisdagen kunde GT avslöja att Carl Johansson var på plats på Kamratgården för att slutföra övergången till IFK Göteborg.

En stund senare skrevs kontraktet på och han presenterades som Blåvitt-spelare.

– Att komma till Blåvitt känns som helt rätt steg för mig. Här finns allt jag behöver för att fortsätta utvecklas som spelare. Jag har bra koll på laget och ser fram emot att komma igång med träningen tillsammans med laget i januari, säger Carl Johansson till Blåvitts hemsida.

Carl Johansson efter att ha presenterats som IFK Göteborg-spelare.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Det är lite ödets ironi…”

GT fick en pratstund med Blåvitts nyförvärv på Kamratgården.

Varför valde du Blåvitt

– Så klart för att det är en väldigt stor klubb med mycket intresse och absolut för att det känns som en rolig utmaning att få komma hit.

Varför tror du Blåvitt valde dig?

– Jag hoppas att de tycker att jag är en bra fotbollsspelare, att de ser potential i mig och att jag förhoppningsvis kan bidra med mina kvaliteter på planen. Jag skulle beskriva mig som ganska allround, med ledaregenskaper, ganska hård, bra på huvudet och med fötterna. Det är nog en blandning av många olika saker.

Du gjorde mål mot Blåvitt både 2019 och i år.

– Ja, precis. Det är lite ödets ironi att man till slut hamnar här då. Men det där är en av sakerna jag vill utveckla mer, att försöka göra lite fler mål.

Hur ser du på konkurrenssituationen?

– Det är klart att det är tuff konkurrens, och så är det i alla stora klubbar, men det är klart att jag kommer hit med förhoppningen att få spela. Men det är ju inget de kan lova utan det är upp till mig själv.

Carl Johansson jublar efter ett mål mot IFK Göteborg i fjol.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Treårskontrakt

Kontraktet sträcker sig över tre år.

Har du haft många anbud?

– Ja, det har varit lite intresse, men när Blåvitt kom in i bilden kändes det som det mest intressanta. Nu på slutet har det gått rätt fort.

Vad vägde över?

– Det är en blandning av allt. En stor klubb och att få bo i en härlig stad, jag ser jättemycket fram emot att få flytta till Göteborg och förhoppningsvis kunna utvecklas både som människa och fotbollsspelare.

Vad skulle du säga om din karriär så här långt?

– Det är klart att den har varit lite kantig. Jag har haft lite skador och så, men jag tycker att speciellt de senaste åren har det gått uppåt och jag har utvecklats mycket. I Falkenberg fick jag en viktig roll och fick ta steg i min utveckling, så jag hoppas kunna bidra och utvecklas ännu mer här.

”Blir mycket skriverier”

Var det givet att lämna Falkenberg?

– Alla spelare vill väl alltid ta nästa steg. Sen är frågan bara vad det steget är för något. Men det kändes ganska naturligt att när man känner har gjort det bra i Falkenberg, men vi tyvärr åkte ur, var det dags att röra på sig.

Vad är din bild av Blåvitts säsong?

– När det går tungt resultatmässigt i en så stor klubb så blir det mycket skriverier, men jag ser det väl mer som en väldigt stor möjlighet, att det bara kan gå bättre nästa år. Jag hoppas så klart att det går bra nästa år. Vi får se vad som händer nu i vinter, men det känns väldigt kul att vara här och jag är väldigt positivt inställd.

Carl Johansson lämnar Falkenberg för IFK Göteborg.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Johansson i duell med IFK Norrköpings skyttekung Christoffer Nyman.
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

”Väldigt ambitiös och professionell”

IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud är nöjd med första värvningen inför nästa år.

– Vi har scoutat och följt honom under en längre tid. Vi ser framför oss att Calle kommer att passa in bra i vårt lagbygge. Han har egenskaper som gör honom väldigt intressant ur många aspekter. Inte minst eftersom han är väldigt ambitiös och professionell – och framförallt en bra fotbollsspelare. Det ska bli spännande att se honom utvecklas i vår miljö här på Kamratgården, säger han.

Blåvitts tränare Roland Nilsson: 

– Calle har utvecklats väldigt mycket under säsongen och vuxit ut till att under 2020 vara en av allsvenskans bästa backar. Han är stark i defensiven och bra med fötterna. Dessutom är han bra på fasta situationer både defensivt och offensivt. Allt detta gör honom väldigt intressant och jag ser fram emot att börja jobba med honom.

Gjorde tre mål i år

Mittbacken var Falkenbergs viktigaste spelare i år och en av hela allsvenskans bästa mittbackar trots att hans lag slogs i botten av tabellen. Han fick dessutom ta över lagkaptensbindeln i Tibor Brink Jozas skadefrånvaro. Men efter säsongens slut gick kontraktet ut.

När FFF åkte ur allsvenskan drog Johansson till sig intresse från större klubbar och nu blir det alltså en flytt till Göteborg för 26-åringen som spelade i Helsingborg mellan 2009 och 2018.

Falkenberg hade inga större förhoppningar om att få behålla sin succéback.

– Vi är väl ganska säkra på att han söker sig vidare när vi nu åkte ur allsvenskan. Vi är inte helt oförberedda på det, sa FFF:s sportchef Håkan Nilsson när GT var i kontakt med honom under tisdagen.

Carl Johansson gjorde tre mål på 29 matcher för Falkenberg i allsvenskan i år.

Carl Johansson

Ålder: 26 år.

Position: Mittback.

Klubbar: Höörs IS, Helsingborgs IF, Falkenbergs FF.