Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oron: ”Kan inte tänka mig en värre adress”

PÅ VÄG BORT? Benjamin Nygren är på väg till Genk.
Foto: VIKTOR VALKONEN / STELLA PICTURES
Anders Christiansen varnar för klimatet i Belgien.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Patrick Ekwall hoppas att Nygren nobbar Genk.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN / KVÄLLSPOSTEN
Emir Kujovic
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Magnus Eriksson
Foto: CODY GLENN / ZUMA PRESS TT NYHETSBYRÅN
Erik Berg
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Benjamin Nygren, 17, ser ut att vara på väg till KRC Genk – för 50 miljoner kronor.

Men är det rätt väg att gå?

En rad allsvenska profiler har fått stora problem i den belgiska ligan under de senaste åren.

– Det gäller att ta chansen där. Presterar du inte så åker du ut, säger Anders Christensen som spelade fyra matcher innan han vände tillbaka till Malmö FF.

– Det där snacket är överdrivet, säger den belgiska journalisten Sven Claes.

IFK Göteborg är den stora sensationen under inledningen av allsvenskan 2019 och framför allt är det en spelare som har stuckit ut under de första elva omgångarna. Han heter Benjamin Nygren, är 17 år gammal och har redan gjort fyra mål och fyra assist.

Det har gett eko i Europa.

– Jag kan bekräfta att Benjamin är en av spelarna som det finns ett intresse kring. Men ingenting kommer hända innan uppehållet. Vi känner ingen stress över huvud taget, säger Max Markusson, klubbdirektör i IFK Göteborg.

Den belgiska tidningen HLN rapporterar att Benjamin Nygren just nu jagas av giganter som Manchester City, PSG, Bayern München, Inter och Ajax. Men klubben som är allra närmast att köpa loss honom från IFK Göteborg är… KRC Genk i den belgiska ligan.

Enligt SportExpressens uppgifter är klubbarna redan överens om en övergångssumma på cirka 50 miljoner kronor och nu återstår bara att Genk och Nygren enas om det personliga avtalet, vilket GP var först med att berätta under måndagen.

EFTERTRAKTAD. Benjamin Nygren är bara 17 år gammal, men verkar redan nu vara på väg bort från IFK Göteborg. Mycket talar för att KRC Genk blir nästa klubbadress.
Foto: ERIK SIMANDER / TT

Varningen från Ekwall

Samtidigt under många om Belgien verkligen är rätt steg för Benjamin Nygren.

Patrick Ekwall, som nu är allsvensk krönikör på FotbollDirekt, skriver på Twitter: ”Det sista jag önskar att Benjamin Nygren säljs till är - Belgien. Kan inte tänka mig en värre adress sett till hur lätt många svenska spelare blivit en i mängden där. Allt annat än Belgien.”

Befogad oro? Kanske. SportExpressen har tittat närmare på hur det gått för de allsvenska profilerna som testat vingarna i den belgiska ligan och klart är att många av dem faktiskt har kraschat.

Allsvenska profilerna som floppat i Belgien

Guillermo Molins, Anderlecht 2011-2013

Skadade korsbandet på försäsongen och efter det var det egentligen bara problem. Placerades i U21-laget och kände sig utfryst av klubben. Gjorde sju matcher på två år.


Magnus Eriksson, Gent 2012-2013

Fick chansen i startelvan direkt, men sen började kaoset. Tre olika tränare på en säsong och Eriksson landade till slut på läktaren. Fick bara göra fyra matcher i Gent.


Astrit Ajdarevic, Standard Liège 2012-2015

Hade en ordinarie tröja tills laget bytte tränare. Då hamnade han i frysboxen och fick inte ens träna med A-laget. Lånades ut till Charlton, innan han vände hem till allsvenskan igen.


Viktor Prodell, Mechelen 2013-2015

Gjorde 16 matcher i ligan, utan att hitta nätet en enda gång. Hamnade till slut på läktaren och löste en flytt hem till Elfsborg. Var i efterhand kritisk mot Mechelens fysträning.


Erik Berg, Gent 2015-2016

Spelade de första sju matcherna från start, sen blev han skadad – och fick inte chansen igen. Valde till slut att fly till FC Köpenhamn för att få speltid inför EM 2016.


Jacob Rinne, Gent 2016-2017

Inledde som förstamålvakt, men efter en tabbe i Europa League blev han plötsligt ifrågasatt och till slut även petad. Hade efteråt också synpunkter på fysträningen.


Emir Kujovic, Gent 2016-2017

Gick till Gent efter att ha blivit svensk mästare och skyttekung i allsvenskan. Men det gick inte riktigt som han tänkt sig. Fick bara spela fyra minuter (!) innan han såldes vidare till Fortuna Düsseldorf.


Jakob Ankersen, Zulte Waregem 2017

Fick spela aningen mer än Kujovic i den belgiska ligan. 26 minuter blev det för Ankersen, som hämtades från IFK Göteborg. Redan efter ett halvår flyttade han hem till Bröndby.


Anders Christiansen, Gent 2018

Det blev bara fyra matcher i Belgien innan han kom tillbaka till Malmö FF. Fick problem med skador på grund av fysträningen och kände inte riktigt att han fick chansen.


Mohamed Buya Turay, Sint-Truidense 2018-

Gjorde ett mål på två starter och fyra inhopp, innan han lämnade på lån till Djurgården. Har sagt att han känner sig lurad av klubbens löften och vill aldrig mer återvända.

Anders Christiansen hade lett Malmö FF till SM-guld och blivit utsedd till allsvenskans bästa spelare 2017 när han kritade på för Gent. Där blev det fyra matcher på ett halvår – innan han vände hem till MFF igen.

– Varje case är unikt. Lasse Nielsen (mittback i MFF) hade till exempel två kanonsäsonger i Gent och blev mästare där. Jag hade problem med skador och spelade nästan inte alls, säger Christiansen som menar att han fick skadorna på grund av den hårda fysträningen där nere.

Han varnar också för ett tufft klimat, med mycket press.

– Det är ett helt annat sätt där nere, när du kommer utanför Skandinavien. Du får inte sex månader på dig när du kan spela sämre men ändå vara kvar i laget. Presterar du inte åker du ut.

Vad vet du om just Genk?

– Genk är ett bra lag som vann ligan rättvist. När jag var där nere spelade de bäst fotboll och satsar på unga spelare. Nu är de väl på väg att sälja ganska många.

– Om Benjamin Nygren går dit så önskar jag honom det bästa och att han lyckas i belgisk fotboll.

BELGISK MARDRÖM. Guillermo Molins är en av många allsvenska profiler som hamnat i problem i Belgien. Han tillhörde Anderlecht från 2011 till 2013, innan han vände hem till Malmö FF.
Foto: PHOTO NEWS

Guillermo Molins vet också hur det är att sitta i en belgisk frysbox. Han lämnade Malmö FF för Anderlecht 2011, men skadade sig kort efter att han kommit till klubben och lyckades sen aldrig ta sig in i hetluften igen.

– Man får ofta ett par klubbar som följer en sedan väljer man den man tror passar bäst, men man kan aldrig ha facit i hand. Jag kunde inte veta att jag skulle dra knäet direkt när jag kom till Anderlecht, säger Molins som nu är tillbaka i MFF.

– Jag tyckte jag gjorde min research av Anderlecht väldigt väl, sedan skadade jag knät, vi bytte tränare och så var det över.

Vad tänker du när du hör att Benjamin Nygren nu är på väg till Genk?

– Han är väldigt duktig. Om Genk är villiga att ge pengar för honom så är det för att de tror på honom. Mer pengar brukar innebära mer tålamod från klubben.

Han fortsätter:

– Jag gick som semi-bosman (sex månader kvar på kontraktet), de betalade bara fem-sex miljoner för mig. Så det var ingen stor summa för dem. När jag kom dit var jag nöjd med allting, sedan gick knät.

– Om han går dit hoppas jag att han gjort sin research och att de betalar väl för honom.


LÄS MER: Därför blev Benjamin Nygren inte uttagen i U21-landslaget 

”Perfekt för Nygren!”

Det ska också nämnas att många spelare har lämnat allsvenskan för den belgiska ligan – och lyckats. Omar Colley lämnade Djurgården för just Genk 2016 och kunde sen säljas vidare till Sampdoria i Serie A för knappt 100 miljoner kronor. I samma klubb finns också Joseph Aidoo (tidigare i Hammarby) och Jere Uronen (tidigare i Helsingborg) som båda två är givna i startelvan.

Och i Belgien har man fortfarande en positiv inställning till spelare från Sverige och allsvenskan.

– Det är framför allt i en klubb som spelarna från Sverige har misslyckats och det är i Gent. Men det innebär ju inte att Benjamin Nygren kommer att få problem i Genk, som är en annan klubb, med klart större framgångar, säger Guillaume Maebe, fotbollsexpert på tidningen Het Nieuwsblad.

– Sen finns det ju också positiva exempel när det gäller spelare från Sverige. Christian Wilhelmsson var fantastisk i Anderlecht!

NY LAGKOMPIS? Joseph Aidoo är en nyckelspelare i Genk, som vann den belgiska ligan den här säsongen. I laget finns också Jere Uronen och Neto Borges – och snart även Benjamin Nygren?
Foto: PETER DE VOECHT / PHOTO NEWS / PANORAMIC/ IBL

Sven Claes, journalist på Het Belang van Limburg, håller med. Och tar även han upp Wilhelmsson som exempel.

– Jag ser inga som helst problem med att värva spelare från den svenska ligan. Kom ihåg hur det gick för Wilhelmsson i Anderlecht!

Han fortsätter:

– KRC Genk har gjort ett otroligt bra jobb med att hitta talanger i Skandinavien. Just nu har de Sander Berge från Norge och Joakim Mähle från Danmark i laget och båda två jagas av storklubbar i Europa.

Så du tycker att det vore ett bra steg för Benjamin Nygren?

– Det skulle vara ett perfekt steg för honom! Det är en högre nivå än den svenska ligan och en utmärkt plats att utvecklas på, för att sen kunna ta ytterligare steg i karriären.

– Snacket om att svenskar skulle få problem i Belgien är verkligen överskattat. Jag hoppas att han kommer hit och motbevisar alla som tvivlar.


LÄS MER: 50 spelare som lämnade allsvenskan – så gick det sen